Tulum Peyniri Nasıl Yapılır? Tulum Peyniri Nasıl Gömülür? Yoğurtla Peynir Nasıl Yapılır?
Kahvaltı sofralarının, böreklerin, poğaçaların vazgeçilmezi olan peynir, insan sağlığı içinde oldukça gerekli ve faydalı bir besin kaynağıdır. Kalsiyum, fosfor, demir A ve B vitamini zengini olan tulum peyniri nasıl yapılır? Tulum peyniri nasıl gömülür? Yoğurtla peynir nasıl mayalanır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Tulum Peyniri
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan tulum peyniri, artık birçok restoranda da sıcak lavaş ile beraber karşımıza çıkıyor. Kendine has lezzeti olan tulum peynirinin birçok çeşidi bulunmakta. Bunlardan en çok bilineni Erzincan, Erzurum, İzmir, Sivas ve Van’dır. Ancak çok bilinmese de Karadeniz’de de oldukça yaygın olarak tüketilir ve yapılır. Özellikle Giresun’da yapılan tulum peyniri lezzet bakımından diğerleriyle yarışır durumda. Giresun tulum peynirinin bir özelliği ise kış aylarında dayanması için toprağa gömülmesidir. Ayrıca İnek sütü ile yapılır.Bugün sizlerle Giresun tulum peyniri ve Erzincan tulum peyniri tarifini paylaşıyoruz.
Giresun Tulum Peyniri
Giresun köyleri ve yaylalarında otlayan ineklerin sütüyle yapılan tulum peyniri oldukça lezzetli bir peynir çeşididir. Çiğ inek sütü ile yapılan bu peynir toprağa gömülmesi sayesinde oldukça uzun süre tazeliğini korur. Böylelik kış aylarında veya istenilen zaman rahatlıkla tüketilebilir.
Giresun tulum peynirinin yapımı
Giresun tulum peyniri yapmak için dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Bu püf noktalar şunlardır:
- Öncelikle kullanılan inek sütü çiğ olmalıdır.
- İnek sütü ilkbahar aylarında değil sonbahar aylarında kullanılmalıdır. Bunun nedeni ilkbahar aylarında sağılan süt daha sulu olur ve peynir kıvam almaz.
- Sağılan süt çiğ olarak buzdolabında 2 gün bekletilmelidir. Bu sayede ısı gördüğünde eriyen ve uzayan hal alır.
- Buzdolabında bekletilen süt kaymağından iyice arındırılmalıdır.
Gelelim şimdi Giresun tulum peyniri yapımına…
Kullanılmak istenen süt önce temiz bir bezden süzülür ve buzdolabında bekletilir. Buzdolabında bekleyen sütün kaymağı üst tabakada birikir. Bu kaymak toplanır ve süt hafif şekilde ısıtılır. Sütün ısısı parmak ile kontrol edilir. Sıcaklık çok fazla olmamalıdır. Parmak ısısında olan süt peynir mayası ile buluşur. Mayalanan peynir 2-3 saat içinde sütün üst tarafında tabaka haline toplanır. Peynir, peynir altı suyundan ayrılır ve temiz bir bezin içine alınır. Bezin üzerine ağırlık konur ve sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Ardından yüksek bir yere asılarak iyice kuruması sağlanır.
Kuruma süresi hava şartlarına göre değişiklik gösterir.
Kuruyan peynir ufalanır ve tuzlanır.
Şimdi bidona basma zamanı…
Kuruyan peynir, bidona boşluk kalmayacak biçimde basılır. Bu işlem sırasında büyük ahşap tokmaklar kullanılır. Bidonu doldururken 4 parmak kadar boşluk bırakılır. Dolan peynir bidonunu toprağa gömme zamanı.
Peynir Toprağa Nasıl Gömülür?
En üstünde boşluk bırakılan peynir bidonunun ağzı bezle örtülür. Başka bir bezin içine 2 avuç mısır unu konur ve bez bağlanır. Mısır unu konulan bez bidonun ağız kısmına yerleştirilir. Başka bir bez ile bidonun ağzı sıkıca bağlanır. Peynir bidonu temiz bir çuval içine konur. Bu çuvalda başka bir çuvala konarak toprağa gömülür. Bu şekilde tulum peyniri tazeliğini korur. İstenilen zaman çıkarılır ve tüketilir. Bir kere topraktan çıkarılan peynir sonra gömülmez.
Giresun tulum peyniriyle kahvaltılık tarifi:
Malzemeler
1 kaşık tereyağ
3-4 yemek kaşığı Giresun tulum peyniri
Yapılışı;
Uygun bir tavaya bir yemek kaşığı tereyağı alın ve eritin.
Eriyen tereyağın içine tulum peynirini ekleyin ve eriyene kadar bekletin.
Eridiğinde servise hazır. Soğumadan tüketmeye dikkat edin.
Erzincan Tulumu
Erzincan tulum peyniri de Giresun tulum peyniri gibi çiğ sütten yapılır. Erzincan yaylalarında yayılan koyunların sütünden elde edilen peynirin tadına doyum olmaz.
Sonbahar aylarında sağılan koyun sütü ile yapılan Erzincan tulumu sofraların vazgeçilmezidir.
Sağılan koyun sütü temiz bir bezden süzülür. Sütün ılık hale gelene kadar ısıtılır ve mayalanır. Mayalanan peynir fazla sütten arındırılır ve temiz bez torbalarına konur.
Fazla suyundan kurtulmak için ortalama 10 gün beklenir.
Fazla suyundan kurtulan peynir ufalanarak tuzlanır. Sonrasında başka torbalara yerleştirilir, torbanın ağzı dikilir ve 10 gün daha beklenir.
Suyundan tamamen uzaklaşan tulum peyniri derilere veya tuluma basılarak soğuk bir alanda bekletilir.
Yoğurtla Peynir Nasıl Yapılır? Kesilen Süt Nasıl Peynir Yapılır?
Fazdan sütün olması durumunda veya sütün kesilmesi durumunda kullanılan muhteşem yöntem. Yoğurtla peynir mayalama…
Yoğurt ile yapılan peynir, kahvaltılarda, böreklerde, poğaçalarda muhteşem lezzet katar. Taze olmasının yanı sıra kolay yapımı sayesinde de oldukça tercih edilen bir peynir çeşididir. Bu yöntemle yapılan peynir pişmiş süt ile yapılır.Yoğurtla peynir mayalama sayesinde muhteşem lor peyniri elde edersiniz. Gelelim nasıl yapıldığına…
5 litre süt pişmesi için ocağa alınır. Kaynayan sütün içine bir küçük kase yoğurt eklenir ve 2-3 dakika daha kaynatılır. Ardından temiz bir bez yardımıyla peynir süzülür.
Bezde kalan peynirin üzerine ağırlık yerleştirilir. Ağırlık olarak içi su dolu pet şişeler veya tencere kullanabilirsiniz.
Bu şekilde bir gün bekletilir. Ardından peynir bezden çıkarılır. Lor peyniriniz yenmeye hazır.
Not: Peyniri, peynir altı suyundan ayırırken suyu israf etmeyin. Bu suyla çok güzel çorba olur. Ayrıca poğaça, börek yapımında kullanılabilir.
Birçoğumuzunn başına gelen sütün kesilmesi durumunda hiç üzülmeyin.
Kesilen sütün içine 2-3 yemek kaşığı yoğurt ilave edin ve 2-3 dakika kaynatın. Ardından süzerek peynir elde edin.
Evde peynir yapmak için peynir yoksa limon veya sirke yardımıyla da peynir mayalayabilirsiniz.