Nasıl Yapılır

Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Çay, günün ilk saatlerinden, son saatler,ne kadar tüketilebilen bir içecektir. Kimileri onsuz güne başlayamazken, kimileri onsuz kendine gelemez.  Kahvaltı sofralarının, sohbetlerin , hatta iş hayatının olmazsa olmazıdır. Sınava girecek öğrencilerin kurtarıcısı, mesaiye kalan çalışanların can dostudur. Bu kadar önemli olan çayın tek bir kusuru vardır, o da çay lekesi, nasıl çıkar.

Çay, birçok ülkede büyük önemi olan bir içecektir. Türkiye gibi bazı ülkelerde kahvaltı sofralarının baş tacı, bazı ülkelerde ise misafirler ikramlarının olmazsa olmazı. Yorgunluğun yegane ilacı, uykusuzluğun adeta kahramanı. Misafir sofralarının sohbet anahtarı.  Aşkların başlama, küslerin barışma nedeni. Bu kadar kıymetli olan çay arkasında iz bırakmaya da pek bayılır. 

Çay döküldüğü yere leke bırakmayı seven ve orada kalmakta ısrarcı olan bir içecektir.

Şekerli çay lekesi kadar şekersiz çay lekesi de oldukça zor çıkar. İçmekten bu kadar keyif aldığımız çayın lekesi nasıl çıkar? Kıyafetten kurumuş çay lekesi nasıl çıkar? Beyaz tişörtten çay lekesi nasıl çıkar? Halının üstündeki çay lekesi nasıl çıkar? Şekersiz çay lekesi halıdan nasıl çıkar? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Taze, Yeni Dökülmüş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Yeni dökülmüş şekerli çay lekesi veya şekersiz çay lekesi hemen müdahale isteyen bir lekedir. Lekeye hızla müdahale edilmeli ve kurumasına fırsat verilmemelidir. Burada önemli olan lekenin oluştuğu kumaş cinsidir.  Çay lekesi ipek, şifon, yün gibi hassas kumaşlarda oluşmuş ise daha dikkatli olunmalıdır. Bu tür özel kumaşların yıkama prosedürüne uyulmalıdır.

Çay sıklıkla kıyafetlere, halılara dökülür. Leke olan bölgeye ilk önce havlu veya peçete ile müdahale edilmeli, dökülen çayın fazlalığı alınmalıdır.

Leke olan bölgeye limon suyu, su karışımı uygulanabilir.  Yine soda, sirke, karbonat ile karışımlar çay lekelerini çıkarmak için oldukça etkilidir.

Kıyafette Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Kıyafetler lekelere en sık maruz kalan eşyalardır. Özellikle beyaz renkli tişörtler, gömlekler, pantolonlar, kazaklar gerek taze çay lekesi gerek kurumuş çay lekesine maruz kalırlar.

Beyaz tişörtlerden çay lekesini çıkarmak için öncelikle fazla olan çay temiz ve beyaz renkli bir havluyla alınır. Ardından tişört ters çevrilir ve tersinden leke olan bölge yıkanır.  Bir kaba ılık su yapılır ve kurumuş lekesi olan kıyafet suya bastırılır, 15-20 dakika bekletilir.  Bir miktar çamaşır deterjanı su ile macun haline getirilir ve lekenin üzerine sürülür. Bu vaziyette 5-10 dakika kadar bekletilir ve ardından yıkanır. Son olarak çay lekesi olan beyaz tişört makineye atılır ve uygun programda yıkanır. 

Beyaz tişörtten kurumuş çay, pantolondan, gömlekten kurumuş çay lekesi biraz daha zor çıkar. Kıyafette kurumuş çay lekesini çıkarmak için öncelikle kıyafet tersinden yıkanır. Ardından kurumuş çay lekesi olan beyaz tişört, pantolon, gömlek, kazak gibi kıyafet ılık suda bekletilir. 

Son olarak deterjan ve suyla macun yapılarak kurumuş çay lekesi olan bölgeye sürülür. Bu işlem için deterjan yerine limon suyu, karbonat gibi ürünlerde kullanılabilir.  Kıyafet kendine uygun bir programda makinede yıkanır.

Halının Üstünde Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Evin vazgeçilmez eşyalarının başında olan halılar, aynı zamanda  en çok kire, lekeye maruz kalan eşyalardır.  En çok da çay lekeleri halıları mağdur eder. İster şekerli çay lekesi olsun, ister şekersiz çay lekesi… İkisi de oldukça can sıkıcı olur. Ancak hiç endişe etmeyin.

Şekerli çay lekesi de, şekersiz çay lekesi de kolaylıkla halıların sütünden çıkarılabilir.

Halının üstünden çay lekesini çıkarmak için öncelikle temiz ve renk vermeyen bir havluyla fazla çay alınır. Ardından soğuk suyla ıslanmış ve sıkılmış başka bir havlu lekeli bölgeye bastırılarak tampon yapılır, bu işlem sırasında ovalama, silme  işlemi yapılmaz, yoksa leke halı üzerine dağılır.  Bu işlem sayesinde fazla çayı havlu emer ve lekenin halının derinlerine inmesini önler. Taze dökülmüş çay için bu işlem yeterli olacaktır. Tabi burada halının cinsi de oldukça önemlidir. 

Halı üzerinde kurumuş çay lekesi için ise ilave işlem gerekebilir.

Öncelikle kurumuş çay lekesi üzerine yine soğuk suyla ıslatılmış havluyla tampon yapılır. Ardından yarım su bardağı sirke ve soğuk su karıştırılır. Bu karışımla lekeli bölge dışarıdan içe doğru silinerek temizlenir. İçeriden dışa silinen halı, üzerindeki lekenin dağılmasına neden olur.

Bu yöntem, şekerli çay lekesi ve şekersiz çay lekesi için de geçerlidir.

Koltuktan Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Ev konforu ve düzeni için vazgeçilmez bir diğer eşya şüphesiz koltuklardır. Koltuklar kumaş çeşidi olarak oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Koltukta oluşan lekeleri temizlerken  sahip olduğu kumaş  türü dikkate alınmalıdır. 

Deri koltukta oluşan lekeler sadece ıslak bezle silinerek kolaylıkla temizlenebilir.

Ancak kumaş koltuklar için durum biraz farklı.

Kumaş koltukta meydana gelen şekerli yada şekersiz çay lekesi için öncelikle temiz bir havlu kullanılarak fazla çay alınmalıdır. Ardından başka bir temiz bez soğuk suyla ıslatılmalı ve leke üzerine tampon yapılmalıdır. 

Deterjan ve su kullanılarak macun yapılmalı ve lekeli bölge hafifçe silinmelidir. Bu işlem sırasında lekenin dağılmamasına özen gösterilmelidir. Deterjan yerine karbonat ve sudan macun yapılabilir ve bunlarla koltuk silinebilir.

Şekerli-Şekersiz Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Çay lekesinin şekerli yada şekersiz olması çok da fark etmez. Şekerli çay lekesinin biraz daha yapışkan olduğu doğru ancak yukarıda belirttiğimiz işlemler sayesinde her iki lekede kolaylıkla çıkacaktır.

Limon Kolonyası Çay Lekesini Çıkarır mı?

Limon kolonyası şekerli yada şekersiz çay lekesini çıkarmak için sıklıkla kullanılan bir üründür. Bunun için öncelikle leke olan bölgenin alt kısmına temiz bir bez yerleştirilir. Bu sayede lekenin arka tarafa geçmesi önlenir. Sonrasında sorunlu bölgeye limon kolonyası dökülür. Temiz bir bez kullanarak dışarıdan üçe doğru sorunlu bölge silinir ve ılık suyla durulanır. En son kıyafet türüne uygun programda, makinede yıkanır. 

Limon kolonyası halı üzerindeki çay lekesi içinde kullanılabilen bir yöntemdir.

Bulaşık Deterjanıyla Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Bulaşık deterjanının leke çıkarıcı özelliği vardır. Bu nedenle kurumuş çay lekesi, şekerli, şekersiz çay lekesini çıkarmak için sıklıkla tercih edilir.  Kıyafete dökülen çay için öncelikle tersten yıkama işlemi yapılır. Sonra bulaşık deterjanı ile sorunlu bölge nazikçe yıkanır ve durulanır. 

Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Birçok leke de olduğu gibi çay lekesinde de hızlı müdahale önemlidir. Halı, kıyafet yada koltuk üzerinde meydana gelen lekeler kuruduğunda kumaşa işler ve temizlenmesi zor hal alır. 

Kurumuş çay lekesini çıkarmak için kıyafetler öncelikle ılık suda bekletilmeli ve lekenin yumuşaması sağlamalıdır. Ardından kıyafetin kumaşına uygun leke çıkarıcı bir ürün kullanılarak temizlik işlemi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu