Sağlık

İLK ADIM AYAKKABISI

Bebeğiniz nihayet minik minik adımlar atmaya başladı. Ellerinden tutarak sokakta, parkta  dolaşma zamanı artık çok yakın. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken önemli husus ilk adım ayakkabısı. Bebeğin ayak ve omurga gelişimi için ilk adım ayakkabısı seçimi oldukça önemlidir. Bebeklerde vücut hücreleri, iskelet sistemi ve vücut dokuları çok hızlı büyür. Bu hızlı büyüme ve gelişme döneminde ilk adım ayakkabısı bebeğe en çok destek olacak kıyafetidir.

  İlk adım ayakkabısı alırken nelere dikkat edilmeli;

 

  • İlk adım ayakkabısı alırken bebeğin ayağına tam olmasına dikkat edilmeli. Ayakkabı bebeğinin ayağına ne küçük olmalı nede büyük olmalı, ayakkabının parmak uçlarında yarım santimlik mesafe yeterli olacaktır.
  • Ayakkabı hafif, esnek ve yumuşak olmalı. Bebeğin ayağına ağır gelen ayakkabı bebeğin yürüme hevesini kırabilir.
  • Ayakkabının tabanı yumuşak olmalı, sert tabanlı ayakkabı bebeğin hareket etmesini zorlaştırır aynı zamanda kas ve iskelet sisteminin gelişimini olumsuz etkiler.
  • Bağcıklı ve tokalı ayakkabıların giydirmesi daha zordur,  giyimi daha kolay olan cırtcırtlı ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Bebeğin ayaklarının terlemesi ve kötü koku oluşumunu önlemek için nefes alabilen malzemelerden yapılmış ilk adım ayakkabıları tercih edilmelidir. Kanvas, bez ve deriden yapılmış ayakkabılar buna örnektir.
  • Mevsim durumuna göre sandalet ve bot tercihi yapılabilir.

(İlk adım ayakkabısı alırken güzelliğine aldanıp bebeğinizin sağlığını riske atmayın)

İlk adım ayakkabısı ne zaman alınmalı?

  • Doktorlar bebeklerin ilk adımlarını attığı zaman ev içinde yalınayak veya pamuklu çoraplarla dolaşmasını tavsiye ediyor, bu şekilde dolaşan bebek zemini hisseder. 10-14 aylık olan bebeklerde ilk adım ayakkabısı kullanılması tavsiye edilir.

Bebeğin ayakkabısının uygun olduğu nasıl anlaşılır?

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı
  • İlk adım ayakkabısı bebeğin ayaklarına giydirilir, ellerinden tutarak yürütülür, elinden tutarak yürütülen bebeğin adımları gözlenir. Alınan ayakkabı giydirilip çıkartılırken bebeğin ayağına iz yapıp yapmadığı ve kızarıklık olup olmadığı gözlenir. Ayakkabı ayağı çok sıkmamalı. Bebeğiniz ayakkabıyı ayağından çıkarmak istiyorsa ayakkabı onu rahatsız etmiş olabilir.
  • Bebeğiniz ayakkabı ile yürüyüşü değişiyorsa ayağı ayakkabının içinde rahat etmemiş olabilir.
  • Bebekler çok hızlı büyür o yüzden ayakkabıları sık sık kontrol edilmelidir, aldığınız ilk adım ayakkabısı bebeğinizin ayak parmaklarına vuruyorsa ayakkabının değişim zamanı gelmiş demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu