Genel

Eyyam-ı Bahur Nedir? Eyyam-ı Bahur Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Yaz döneminin en sıcak günleri kendini hissettirmeye devam etmekte. Eski zamanlarda “eyyam-ı bahur” günleri olarak bilinen günlerin ne zaman olduğu insanlar tarafından aranan konular arasında yer almakta. Peki eyyam-ı bahur ne demek, kelime anlamı nedir? Eyyam-ı bahur günleri ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor. Eyyam-ı bahur günlerinde ne yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Yaş ve hayat tecrübesi olarak daha büyük insanlar bu sözcüğü sık sık tekrarlayabilir. Özellikle yaz aylarının gelmesi, sıcakların bastırmasıyla büyükler; “eyyam-ı bahur” günleri geldi, “eyyam- bahur” bitmek üzere gibi cümleler kurabilir.  Peki eyyam-ı bahur nedir? Buyurun bu sorunun cevabına.

Eyyam-ı Bahur Nedir?

Eyyam-ı bahur,  arapça kökenli, Türkçe bir sözcüktür. Eyyam-ı bahur, yaz döneminin en sıcak, en boğucu ve bunaltıcı günlerine verilen addır.  

Antik Yunan ve Antik Roma Dönemine kadar dayanan bir inanış vardır.

Eski inanışlardan birine göre, yazın bu bunaltıcı günlerinin Büyük Köpek Takımyıldızı’nda bulunan Sirius çift yıldızı ile bağlantılı olduğu düşünülür. Bu düşünce nedeniyle bu günler Latince “dies canicularis” olarak anılır. Eyyam- bahur sözcüğü günümüz zamanında yerini “cehennem sıcakları”,  “çöl sıcakları”, Afrika sıcakları” gibi terimlere yerini bırakmıştır.

Eyyam-ı Bahur Ne Demek?

Eyyam kelime anlamı olarak; elverişli zaman, günler, zamanlar anlamındadır.

Bahur ise kelime anlamı olarak “sıcak” demektir.

Eyyam-ı bahur; sıcak günler, elverişli günler anlamına gelir.

Eyyam-ı Bahur Ne Zaman Başlıyor ve Ne Zaman Bitiyor?

Bunaltıcı, aşırı sıcak günler anlamında kullanılan eyyam-ı bahur günleri, Kuzey yarımkürede, temmuz- eylül aylarının içinde, Güney yarımkürede ise ocak-mart ayları içinde olduğu düşünülür. Kesin tarih için bulunan bölgenin iklim koşulları, boylamı önemlidir.

Türkiye’de Eyyam-ı Bahur Ne Zaman?

Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve iklim şartlarına göre eyyam-ı bahur günleri temmuz ve ağustos ayları içinde olduğu düşünülür. 

Türkiye’de eyyam-ı bahur günleri 31 Temmuz’da başlayacak  ve 11 Ağustosta eyyam-ı bahur bitecektir.

Eyyam-ı Bahur Günlerinde Dikkat Edilecekler?

Eyyam-ı bahur günleri, bir nevi doğanın dinlenme günleridir. Aynı durum kış aylarında olan, 21 Aralık-30 Ocak arası ‘zemheri’ günleri için de geçerlidir. Zemheri günleri de kışın en soğuk günleri olarak bilinir. Eyyam-ı bahur günleri aşısı sıcak olduğu için yangın gibi felaketler çıkabilir.  Dünya genelinde çıkan yangınların eyyam-ı bahur günlerine denk geldiği görülmüştür.

Gazete, haber başlıklarında “eyyam-ı bahur günlerine dikkat edin” cümlesine rastlarsınız. Bunun nedeni aşırı sıcak olan bu günlerin insan vücuduna olumsuz etk, bırakmasıdır. 

Eyyam-ı bahur günlerinde dikkat edilecekler şunlardır:

  • Özellikle kalp hastaları gündüz vakti dışarı çıkmamalıdır.
  • Tansiyon hastaları kendini sıcaktan korumalıdır.
  • Hamileler bu günlerde daha dikkatli olmalıdır.
  • Eskiler bugünlerde deniz, havuz, kaplıca ve akarsu gibi yerlere gitmeyi önermez.
  • Bir inanışa göre bu günlerde hastalık yağar, bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir düşünce değildir.
  • Eskiler bu günlerde hastalık yağdığını düşündüğü için dam, balkon, çayı gibi açık yerlerde uyunmasını önermez.
  • Dışarıda halı yıkamak gibi işler yapılmaz.
  • Eyyam-ı bahur günlerinde bağ, bahçe gibi işlerin yapılması tavsiye edilmez.
  • Bu günlerde sıcak nedeniyle kişilerde aşırı stres, sıkıntı, asabiyet oluşabilir.
  • Enerji kablolarında fazla esneklik meydana gelebilir.
  • Dışarıya eşya asılmaz, aşırı güneş olan bu günler eşyanın rengini soldurabilir.
  • Bu sıcak günlerde dışarı çıkılması tavsiye edilmez. Özellikle güneş ışınlarının etkili olduğu saatler kişiler için tehlikelidir. Bu saatlerde dışarı çıkma sonucu güneş lekesi oluşabilir.

Eyyam-ı Bahurda Denize Girilir mi?

Halk arasında eyyam-ı bahur zamanı denize girmenin yanlış olduğu düşünülür. İnanışa göre eyyam-ı bahur zamanı deniz kendini temizler.  Özellikle sahil kenarında oturan kişiler bu günlerde denize girmenin zararlı olduğunu düşünür.  Halk arasında olan inanca göre eyyam-ı bahur günlerinde denize girmek “alaca” olarak bilinen bir hastalığa neden olur.

Eyyam-ı Bahur Lekesi

Yılın en sıcak ve nemli günleri olarak bilinen eyyam-ı bahur günleri cilt üzerinde olumsuz etkiler bırakır.  Özellikle denize girme sonucu tuzlu suyla ıslanan vücut, güneş altında kaldığında su damlacıkları mercek görevi görür ve cilt lekelerine neden olur. Halk arasında alaca olarak bilinen hastalık eyyam-ı bahur lekeleridir.

Batıl bir inanca göre eyyam-ı bahur günlerinde denize giren kişi üzerinde metal taşımalıdır. Bu sayede güneşin zararlarından korunur ve eyyamı bahur lekesi oluşmaz. 

Tabi bu tamamen batıl bir inanıştır, bilimsel olarak bu mümkün değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu