HAMİLELİKTE BESLENME
Her kadının hayali anne olmaktır. Küçük bir kız çocuğu olduğunda bile oyuncak bebeklerine annelik yapar. Yeri gelir küçük kardeşine, yeri gelir kuzenine annelik yapar. Kadın anne olma içgüdüsü ile programlanmıştır. Gün gelir hamile kalır ve gerçek anneliği tatmak için gün sayar. Tatlı bir heyecan ve büyük bir mutlulukla bebeğini kucağına alacağı günü bekler. Peki anne adayı, hamile kadın nasıl beslenmeli?
HAMİLELİKTE NASIL BESLENMELİ?
Anne olacağını öğrendiği anda kadın, hemen annelik içgüdüsü ile hareket eder. Annelik duygusu ile hamile kadın ilk olarak beslenme programını değiştirir. Bebeğin sağlıklı büyüyebilmesi için eski beslenme alışkanlıklarından vazgeçer ve bebek için gerekli ve yararlı gıdalar ile beslenir. Hiç sevmediği bir ürünü bile bebeği için hergün tüketir anne adayı.
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı, anne adayı neleri yemeli, neleri yememeli?
- Hamilelikte beslenmede dikkat edilecek en büyük husus kahvaltı. Gün içinde yoğun koşuşturma yüzünden kahvaltı atlanabiliyor, fakat hamile kadın muhakkak kahvaltı yapmalı. Hamile kadın, kahvaltı yaparak uzun süre aç kalmayı engellemiş olur.Ayrıca kahvaltı, kan şekerini dengeler.
- Hamilelikte beslenme programında, et, süt, balık, tahıl, sebze ve meyveler düzenli bir şekilde olmalı. Hafta içinde 2 gün et, 2 gün balık, 1 gün kurubaklagil tüketilerek protein ihtiyacını karşılayabilir.
- Hazır konserve ve katkı maddeli paketli yiyeceklerden uzak durulmalı.
- Hamilelikte beslenmede dikkat edilecek diğer husus, öğün atlatılmamalı, uzun süre aç kalınmamalı.
- Yoğurt, süt ve peynir tüketmeyi unutmamalı.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalı.
- Su içmeyi de ihmal etmemeli. Normal yaşantıda olduğu gibi hamilelikte de suyun yeri çok büyüktür, muhakkak su içmeye dikkat etmeli.
Hamilelik süresi boyunca, beslenme programını uzman bir doktor ile hazırlanmalı, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için doktorun önerdiği tavsiyelere uyulmalı.