Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Din

Kul Hakkı Namazı (Husema Namazı) Nasıl Kılınır?

Kul hakkı nedir? Kul hakkı namazı var mı, nasıl kılınır? Kul hakkı( husema namazı) sahih midir? Husema namazı ne zaman kılınır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Kul Hakkı Nedir?

Bazı islam büyükleri kul hakkını anlatırken “ahirette alt yaprak, üst yapraktan hakkını alacaktır” der. Bu benzetmeden de anlaşılacağı gibi insanların birbiri üzerinde olan hakları oldukça hassas bir konudur. 

Kul hakkı, başka bir insanın canı, malı, onuru, namusu gibi tüm kişilik haklarını kapsayan ihlallerdir.  Başka bir insana hakaret etmek, terazide hile yapmak, komşuya zarar verecek, hoşnut olmadığı davranışlarda bulunmak, yere çöp atmak, kamu malına zarar vermek , trafik kurallarına uymamak, bakımsız araç kullanarak trafiğe çıkmak, herhangi bir alanda torpil kullanmak, bilerek mesleği gerekli koşullarda yapmamak gibi toplu yaşama kurallarını ihlal etmek de kul hakkına girer. 

Kul Hakkı Namazı (Husema Namazı) Var mı?

İslam dini özellikle kul hakkına ayrı bir önem vermiştir. Bir kimse kul hakkından kurtulmak için o kişiden helallik almalıdır. Kul hakkı için helallik almanın da koşulları vardır. Önce yapılan yanlış anlatılmalı (dedikodu, iftira, hırsızlık, kötü komşuluk gibi) , ardından kişiden helallik istenmelidir.  Ardından Allahtan (celle celalüh) af dilemeli, tövbe edilmelidir.

İslam dininde Kuran’da yada Peygamberimizin sünnetleri arasında “kul hakkı namazı” diye bir namaz yoktur.  Kişinin kul hakkı borcundan kurtulmasının tek yolu hak sahibinden helallik almasıdır.

Kul hakkı konusunda efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Bir kimsenin diğer bir kimsenin haysiyetine yahut malına tecavüzden dolayı üzerinde bir hak bulunursa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşsin. Aksi takdirde, yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir.” (Buharî, “Mezâlim”, 10)

Halk arasında kul hakkı namazı olarak bilinen namaz aslında hacet namazıdır. Allah’a tövbe etmeden önce bu namaz kılınabilir, ardından Allah’tan yapılan kul hakkı için af dilenebilir.  Yine bu namaz hak sahibinden kolay helallik almak niyetiyle kılınabilir.

Ancak unutulmamalıdır ki , hak sahibinden helallik alınmadan yada yapılan yanlış düzeltilmeden sadece bu namazı kılarak kul hakkından kurtulunmaz. 

Kul Hakkı Namazı (Husema Namazı) Nasıl Kılınır?

Bu namaza aynı zamanda “husema namazı” da denir. Husema kelime anlamı olarak, karşı taraf, muhalif, hasım, düşman anlamlarına gelmektedir. 

Namaz, ikindi namazının sünneti gibi kılınır.

Kul hakkı namazına diye niyet ettikten sonra,

1. Rekatta fatihadan sonra 3 tekâsür 10 ihlâs süresi okunur.

2. Rekatta fatihadan sonra 3 kâfirun 10 ihlâs süresi okunur.

3. Rekatta Subhaneke, fatihadan sonra 3 âyetel kürsü okunur.

4. Rekatta fatihadan sonra 25 ihlâsı şerif okunur.

Namaz bitiminde “salâvat-ı şerife” (Allahümme salli

ala Muhammedin ve ala ali Muhammedin ve sellim) okunur.

Bazı kaynaklarda bu namazı kıldıktan sonra sevabını hak sahibine bağışlanması gerektiği, bu sayede kul hakkının ödendiği yazmaktadır. Bu bilgi sahih bir bilgi değildir. Bu namaz sadece hacet yada şükür namazı olarak kılınmalıdır. Hiçbir hak, hak sahibinden helallik alınmadan ödenmez.  Ancak, kul hakkı oldukça hassas bir konudur. Bazen gün içinde farkında olmadan, yabancı  kişilerin hakkına  girilebilir. Bu namazı kılarak Allah’tan bilmeden, farkında olmadan  girilen  hakların, günahların  affı  istenebilir.  

Kul Hakkı Namazı Ne Zaman Kılınır?

Aslında hacet namazı olan bu namaz istenilen vakitte kılınabilir. Ancak duanın kabul olduğu bazı vakit ve zamanları vardır ve bu vakitlerde hacet namazlarını kılmak daha efdaldir, bu vakitler şunlardır:

  • Arefe günü
  • Kurban Bayramı günü
  • Aşure günü
  • Tevriye günü( Kurban arefe gününden bir önceki gün, Zilhicce ayının 8. günü) 
  •  Şaban ayının 15. günü
  •  Ramazan ayının son Cuma günü
  • Kandiller

 Kul hakkı namazı olarak bilinen bu  namaz, bu vakitlerde öğle ve ikindi namazı arasında, ikindinin farzından önce  kılınması tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu