
İstihare Duası Nedir? İstihare Namazı nasıl Kılınır? İstihare Namaz Duası Okunuşu
Müslüman kadın ve erkekler önemli bir karar öncesi istihare yapma ihtiyacı duyarlar. Evlilik, yeni bir iş alanı gibi önemli değişiklikler için istihare namazına başvurulur. İstihare namazı vesilesiyle Allah’tan hayırlısı istenir, Allah’a yalvararak niyet edilen işin yolunda gitmesi için dua edilir. İstihare duası nedir? istihare namazı nasıl kılınır? Evlilik için istihare namazı? İstihare duası Türkçe, Arapça okunuşu? İstihareye nasıl yatılır? İstiharenin hayırlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Namazsız istihare olur mu? İstihareye kimler yatmalı? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Müslüman kadın ve erkekler niyetlendikleri her iş için istihare ederek, işlerinin hayırlı sonuçlanmasına çaba gösterirler. Niyete konulan hayırlı iş için gerekli araştırma, soruşturma yapıldıktan sonra istihareye yatarak Allah’tan hayırlısını isterler.
İstihare, evlilik, iş kurma gibi hayırlı işlerin sonucunun hayırlı olup olmadığını rüyada anlamak için abdest alıp namaz kıldıktan sonra yatıp uyumalıdır.
İstiharenin Türkçe anlamı; Allah’tan hayır istemek, sonucunun hayırlı işaretini istemek demektir.
İstihare Namazı, Duası Nedir?
İstihare duası iki rekat hacet namazı sonrasında okunur. İstihare duasında geçen “ hazel emre” kelimesinden sonra dilek, istek ne hacetle istihareye yapılıyor ise o söylenir.
Namaz kılmak, oruç tutmak gibi hakkında dini emirler bulunan, hakkında açık emirler bulunan, bakıldığında apaçık belli olan konularda istihare yapılmaz.
Yapılan istihare görünen neticenin, akla ve mantığa ters düşüyorsa, istihareden vazgeçilir. İstihareden vazgeçmenin vebali, günahı olmaz.
İstihare Namazı Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu
Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es’eluke min-fadlike’l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta’lemu velâ a’lemu ve ente al-lâmu’l-ğuyub. Allahumme in kunte ta’lemu en-ne hâza’l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta’lemu enne hâzâ’l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye’l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.
İstihare Duası Türkçe Anlamı
Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!
İstihare Duası Nasıl Yatılır?
İstihare namazı iki rekatlık hacet namazıdır. İstihare namazının birinci rekatında Fatiha ve Kafirun Suresi okunur, ikinci rekat da ise Fatiha Suresinden sonra İhlas Suresi okunur. Namaz bittiğinde ise istihare duası Arapça ardından Türkçe anlamı okunur. Dua okunurken “hâzâ’l-emre” cümlesinden sonra istihareye yatılan niyet söylenir. İstihare duası okunduktan sonra kimseyle konuşmadan, iletişime geçmeden yatağa gidilir ve kıbleye dönerek niyet edilerek yatılır.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
1. Rekat
- “Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya” söyleyerek niyet edilir.
- “Allahu Ekber” dedikten sonra namaza başlanır.
- Subhaneke okunur.
- Euzü-besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- Kafirun Suresi Okunur
- Rüku’ya gidilir.
- Secde’ye gidilir. Doğrulduktan sonra tekrar Secde’ye gidilir.
2. Rekât
- Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
- Besmele çekilir.
- Fatiha Suresi okunur.
- İhlas Suresi okunur.
- Rüku’ya gidilir.
- Secde’ye gidilir. Doğrulduktan sonra tekrar Secde’ye gidilir.
- Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
- “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam verilir.
İstiharenin Hayırlı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
İstihare duası okunduktan ve niyet edildikten sonra dünya kelamı etmeden yatağa gidilir ve kıbleye dönerek uykuya dalınır. İstihareye niyet ederken niyet edilen işin hayırlı ise rüyada beyaz yada yeşil görülmesi, şerre delalet ise kırmızı görülmesi niyet edilir. İstiharenin sadece bir kere değil, 7 gece yapılması tavsiye edilir.
İstihare Ne Zaman Yapılır?
İstihare duası Allah’a yalvararak, niyetlenen işin hayırlı olup olmadığına bir işaret alma niyetiyle yapılır. Kuran-ı Kerimde de geçen istihare duası pek çok niyet için okunabilir.
İstihare namazının özel bir günü yoktur. Ancak perşembe ve cuma gecesi en hayırlı gece olarak İslam alimleri tarafından önerilmiştir.
Herkes istihareye yatabilir mi?
İstihareye yatma da amaç, niyet edilen işin hayırlı olup olmadığı rüyada bi şekilde ilham olmasıdır. Rüya insanların bilinçaltıyla çok alakalı bir durumdur. Bu nedenle istihareye yatan kişinin niyetten bağımsız olması, istihare niyetiyle etkilenecek durumda olmaması tercih edilmelidir.
Namazsız İstihare Nasıl Yapılır?
İstihare duasından önce iki rekat hacet namazı kılınması tavsiye edilir. Böylelikle edilen duanın Allah katında değeri, kıymeti artar. Namaz kılmadan da istihare duası okunur, bu dua aynı zamanda güzel bir hacet duasıdır. Ancak din alimleri istihare namazıyla beraber duasını okumayı tavsiye etmiştir.
Evlilik İçin İstihare Duası
Evlilik gibi hayırlı işler en çok istihareye başvurulan konulardır. Ancak, evlilik gibi ciddi bir durum sadece istihareyle karar verilmez. Evlilik için önce taraflar araştırılmalı, diğer şartlar yerine getirilmeli, evlenecek olan kız ve erkeğin fikri esas alınmalıdır. Tüm şartlar olumlu olduğunda son olarak İstihare yapılarak hayırlısı istenmelidir.
İstihare Duası Faziletleri
İstihare duası ve namazı peygamber efendimiz ( s.a.v) tarafından da önerilen dua ve namazdır. Peygamber efendimizin önerdiği bu namaz ve dua hakkında islam alimleri önemli bilgiler sunmuştur. İstihare duasının tecrübe ve deneyimlere dayanarak aktarılan faziletleri şunlardır:
- İstihare duası aynı zamanda ‘zenginlik duasıdır.” Çok kuvvetli bir hacet duası olan bu duayı zenginlik ve bereket niyetiyle okunursa bu duanın fazileti sayesinde fakirlikten kurtulur, zenginliğe mazhar olunur.
- Bu dua aynı zamanda mukaddes bir şifa duasıdır. Şifa bulmak isteyen kişiler istihare duası sayesinde hastalıklarından kurtulabilirler. Bu duanın şifa faziletinden yararlanmak için, şifa ve hastalıklardan kurtulma niyetiyle okunmalıdır.
- Başarı duası. İstihare duasının başka bir fazileti ise “başarı duası” olmasıdır. Yaşamında bazı başarısızlıklar yaşayan kişiler bu dua vesilesiyle Allah’a sığınarak başarı elde edebilir.
- Daha önce bahsettiğimiz gibi istihare duası çok kuvvetli bir hacet duasıdır. Bu dua sıkıntılardan kurtulmak, huzura kavuşmak, başarı elde etmek, hastalıklardan kurtulup şifa bulmak, fakirlikten kurtulup zengin olmak kısaca her türlü hacet ve dilek niyetiyle okunabilir.