GenelSağlık

Sedef Hastalığı

Her yaşta ortaya çıkabilen ve ülkemizde yaklaşık 750 bin kişide görülen sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı genetik midir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı ülkemizde %1 ila 3 arasında görülür. Sedef hastalığı her yaşta görülebilir, hastalık sedefi andıran beyaz gri pullanmalar en belirgin özelliğidir. Sedef hastalığında ciltteki hücreler tarafından antijenler oluşturulur. Oluşan bu antijenler bağışıklık sisteminin çalıştırır ve yeni hücre oluşturur. Yeni hücreler tekrar cilde döner ve ciltte hücre artması oluşur, bunun sonucunda ise sedef hastalığının en belirgin özelliği plaklar oluşur.

Cilt hücreleri, cildin yüzeyine kademeli olarak ilerler ve burada ölür. Ölü hücreler gün içerisinde kendiliğinden dökülürler. Vücut, dökülen hücre yerine yeni hücreler oluşturur.

Cilt hücrelerinin dökülmesi ve yerine yeni hücre oluşması 28 gün sürer.Ancak, sedef hastalarında bu zaman oldukça hızlıdır. Sedef hastalarında ölü hücrelerin dökülmesi 2 ila 6 gün arasında olur. Bu zaman diliminde ölü hücreler yüzeyde toplanır ve sedef hastalığının tipik görüntüsü meydana gelir.

Aslında sedef hastalığı, insan vücudunun kendi hücrelerine karşı geliştirdiği bir rahatsızlıktır.

Sedef  hastalığı kronik bir hastalıktır, hastalığın tam tedavisi yoktur. 

Dünya genelinde yaklaşık%1-3 arası görülür. Sedef hastalığı çoğunlukla 30’lu yaşlarda görülür. Fakat bebeklikten itibarende görülebilir. 

Sedef Hastalığı Nedenleri

Sedef hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hastalığı herhangi bir bakteri veya virüs oluşturmaz. Sedef hastalığı genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Ailede sedef hastalığı var ise, çocukta da görülme ihtimali yüksektir.

Sedef hastalığının ortaya çıkmasında bazı etkenler şunlardır:

  • Güneş yanığı
  • Aşırı üzüntü, stres
  • Duygusal travmalar
  • Depresyon
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Sigara, alkol
  • Aşırı kilo
  • Güçlü ağrı kesiciler
  • Hamilelik ve enfeksiyon gibi hormonal değişiklikler
  • Dengesiz ve düzensiz beslenme
  • Yüksek tansiyon, kalp ve sıtma ilaçları
  • Genetik faktörler

Sedef Hastalığı Belirtileri

Kronik olan sedef hastalığının en belirgin belirtisi, ciltte oluşan plaklar ve kepeklenme dir.Özellikle diz ve dirsek bölgelerinde meydana gelirler.

Bazen plak ve kepekler, genital bölge saç derisi ve tırnakta da görülür. Sedef hastalığı lezyonları bacaklar, kollar, ayak tabanları, avuç içlerinde de kendini gösterir.

Tırnaklarda çukurcuklar oluşur, ayrıca tırnaklarda sarı renk,tırnak etrafında şişlik ve kızarıklık görülür.

Sedef hastalığının bir diğer belirtisi, ciltte kuruluk, kanama  ve yanma hissidir.

Bazende sedef hastalığın belirtisi olarak, eklemlerde ağrı,şişlik  ve kızarıklık oluşur.

Sedef hastalığında kendiliğinden iyileşme çok nadirdir. Ancak sedef hastalığı bazı zamanlarda azalabilir veya artabilir.

Sedef hastalığı romatizmaya sebep olabilir, parmaklar, el bileği,ayak bileği, diz ve boyun da romatizma görülebilir.

Sedef Hastalığı Tanısı

Sedef hastalığının en büyük belirtisi olan cilt lezyonları, hastalığın tanısını koymada da en büyük etkendir. Ailede sedef hastalığı olması da, sedef hastalığının tanısını koymada yardımcı olur. 

Ayrıca aşırı kilo, hipertansiyon gibi hastalıklar da tanıyı koymada etkilidir.

Doktor emin olmadığı durumlarda deri biyopsisi isteyebilir.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığı yaşam boyu süren bir hastalıktır. Ancak hastalık uygun bir tedavi uygulandığında kontrol altına alınabilir.

Sedef hastalığına uygun tedaviye karar verilirken, hasta da bu kararda bilgilendirilmelidir.

Tedavi uzun süreli olacağı için, hastanın tedavi hakkında ayrıntılı bilgilendirilmesi gerekir.

Hastalığın kontrol altında tutulmasında, erken tanı çok önemlidir.

Sedef hastalarının çoğunda aşırı kilo, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar olabilir. Sedef tedavisi uygulanırken bu hastalıklar dikkate alınmalıdır.

Sedef tedavisi, kişiye özel planlanır. Tedaviye karar verilirken sedef hastasının yaşı, sedef hastalığının cilt üzerinde yaygınlığı, cinsiyeti tedavide belirleyici unsurlardır.

Sedef hastalığı vücudun belirli bir alanında ise, kremler tercih edilir. Bu kremler kortizon içerikli olabilir. Bazı durumlarda D vitamini takviyesi tavsiye edilir. Cildi nemli tutmakta tedavi için önemlidir.

Şiddetli sedef hastalığında fototerapinin yanında sistemik ilaçlar, topikal ilaçlar kullanılır. Cildin nemli kalması sağlanır. Bazı durumlarda ise, kanser ilaçları tedavide tercih edilir.

Sedef hastalığının şiddetini artıracak etkenler vardır,bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

İdrar yolu enfeksiyonu

Bademcik iltihabı

Diş çürüğü

Kaşıyarak cilde hasar verme

Duygusal problemler

Ölüm gibi acı veren olaylar

Stres

Bu belirtilerin bazıları ruhsal olduğu için, psikiyatrist ve ya psikolog desteği ile sedef hastalığı kontrol altına alınabilir.Sedef hastalığında, hastanın ruhsal sağlığı çok önemlidir. Hastanın tedavi olacağına dair pozitif düşüncesi, hastalığın ilerlemesini durdurur.

Hamilelikte Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı üreme sistemine zarar vermez.  Hamilelik döneminde düşük veya erken doğum riski teşkil etmez. 

Ancak hamilelik dolayısıyla sedef hastalığının şiddetinde artma veya azalma olabilir.

Hamile sedef hastalarında kullanılan ilaçlar daha düşük dozajlı dır. Ancak hamile sedef hastası önce kadın doğum uzmanına görünmesi gerekir.

Sedef Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

Sedef hastalığı tam tedavisi olmamakla beraber, hastalık kontrol altına alınabilir. Sedef hastalığının kontrol altına alınmasında yardımcı bitkiler vardır, ancak doktorun verdiği tedavi ve ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Bitkiler sadece tedaviye destek olabilir.

Sedef hastalığına iyi gelen bazı bitkiler şunlardır:

Elma sirkesi

Dezenfektan özelliği olan elma sirkesi ciltte meydana gelen kaşıntı hissini azaltır. Su ile seyreltilen elma sirkesi, haftada birkaç defa cilde uygulanır. Elma sirkesi ile ilgili detayları https://baksanabi.com/elma-sirkesi/ de bulabilirsiniz.

Aloe vera

Cilt sağlığında mucizeler yaratan aloe vera, sedef hastalığında da tedaviye yardımcı olur. Sedef olan bölgeye günde 2-3 kez aloe vera uygulanabilir. Aloe vera ile ilgili detayları https://baksanabi.com/aloe-vera/ da bulabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Antiseptik olan çay ağacı cilt sağlığına destek veriyor. Çay ağacı saç derisinde meydana gelen sedef hastalığı için tedavi edici etkisi vardır. Çay ağacı yağı, saç derisine masaj olarak uygulanabileceği gibi, şampuana da eklenebilir. Çay ağacı yağı ile ilgili detayları https://baksanabi.com/cay-agaci-yagi/ da bulabilirsiniz.

Zerdeçal

Güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan olan zerdeçal, sedef hastalığını kontrol etmede yardımcı olur. Zerdeçal ile ilgili detayları https://baksanabi.com/zerdecal/ da bulabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Cilt sağlığına yararı bilinen hindistan cevizi yağı, sedef hastalığı tedavisine yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı, sedef hastalığı olan bölgelere masaj yaparak uygulanabilir, ayrıca 2 yemek kaşığı hindistan yağı her gün  tüketilebilir. Hindistan cevizi yağı ile ilgili detayları https://baksanabi.com/hindistan-cevizi-yagi-faydalari/ da bulabilirsiniz.

Ekinezya

Ekinezya, hastalıklarla mücadele eden antikorlar salgılanmasını sağlar. Hasta olunduğunda hızlı tedavi olabilmek için ekinezya tavsiye edilir. Ayrıca içinde ekinezya bulunan kremler sedef hastalığı tedavisinde kullanılabilir. Bunun yanında mantar, egzama gibi cilt sorunlarında da ekinezya fayda verir.

Uyarı!

Bahsettiğimiz bu bitkileri doktora danışmadan kullanmak doğru değildir. 

Diyabet, hipertansiyon, sinirsel hastalığınız var ise mutlaka doktora danışılması gerekir, doktor bilgisi olmadan bitkiler kullanılmamalıdır.

Bu yazı tedavi amaçlı yazılmamıştır, bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir hastalıkta önce doktora danışılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu