Recep ayıyla başlayan ve Ramazan ayı ile biten üç ayların başlangıç tarihi ve mübarek gece olan kandillerin tarihleri bu yazımızda. Berat Kandili ve Regaip Kandili.
Berat kandili nedir?
Şaban ayının 15. gecesi olan “Berat Kandili” ‘ Beraet’ sözünden gelir ve “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün ameller hükme bağlanır ifası için Allah-u Teala (c.c) tarafından meleklere verilir. Gündüzünü oruç tutarak, gecesini ibadetle geçirmek gerekir.
Berat Kandili Yapılacak İbadetler
Gündüzünde oruç tutmak
Peygamber efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan ayı dışında en çok oruç tuttuğu ay Şaban ayı idi.
Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“ Şaban ayının yarı gecesinde yani ( Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.” Çünkü yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur;
“Günahının affını isteyen yok mu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yok mu? Afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağırıncaya kadar devam eder, buyuruyor.
Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünden oruç tutulmalı, gecesinde cematt ile namaz kılınmalı,, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, dargınlar barışmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli,İhtiyaç sahibi kişiler mutlu edilmeli, eş, akraba, dost aranmalı gönül alınmalı.
100 rekatlık berat kandili namazı
Bu güzel gecede kılınacak namaza Salat-ül hayr (Hayır Namazı) denir ve 100 rekattır. Hayır namazı 100 rekattır. Fatiha suresinden sonra 10 defa ihlas okunur.
Berat kandili namazı nasıl kılınır?
- Önce, “Yarabbi, senin rızan-ı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpten, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, iyiler defterine kaydeyle” diyerek niyet edilir.
- Bu niyeti edemeyenler için “hacet namazına veya hayır namazına” olarak niyet edilir.
- Her rekatta bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur.
- İki rekatta bir selam verilir.
- Bu namazın 100 rekatını birden kılmak şart değildir, dinlenerek kılınabilir.
- Berat namazının vakti, yatsı namazıyla başlar ve imsak bitene kadar devam eder.
Namaz eda edildikten sonra;
- 14 tevbe-i istiğfar
- 14 salavat-ı şerif
- 14 Fatiha
- 14 Ayetel kürsi
- 14 Tevbe suresinin son 2 ayeti olan “Lekad Ceaküm…”( Besmeleyle)
- 14 kere “ Yasin” denir ve 1 yasini şerif okunur.
- 14 kere ihlası şerif
- 14 kere felak ve Nas
- 14 kere, Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, Vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil azim.
- 14 kere Salat- Münciye okunur ( Salat-ı münciye yi bilmeyenler salavat çekebilir)
- Sonrasından Allah-u Teala dan tüm istekler istenebilir.
Peygamber Efendimizin Berat kandili Gecesinde okuduğu dua
Peygamber Efendimiz Berat gecesinde şu duayı okurdu:
“ Allahümmerzukna kalben takıyyen mineşşirki beriyyen la kafiren ve la şakiyya” duasını okurdu.
Efendimiz (s.a.v) berat gecesinde şu duayı ederdi:
“Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana iltica ediyorum, Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim.”
Regaip Kandili Nedir?
Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamında olan regibenin çoğulu “Regaip” denir.
Hadis ve fıkıh kitaplarında ise “bol sevap ve mükafat, faziletli amel” anlamında kullanılır.
Hicri takvime göre yedinci ay olan recep ayının, ilk perşembeyi cumaya benzeyen geceye de regaip kandili denir.
Regaip Kandili Ne Zaman?
2020 senesinin ilk kandili olan Regaip Kandili, 27 Şubat 2020 Perşembe günüdür.
Üç Aylar Ne Zaman Başlayacak?
2020 yılının üç aylar başlangıç tarihi 25 Şubat Salı günü Receb ayıyla birlikte başlayacak.
Üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili ise, Recep ayının 21 Mart Cumartesi günü olacak.
Şaban ayı ise, 25 Mart 2020 Çarşamba günü başlayacak.
Şaban ayında içinde olan Berat Kandili ise, 7 Nisan Salı günü olacak.
Üç Ayların Önemi
Üç ayların başlangıcı olan Receb-i Şerif ayına girildiğine tevbe ve istiğfar ederek geçmişte yapılan tüm yanlışlardan arınmayı Allah’tan dilemeliyiz. Geçmişteki günahlardan tövbe ederken, gelecektede yanlış yapmaktan Allah’a sığınmalıyız.
“De ki: Ey ( günah işlemekle) haddini aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin, doğrusu Allah günahların hepsini bağışlar. Çünkü o Gafur ve Rahim’dir.(Zümer Suresi, 53. ayet) Bu ayet-i kerimede anlatıldığı gibi Allah’tan ümit kesilmemeli, bağışlanmak için tevbe ve istiğfar edilmelidir.
Recep ayında yapılan sevaplar misli ile artar. Peygamberimiz Muhammet Mustafa (s.a.v) Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı girdiğinde şu duayı yapardı:
“Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” (Ahmed İbnu Hanbel, el Müsned)
Üç Aylarda Yapılacak İbadetler
Recep ayı “azatlılar ayı” olarak da anılır. Bunun sebebi, bu ay bağışlanma ayıdır. Bu ayda oruç tutmak, kaza namazı eda etmek, bol bol Allah’ı zikretmek, Peygamberimizi (s.a.v) anmak ve tevbe ederek günahlarımızın affını dilemek tavsiye edilir.
Özellikle Recep ayının ilk günü oruç tutulması tavsiye edilir.
Küs ve dargın olanlar barışmalı, kırılan gönüller alınmalıdır.
Kul hakkından kurtulmak için, üzerimizde hak olanlar aranmalı ve helallik istenmelidir.
Yoksul, yetim, öksüz, kimsesiz, hasta, yaşlı olanlar aranıp sorulmalı, ihtiyaöları uygun koşullarda giderilmelidir. İhtiyaç sahiplerine yardımda bulunurken utandırılmamalı, incitilmemelidir.
Bu dünyadan göçmüş akrabalarımızın, dostlarımızın kabir ziyareti yapılmalıdır.
Bol bol Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Kuran-ı Kerim’in meali de ihmal edilmemelidir.
Yapılan ibadetlerin içinde belkide en kolayı dua etmektir. Allah-u Teala şöyle buyurur:”( Habibim) De ki: Eğer duanız ve ibadetiniz olmasa, Rabbiniz size ne diye değer versin”( Haşr Suresi, 18. ayet)
Peygamber efendimiz üç aylarda şu duaları etmiştir:
“Allah’ım! Bizleri Regaible sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!”
Peygamberimizin başka bir hadis-i şerifinde ise, “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.
Üç Aylarda Hangi Zikirler Çekilmeli?
Üç aylar boyunca her gün 1100 kere “ La ilahe illalah”
100 kere “ Muhammedürresuluullah” diye tesbih etmek tavsiye edilmiştir.
Recep ayı boyunca, sabah akşam 70 defa istiğfarda bulunmakta hayır vardır. “Allahümmeğfirli verhamni ve tüb aleyye” istiğfarı tavsiye edilir.
Üç ayların sonunda ise, 90 bin kelime-i tevhid çekilir.
“Bismillahirrahmanirrahim. Alláhümme Bárik Lená Fî recebe ve Şabán belliğna Ramazán. Vahtim lená bil-imán ve yessir lená bil-kurán”. Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla Allahım! bizlere Recep ayını Şaban Ayını mübarek kıl bizi Ramazan’a kavuştur. (ömrümüzü) iman ile bitirmeyi nasip eyle. Kuran-ı bize kolaylaştır.
”Sübhán Allahi’l-Hayyil-Kayyũm.” Ezeli ve ebedi hayat sahibi Allahım! Yaratıkların ve herişinde hakim ve kaim olan Allahım! seni tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim.
”Sübhan Allahi’l-Ehadi’s Samed.” Tek olan ve herkesin kendisine muhtaç olduğu rabbim seni tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim.
”Sübhán Allahi’l-Gafũrir-Rahim.” Ey merhameti bol olan ve çok affedici olan Allahım! seni tüm noksan sıfatlardan tenzih ederim.