
Son dakika… Corona virüsünden yaşamını yitiren kişi sayısı 1403 oldu
Bugün toplanan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.
Corona önlemleri kapsamında toplanan Bilim Kurulu toplantısı sonrası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamada bulundu.
Bakan Koca’nın açıklamalarının satır başları şu şekilde:
Tedbirlerinden ödün vermeyen insanlarımızı kutluyorum. Coronaya karşı mücadelemiz, birlikteliğimiz olmuştur.
Söz ve bilgi eğer onu taşıyacak bir mecra yoksa, tesirini gösteremez. Bunu doğrulukla, titizlikle yapan medyamıza teşekkür ederiz.
Mevcut durumu “Filyasyon” yöntemi ile yaptık.
Yayılma hızını kontrol altına aldık. Filyasyon bildiğiniz gibi, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemidir.
Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bununla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim uyguladığımız şekilde uygulayan, başka ülke olamazdı.
Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadırve temaslı takibin yapıldığı en yüksek il Zonguldak, en düşük il ise Şanlıurfa’dır. Ortalama 3 kişiden oluşan filyasyon ekipleri bugüne kadar temas halinde olduğu hasta sayısı 251 bin 28 kişiyi takibe aldı. İstanbul’da bin 200filyasyon ekibi görev yapmaktadır, Türkiye genelinde ise 4 bin 600’dür.
Filyasyon ekibi, doğrudan tanı konulmuş kişilere ulaşmaktadır.
Toplam can kaybı 1403 oldu
Bugün vefat eden 107 vatandaşımızla birlikte kayıp sayımız 1403’e yükseldi. Bugün 842 kişi coronadan iyileşti. Bugünle beraber iyileşen kişi sayısı 4 bin 799 oldu.
Bugün tespit edilen vaka sayısı ise 4.062oldu, toplam vaka sayısı ise 65 bin 11’e ulaşmış oldu. Bugünle beraber yapılan toplam test sayısı 33.070’e yükseldi.
Filyasyon nedir?
Filyasyon, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili temas zincirinin taranması işlemidir. Pozitif çıkan her hasta temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya alınır. Filyasyon sürecinde kişilere ulaşılır, temas edenler taranır ve işlem başlar. Hastanın çok detaylı hikayesi öğrenilir. Kimlerle görüştüğünü, aile bireyleri ve iş yeri arakadaşlarıyla temas halinde olduğu kişilerle bilgiler toplanır. Filyasyon ekibinde doktor, sağlık memuru ve yardımcı personel olur. Hastanın hikayesi alınır alınmaz harekete geçilir ve 48 saat içinde listelenmiş kişiler taranır.
Filyasyon yöntemiyle erken tanı konur ve hastalığın yayılması önlenir ve risk grubunda olanlar kurtarılır.