Din

Ahidname Duası Nedir, Ne İçin Okunur, Faziletleri Nelerdir?

Ahidname duası,  her müslümanın ömrü hayatında bir defa okuması gereken, faziletleri saymakla bitmeyen bir duadır. Hazreti Muhammet (sallallahü aleyhi ve sellem) bu duayı okumayı tavsiye etmiştir. 

Ahidname duasını okuyan kişiye, insanlar katip olsa, ağaçlar kalem olsa sevabını yazmakta yetişemeyeceği rivayet edilmiştir.

Ahidname Ne Demek?

Ahidname;  Arapça ‘ahd’ ve Farsça ‘name’ sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan, Mektup ve kitap sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuş bir sözcüktür. Kelime anlamı olarak yemin edip söz vermek, vasiyet vermek, ısmarlamak, zimmetine almak anlamlarında kullanılır.

Ahidname Duası Türkçe Okunuşu

“Allahümme fâtıras semâvâti ve’l ardı âlimel gaybi veş şehadeti, innî a’hedü ileyke biennî eşhedü enlâ ilahe illâ ente vahdeke lâ şerike lek. ve enne muhammeden abdüke ve rasûlüke ve inneke tekilnî ilâ nefsî tükarribnî mineş şerri ve tübâidnî minel hayri ve innî lâ esigu illâ birahmetike fecal li ahden tûfînîhi yevmel kıyameh. İnneke lâ tuhlifül mîâd.”

Ahidname Duası Türkçe Anlamı

“Ey semâvâti ve yeri yaratan, gayb ve şehadet alemlerini bilen Allah’ım! Ey Allah’ım! Bu dünya hayatında senden başka bir ilah olmadığına ahdediyorum. Sen birsin ve ortağın da yoktur. Muhammed (s.a.v.) senin kulun ve Rasûlün’dür. Beni, hiçbir halde nefsimle başbaşa bırakma, Allah’ım! Eğer beni nefsime bırakırsan, şerre yaklaştırır ve hayırdan uzaklaştırır. Ben hiçbir şeyime güvenmiyorum. Ancak Senin yüce rahmetine güveniyorum. Seninle ahd ediyorum! Şüphesiz ki Sen vaadinden dönmezsin.”

Ahidname Duası Nasıl Okunur?

Tüm ağaçların kalem olsa sevabını yazmakla bitiremeyeceği bu dua sabah ve akşam okunması tavsiye edilmiştir.

İbn-i Mesud’dan rivayet edildiğine göre;

Peygamber efendimiz, Resulü Ekrem Efendimiz bir gün ashabına şöyle buyurdu  ki;

”Sabah,Akşam Allah katında güzel bir sözünün bulunmasını kim ister?”

-Bunu kim istemez ki, ya Resulallah?

-Allah katında sözünün bulunmasını isteyen sabah-akşam bu duayı okuyunca okuduğu tasdik edilerek ilahi bir mührü ile mühürlenir. Arşı alanın altına kaldırılır. Kıyamet günü gelince bir münadi nida ederek şöyle der:

“Rahmanın katında sözü olanlar nerede? Onlar kalkıp hemen Cennete girsinler.” 

Meleklerin Mühürlediği Dua Ahidnamenin Faziletleri Nelerdir?

  • Bu ahidnameyi okuyan kimsenin kıyamet sıkıntılarından Allah’ın izni ile kurtulacağı ve insanlar mahşerde terlerken onun Cennet-i A’la’da olacağının müjdesi peygamber efendimiz tarafından verildiği rivayet edilmiştir.
  • Allah indinde sözünün bulunmasını isteyen kişiler bu duayı sabah akşam okumalıdır.
  • Bu duayı okumaya devam eden kişiler ahiret sıkıntısından korunur.
  • Ölen kişinin alnına yada kefeninin üzerine ahidname yazılırsa o kişiye Allah Teala’nın mağfiret ile yaklaşacağı rivayet edilir.
  • Okumaya devam eden kişilerin sıkıntıları giderilir.
  • Her türlü istek ve hacet için okunmaya devam edilmelidir.
  • Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu;

 “Akşam-sabah bu duâyı okuduktan sonra, bir mühürle mühürlenerek Arş’ın altına konulur. Kıyamet gününde, “Rahman indinde ahdi olan nerededir?” diyerek bir münadi çağırır. “O kimseler Cennet’e girsinler.” denilir.” (Ruhül beyan)

Ahidname Duası Arapça Okunuşu

ahidname duası arapçası.

Ölünün Üstüne Ahidname Duası Yazılması

Ölen kişinin kefenine ahidname yazılması bazı kişiler tarafından benimsenir. Ahidname duasının, ölen kişi için mağfiret vesilesi olacağı umut edilir. Ancak, ölünün kefenine dua yazılması durumunda Allah’ın güzel isimleri ve bazı ayetler mezar içinde kalacaktır. Mezarlığa ziyarete gelen kişiler olacağı için Allah’ın güzel isimleri çiğnenme riski doğacaktır. Bu uygulama  bazı din alimleri tarafından tavsiye edilmez. 

Ölünün kefenine yazı ile dua yazmak çok önerilmese de, mürekkep yerine parmak ile dua yazmak uygun görülen bir davranıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu