SeyahatBelgesel

Göbeklitepe

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan Göbeklitepe, en eski ibadet merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. İnsanlık tarihini sorgulatan Göbeklitepe hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Atiye Dizisi’nin Çekildiği Yer, Göbeklitepe Nerede?

Atiye Dizisi nerede çekiliyor sorusu internette çokça aranıyor biz de size Atiye dizisinin çekilde yer olan Göbeklitepe’yi yazacağız

Anadolu coğrafi yapısı, cömert toprakları, jeopolitik konumu nedeniyle insanlık tarihi boyunca yaşamak için tercih edilen yer olmuştur. Bu sebeple Anadolu, çok fazla tarihi mirasa ev sahipliği eder. Göbeklitepe’de bu önemli miraslardan biridir.  İnsanlık doğası gereği, var olduğu andan itibaren ibadet etme ihtiyacı hissetmiştir. İnsanlık tarihi boyunca her inançta, ibadethane, tapınak ve ya manastır inşaa etmiştir. Göbeklitepe’de insanlık tarihinde bilinen en eski tapınaklar dan birine ev sahipliği yapıyor. 

Şanlıurfa’nın 15 metre kuzeydoğusunda yer alan Göbeklitepe, Şanlıurfa il merkezinin Örencik Köyü yakın çevresindedir.

Göbeklitepe’ye, araçlarla kısa sürede ulaşmak mümkündür. 

Göbeklitepe’nin tarihi 11 bin 600 sene öncesine dayanır. Bu özelliği ile, İngiltere’de yer alan Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinde de 7500 yıl daha yaşlıdır. 

11 bin 600 yıllık bu miras da kazılar 1995 yılında başlamıştır. Kazıların başlamasıyla insanlık tarihi hakkında bilinenleri temelden değiştirecek bulgular ortaya çıkmıştır.

Kazılar sonucunda 20 adet olduğu belirtilen yapılar, ibadethane olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bu yapılar yerleşim yeri olarak kullanılmamıştır.

20 adet olan bu yapılar, üzeri açık haldedir. Bu yapıların insanlık tarihinin ilk tapınağı olduğu düşünülmektedir.

Taş devrinden miras kalan bu tapınakların ortak özellikleri vardır. Tapınaklar T şeklinde sütunlarla çevrilmiş olup, tapınakların merkezinde iki tane T şeklinde sütun karşılıklı durmaktadır. 

Sütunların boyları 3-6 metre arasında farklılık gösterir. Ayrıca, sütunların üzerinde insan, hayvan tasvirleri ve semboller bulunmaktadır.

Göbeklitepe’nin Tarihi

Göbeklitepe 1995 yılında Alman arkeolog Klaus Schmidt’in rehberliğinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır. 

Göbeklitepe’nin 11 bin 600 yıllık tarihi, insanlığın yerleşik yaşama geçiş dönemini yeniden yazılmasına sebep olmuştur.

Çok sayıda yuvarlak yapıdan oluşan Göbeklitepe’nin sadece 6 tanesi kazılarla ortaya çıkarılmıştır.  

Göbeklitepe de ortaya çıkan yapılarda, çatı olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır, bunun sonucu yapıların açık hava tapınağı olduğu sonucuna varılmıştır.

Tarımın başlangıcından, çanak çömleğin bulunmasından bile önce yapılan göbeklitepe, T şeklindeki sütunlarda olan insan figürleri sanat olarak değerlendirilebilecek üsluba sahiptir.

Ayrıca T biçimindeki sütunların üzerinde, boğa, tilki, yılan, aslan, yaban domuzu, yaban ördeği ve turna figürleri bulunmaktadır. Özellikle aslan figürü, Anadolu’da Neolitik zamanda aslanların yaşadığını belgeler.

Bu figürler 3 boyutlu olup, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Göbeklitepe’de bulunan bu semboller az da olsa, Suriye ve Kuzey Irak arası bölgede rastlanmaktadır. Bu rastlantıdan yola çıkarak, Göbeklitepe’nin Neolitik dönem de kültürel etkileşim merkezi olduğu varsayılır.

Göbeklitepe tapınağının zemini sıvıyı geçirmeyecek şekilde yapılmıştır. Bu da törenlerde sıvı maddelerin kullanıldığını düşündürmektedir. 

Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmaları sonucunda çeşitli kafatası parçaları çıkarılmıştır. 

Kazı çalışmalarının birinde bulunan üç kafatası parçası, dünyanın en eski oyulmuş kafatasları olarak düşünülmüştür.

Göbeklitepe’de bulunan bazı heykel ve taşlar Şanlıurfa Müzesi’nde ziyaretçileri beklemektedir.

Göbeklitepe’de Çekilen Diziler

ATİYE

Türkiye’nin ve dünya’nın gözde yeri olan Göbeklitepe son zamanlarda dizilere’de konu olmuştur. Netflix’in dizisi Atiye Göbeklitepeyi konu edinmiştir.

Başrollerini Beren Saat ve Mehmet Günsür’un paylaştığı Atiye dizisi Göbeklitepe’de çekilmiştir. Beren Saat Atiye karakterini canlandırmıştır. Mehmet Günsür ise Erhan karakterini canlandırmıştır.

Atiye’nin Konusu Nedir?

İstanbul’da yaşayan Atiye, ailesi ve sevgilisi ile beraber sade ve huzurlu bir yaşamı vardır. Fakat dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’de yapılan bir keşifle herşey değişir.

Arkeolog Erhan’ın yaptığı bir keşif Atiye ve Göbeklitepe arasında bir bağ olduğunu ortaya koyar ve Atiye bambaşka bir dünyada kendini bulur.  Dizi Atiye’nin geçmişini bulmak için yaptığı yolculuğu konu almaktadır.

Ayrıca, atv’de yayınlanan Hercai dizisi de bazı bölümlerini Göbeklitepe’de çekmiştir.

Diğer Yapılacaklar

Göbeklitepe’yi görmek için Urfa’ya kadar gitmişken, Urfa gezilmeden dönmek olmaz. Urfa Balıklı Göl, Halil-ür Rahman Camii, Şanlıurfa Müzesi ve Hz. Eyüp mağarası muhakkak gezilip görülmelidir.

Ayrıca nesli tükenen Kelaynak kuşlarına da belki rastlarsınız. Kelaynak kuşları Türkiye’de Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde  ve Fas’ta yaşar. Sayısı sadece 500 birey olduğu düşünülmektedir.

Urfa’da Ne Yenir?

Muhteşem mutfağı ve lezzetleriyle Şanlıurfa sizi karşılayacaktır. Kebap ve içli köfte başta olmak üzere borani, humus ve bostana tadılması gereken lezzetlerin başında gelir. 

Ayrıca Şanlıurfa’ya özgü “mırra” kahvesini de tadabilirsiniz.

Ulaşım Nasıl Olur?

Hergün Ankara, İstanbul Ve İzmir’den Türk Hava Yolları’nın uçak seferi bulunmaktadır. Göbeklitepe’ye gidecek olanlar, havaalanından itibaren otomobille yarım saat sonra Göbeklitepe’ye ulaşabilirler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu