Haber

Corona Virüsünün Asıl Sebebi Pangolin mi?

Dünyayı korkutan ve etkisi altına alan corona virüsü salgınıyla ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı.. Güney Çin Tarım Üniversitesi uzmanları, hastalığın pangolin denilen bir memeliden yayıldığını iddia etti.

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan corona virüsü salgını tüm tedbirlere rağmen hızla yayılmaya devam ediyor. Çin Ulusal Sağlık Kurumunca yapılan açıklamaya göre ölü sayısı 638’ çıktı. 

Virüs başka ülkelerde de kendini göstermeye başladı. Corona virüsüne aşı bulmak için çalışmalar hızla sürerken, yeni gelişmeler iddia edildi.

Virüsün ilk görüldüğü zamanlarda  yarasa ve yılandan insanlara bulaştığı öne sürülmüştü.

Yapılan son araştırmalar virüsün ‘pangolin’ denilen bir memeli türünden bulaştığı iddia edildi.

Yerel medyanın iddiasına göre; pulları ve eti için yasa dışı ticareti yapılan pangolin den virüs bulaştığı yönünde oldu.

Güney Çin Tarım Üniversitesi uzmanları yaptığı açıklamada, “Son bulgular hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için büyük önem taşıyor” denildi.

Pangolin Nedir, Nerede Yaşar?

Dünyayı korkutan ve etkisi altına alan corona virüsünün  baş şüphelisi haline gelen pangolin; monotipik pangolinler ya da pullu memeliler takımının pangolingiller (Manidae) adlı tek ailesinin Manis isimli tek türünde birleşen memeli hayvanlardır.

 Vücutları, kiremit benzeri sıralanmış büyük keratin pulları nedeniyle, kozalaksı biçimde görünürler.

Bu pullar, vücudun sadece üst kısmında ve kuyruğun bütünündedir. Vücudun alt kısmı ve bacaklar pulsuz ve tüylüdür, ayrıca pulların içindede tüyler bulunur.

Pangolinlerin başları, uzun yapılıdır. Alt çene, iki köprü kalacak şekilde körelmiştir, angular ve articular çıkıntı yoktur. Omurlarında eklem çıkıntıları ve  köprücük kemiği yoktur. Kazmak için güçlü kazıcı tırnakları vardır. Ön ve arka ayaklar 5 ışınlıdır, parmakları ise tırnaklıdır.

Pangolinlerin dişleri yoktur. Ancak dilleri uzun ve solucana benzer.  Büyük tükürük bezleri vardır, mideleri kaslıdır ve midelerinde öğütücü dişler vardır, midenin iç kısmında keratin çıkıntıları bulunur.

Beyinleri ilkel yapılıdır ve koklama lobu daha büyüktür. 

Gece gezen hayvanlardır, gündüzleri ise çoğunlukla mağralarda saklanırlar.

Pangolinler, toprak üstünde veya ağaçta yaşamayı tercih ederler. Pangolin yavruları, anne pangolin tarafından sırtında taşınır.

Pangolinlerin en çok bilinen özelliği, tehlike de olduklarında, kendilerini top haline getirmeleridir.

Pangolinler “canlı çam kozalakları” olarakta bilinir.

Pangolinler, karınca, pupa,larva, yumurta ve termit ile beslenirler. Uzun dili sayesinde zorlanmadan beslenir.

Pangolin Pulu

Nesli tükenmekte olan bu hayvan, yasa dışı yollarla avlanmaya devam ediliyor. Pangolinlerin avlanmasının nedeni, pullarının tedavi edici olduğuna inanılmasıdır. Bu inanca sahip olan Asya’ya kaçak yollarla getiriliyorlar.

Pangolinler, korku halinde top haline gelmesiyle bilinir, ancak bu özelliği sayesinde insanlar tarafından rahatlıkla yakalanıyorla. Top haline gelen pangolini, poşete koyup ve vakumlayarak öldürüyorlar.

Nesli tükenen hayvanlar listesinde yerini alan pangolin, en çok kaçakçılığı yapılan hayvan olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Pangolin Nerede Yaşar?

Genelde uzak doğuda görünürler. Pullu bir karıncayiyen türü olarak bilinirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu