Haber

Enerji Kimlik Belgesi

5627 sayılı kanuna göre enerji verimliliği olarak çıkartılan buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalarda bulunan enerji performans sınıflandırmaları artık binalar içinde geçerli olmaktadır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtmekte. G sınıfı ise en düşük seviyeyi belirtmek için kullanılıyor. Binalar sınıflandırmayı göstermek için bu belgeye Enerji Kimlik Belgesi (EKB) denilmektedir. Yeni yapılacak binalarda enerji kimlik belgesi en düşük C sınıfı olarak tasarlanarak inşa edilmelidir. C sınıfından daha düşük çıkan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi sınıflandırma koşulu yoktur. Mevcut binalar A sınıfından G sınıfına kadar her şekilde enerji kimlik belgesini alabilmektedirler.

1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren ve binalar için Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu oldu. Belgesi olmayanlar ev satın alamayacak ve kiralayamayacaklar. Bu yönetmeliğe göre 1 ocak 2020’de Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu oldu.

EKB maliyeti hakkında konuşan Pelesen ”Binanın özelliklerine belgeyi satın almak ortalama 40 TL’den başlıyor. Yönetmelikler ve denetim mekanizmaları uygulamaya girdiğinde ısı yalıtımı uygulamaları ülkemize vatandaşlara ve sektöre katkısı büyük olacak” dedi.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?

Başvuracakları kuruluş T.C. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketi olması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Almak İçin Gerekli Belgeler

  • Isı yalıtım raporu
  • Mimari proje
  • Mekanik proje
  • Elektrik projesi
  • Yapı Ruhsatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu