Haber

Havuzda ve Denizde Corona Bulaşır mı?

Çin’de ortaya çıkan ve tüm birçok ülkeyi etkisi altına alan Corona virüsü havuz suyundan ve deniz suyundan bulaşır mı? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık.

Ülkemiz son 75 yılın en sıcak Mayıs ayını yaşarken havuz ve deniz hayalleri insanların aklını süslüyor.  Halen sokağa çıkma kısıtlamaları devam etsede kısıtlamanın kalmasıyla bir çok kişi havuz ve denize girmeyi planlıyor. Ancak insanların aklında “corona virüsü havuz suyundan ve deniz suyundan bulaşır mı?” sorusu ve korkusu var. Sıcakların artmasıyla bir çok kişi bu sorunun cevabını araştırmakta.

Corona Havuz Suyundan Bulaşır mı?

Ülkemiz son 75 yılın en sıcak Mayıs ayını yaşarken birçok kişi havuz hayali kurmaya başladı. Ancak corona virüsü yüzünden hayatımızda büyük ve köklü değişiklikler yaşandı. Halazırda sokağa çıkma kısıtlamaları devam ederken, okullar uzaktan eğitime devam ederken insanlar havuza girmenin riski olup olmadığını merak ediyor.

Yapılan araştırmalar, korona virüsünün havuz suyunda bulaşma riskinin az olduğunu ortaya koymuştur. Havuz sularında başta klor olmak üzere kullanılan dezenfektanlar sayesinde corona virüsünün yaşama ihtimali düşük olduğu söylenmekte.

İspanya Bilimsel Araştırmalar Üst Konseyi (CSIC), havuz suyunda klor ve dezenfektan maddeler olduğundan dolayı virüsün yaşayamayacağını belirtti.

 Ancak, havuz suyunun bakımının ve temizliğinin düzenli yapıldığından emin olmak lazım. Temizliğinden şüphe duyulan havuz sularına girmemekte fayda var. Temizliği, bakımı düzenli ve  yeterli yapılmayan havuzlarda mantar ve diğer hastalıkların bulaşma riski olduğu unutulmamalı.

Havuz suyunda virüs bulaşma riski az olsada, kalabalık ortamlarda virüsün bulaşma ihtimalinin yüksek olduğu unutulmamalı. Havuz dışında olan alanlar virüs bulaştırmak için uygun şartları taşımakta.

Corona Virüsü Deniz Suyundan Bulaşır mı?

Neredeyse tüm dünyanın yaşam standartlarını değiştiren corona virüsü, ülkemizde etkilerini yavaş yavaş azaltırken insanlarda deniz hayali kurmaya başladı. 

Denize girmek için dört gözle corona virüsünün bitmesini bekleyenler bir yandan da denizde corona virüsü bulaşır mı endişesi yaşamakta. 

Yapılan araştırmalar deniz suyunda corona virüsü bulaşma riskinin az olduğunu gösterdi. Deniz suyunun tuzlu ve yoğun olması virüsün yaşamasına imkan sağlamadığı düşünülmekte.

İspanya Bilimsel Araştırmalar Üst Konseyi (CSIC), deniz suyunun tuz oranının yüksek olması nedeniyle virüs yaşayamayacağını belirtti. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi( CDC) de, resmi sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada virüsün havuz, deniz suyu, spa, hamam gibi ortamlarda bulaştığı konusunda bir delil olmadığını açıkladı.

Deniz suyu virüsü bulaştırmasa da plajlarda ortak kullanılan alanlar, şezlonglar ve kalabalık insan topluluğu virüs bulaştırma riski taşımakta.

Havuza ve Denize Girerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uzmanlar virüsün suda bulaşma riskinin az olduğunu söylesede,  dikkat edilmesi gereken konular olduğunu vurguluyor. Özellikle havuz ve kalabalık plajların ortak kullanım alanlarında önlem alınması gerektiğini belirtiyor. 

Deniz ve havuzdan ziyade ortak kullanım alanlarında virüs bulaşma ihtimali var. Corona virüsüne  yakalanmış kişilerin veya taşıyıcıların hapşırması, öksürmesi, dokunması sonucu etrafa yayılan virüslere yakalanma riski vardır. Bu yüzden önlemleri ve sosyal mesafe kuralını uygulamak gerekir. 

Havuza girmeden önce duş alınmalı, yine havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalıdır.

Özellikle el hijyenine dikkat edilmelidir. 

Şezlong kullanımında sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. 

Yine şezlong gibi ortak kullanım olan eşyaların dezenfekte edildiğinden emin olunmalıdır.

Ortak havlu kullanılmamalıdır.

Mümkün olduğunca kalabalık mekanlar tercih edilmemelidir.

Duş ve tuvaletlerin belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir.

İçecek ve yiyecek için kullanılan bardak, çatal, kaşık gibi araçların temizliğinden emin olunmalıdır.

Havuz veya denize giderken kendi tuvalet kağıdınız ve peçeteniz olmalı, ortak tuvalet kağıdı ve peçete kullanılmamalı.

Bol sıvı tüketilmeli, bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı.

Özellikle çocukların bayıldığı dondurma gibi gıdalar güvenilir yerlerden alınmalı.

Paketli ürünler dezenfekte edilmeden açılmamalı.

Sıcak Havalarda Virüs Bulaşır mı?

Ülkemiz yaz ayına hızlı bir giriş yaptı. Birçok ilimiz olması gereken mevsim sıcaklığında rekor kırdı. Mayıs ayı olmasına rağmen Adana gibi sıcak illerde insanlar sokakta, kaldırım üzerinde güneş ısısıyla yumurta pişirmeyi başardı. Durum böyle olunca, insanlar “corona virüsü sıcakta bulaşır mı?” sorusunu sormaya başladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara bu soruya cevap verdi. 

Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırma için Ateş Kara, “25 derece üzerinde hava sıcaklığının SARS-CoV-2 bulaşında azalma sağladığını gösterdi. Ancak bu hava sıcakken virüs bulaşmaz anlamına gelmediği için önlemlere devam etmeliyiz. Bir derece yükselme bulaşta %3.1 azalma sağlıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu