Sağlık

Varis nedir? Varis belirtileri nelerdir? Varise ne iyi gelir?

Kadınlarda daha sık oluşan, ağrı, şişlik gibi şikayetlere neden olan varis, nedir? Varis belirtileri nelerdir? Varis neden oluşur?  Varisin bitkisel tedavisi var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Varis Nedir?

Varis, deri altında damarların kıvrımlı, genişlemiş, mor yada mavi renge dönüşmüş halidir. İlk başta damarların genişlemesi nedeniyle şişlikler meydana gelir. İlerleyen durumlarda damar çatlaması gibi ciddi sorunlar doğurabilir. İlk zamanlar sadece görüntü olarak rahatsız eden varis, ilerleyen zamanlarda şiddetli ağrılara neden olabilir.

Bazı durumlarda, damar yetmezliği sonucu şişlik, kızarıklık ve ağrı, toplardamarda iltihaplanma, varisin hasar görüp kanaması ve  varisin içinde pıhtı oluşması, akciğere pıhtı atması gibi ciddi sağlık sorunları oluşur.

Varis, herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır,  fakat kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. 

Varis

Varis Neden Olur?

Varis, toplardamar kapakçığındaki yetersizlik sonucu meydana gelir.  Bu durum kanın sürekli geriye kaçarak göllenmesine neden olur. Böylelikle damarda basınç yükselir, şişlik ve genişlemeye neden olur. Zaman sonra kıvrımlar oluşmaya başlar.  Varisin oluşmasını tetikleyen etkenler vardır, bu etkenlerin başlıcaları şunlardır:

  • Fazla kilo
  • Hamilelik
  • Uzun süre ayakta durmak
  • Bazı meslek grupları
  • Kadın olmak
  • Hormon tedavileri
  • Doğum kontrol hapları
  • Dar kıyafetler
  • Kabızlık
  • İleri yaş
  • Genetik faktörler

Varisin Belirtileri Şunlardır?

  • Bacaklarda gözle görülür mavi, mor, kıvrımlı, geniş damarlar
  • Bacaklarda mavi, mor şişlikler
  • Ağrı
  • Bacaklarda uyuşukluk
  • Kaşınma
  • Ayakta uzun kalma sonucu ağrı ve şişlik

Varise Ne İyi Gelir?

Varisin neden olduğu şikayetleri ortadan kaldırmak için yardımcı tıptan destek alınabilir. Fakat öncelik doktora gitmek olmalıdır ve doktorun verdiği tedavi eksiksiz uygulanmalıdır. Kronik hastalığı olanlar, kronik ilaç kullananlar, hamileler yardımcı tıptan destek almadan önce doktora danışılmalıdır. 

Varise iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

Kırmızı biber

Tam bir C vitamini deposu olan kırmızı biber ayrıca bioflavonoid içerir. Bu  özellikleri sayesinde damarlardaki şişliği azaltır, ağrı keser ve iltihaplanmayı önler. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırır. Bir tatlı kaşığı toz biber bir su bardağı suyla karıştırılır. Günde 3 defa tüketilir.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, varis tedavisinde oldukça etkilidir.  Kan akışını çoğaltır, kan dolaşımını sağlar.  Böylelikle varis olan damarın baskısı azalır, şişlik ve ağrı giderilir. Elma sirkesiyle varisli bölgeye günde iki defa  masaj yapılır. Bu işlem sırasında elma sirkesi su ile seyreltilmez ve doğal elma sirkesi kullanılır. 

Ayrıca, 2 tatlı kaşığı elma sirkesi bir su bardağı suyla karıştırılır ve günde 2 defa içilir. Midesi hassas olanlar bal ilave edebilir.

Maydanoz

Maydanoz, güçlü bir C vitamini deposu ve antioksidan kaynağıdır. Damarları güçlendirir, kan akışını hızlandırır. Ayrıca hücre yenileyici özelliği vardır. Her gün taze maydanoz tüketilmeli, maydanoz suyu içilmelidir. Maydanoz alırken ince saplı, küçük yapraklı ve kendine has kokusu olanlar tercih edilmelidir.

Sarımsak

Doğal antibiyotik olan sarımsak, iltihapları yok eder, damarlarda biriken toksinleri vücuttan uzaklaştırır, kan dolaşımını hızlandırır.  Bir orta boy diş sarımsak soyulur ve 2 yemek kaşuğı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi içinde yarım gün bekletilir.  Bu karışım varis olan bölgeye masaj yoluyla uygulanır ve üzeri bez yardımıyla sarılır. 4-5 saat bekletilir ve ardından temizlenir. Bu işleme 7 gün devam edilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, kan dolaşımını hızlandırır. Bu özelliği sayesinde varisli damar üzerindeki baskıyı azaltır, ağrı ve şişliği geçirir. Zeytinyağı ve sarımsak çok az ısıtılır. Bu karışım varisli bölgeye masaj olarak günde 2 defa uygulanır, 2 ay devam edilir.

Ekinezya

Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir, varisli damarı rahatlatır ve ağrıyı azaltır. Bir yada 2 çay kaşığı ekinezya yaprağı bir bardak kaynar suda demlenir. Bu çay içilir  yada varisli bölgeye masaj olarak uygulanır.

Guggul

Guggul, guggul ağacından elde edilen reçinedir. Kanda pıhtılaşmayı önler, ağrı kesici ve iltihap giderici özelliklere sahiptir. Çeyrek çay kaşığı gugul özü yarım çay kaşığı suyla seyreltilir. İster yemeklere katılarak, ister sade haliyle tüketilir. Eczanelerde ve marketlerde rahatlıkla bulunabilir.

Çoban püskülü

Çoban püskülü, damarlarda meydana gelen tıkanıklık, şişlik şikayetini giderir, kan damarlarını güçlendirir ve damarları büzme etkisiyle sıkılaşma sağlar. Günde 100 mg tüketilmelidir.

At kestanesi

At kestanesi, ağrı kesici, iltihap giderici ve damarları sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Bu özellikler sayesinde varis kaynaklı şikayetleri giderir. At kestanesi 

At kestanesi rendelenerek çay yapılabilir fakat içinde esculetin adında bir zehir barındırır. Doğru dozda alınmadığı takdirde yan etki yapabilir. At kestanesi kremi kullanmak daha güvenlidir. Ayrıca yağı ve jelleri de bulunur.

Kantaron yağı

Kantaron yağı, hücre yenileyici, ağrı kesici, yara iyileştirici özelliğe sahiptir. İçeriğinde %4 oranında flavonoid gruplarını barındırır. Kantaron yağıyla varisli bölgeye günde 2 defa masaj yapılmalıdır.

Kırkkilit otu ( at kuyruğu)

Kırkkilit otu, at kuyruğu, ulak otu olarak çeşitli bölgelerde bilinen bir bitkidir. İltihap yok edici, ağrı kesici özellikleri vardır.  Kılcal damarları güçlendirir, kan dolaşımını artırır. Bu özellikler sayesinde varis tedavisinde etkilidir. Kaynayan bir bardak suya 1 tatlı kaşığı kırklit otu atılır ve 3 dk. kaynatılır, süzülür. Sabah kahvaltıdan 2 saat önce içilir.

Çoban çantası

İltihap önleyen, kan dolaşımını düzenleyen bu bitki, varis tedavisinde etkilidir. Bir bardak kaynamış suya 1 tatlı kaşığı çoban çantası atılır ve 3 dakika kaynatılır. Ardından süzülerek akşam yemekten sonra tüketilir.

Asma yaprağı

Sarmasını afiyetle tükettiğimiz asma yaprağı, varis tedavisinde de etkilidir. Bir avuç asma yaprağı doğranır ve 1 litre suda kaynatılır. Bu su günde 3 defa yarım çay bardağı tüketilir.

Lahana

Lahana yaprakları şişlikleri giderir, ağrıları yok eder. Lahana yaprakları kaynar suda 5 dakika kaynatılır. Bu su varisli bölgeye masaj olarak uygulanır.   Ya da çiğ lahana varisli bölgeye sarılır.

İncir yaprağı

İncir yaprağı, doğal yöntemlerle varis tedavisinde oldukça etkilidir. Bir litre suyun içine 5 adet incir yaprağı atılır ve 5 dakika kaynatılır. Bir su bardağı içilir. Geri kalan suyla varisli bölgeye masaj yapılır. Bu uygulamaya 21 gün devam edilir, 21 gün sonra ara verilir.

Koyun otu

Ülkemizde kasıkotu, fıtık otu, kuzu pıtrağı ve kızıl yaprak isimleriyle de bilinir. Ağrı giderici, yara iyileştirici etkileri vardır.  Lapa haline getirilen koyun otu varisli bölgeye uygulanır.

Üzerlik otu

Üzerlik otu, hormonları düzenler, iltihaplanmayı önler ağrı kesici etkisi vardır.Üzerlik tohumu hafif kavrulur, ezilerek toz haline getirilir. Bir çay kaşığı üzerlik tohumu bal ve limonla karıştırılarak tüketilir.

Yeşil domates

Yeşil domatesin içinde iltihapla savaşan “likopen” bulunur. Ayrıca aspirinin çinde olan bazı maddelerde domatesin içinde vardır. Böylelikle kan dolaşımını destekler.

Yeşil domates ve doğal elma sirkesi ile kür hazırlanır ve varisli bölgeye uygulanır.

Yeşil domates elma sirkesi kürü; 5 adet yeşil domates dilimlenir ve cam bir kabın içine yerleştirilir. Üzerine bir bardak doğal elma sirkesi eklenir. Bu karışım 2 gün güneş görmeyen gölge bir yerde bekletilir.

İki gün sonra domates dilimleri varisli bölgeye bez yardımıyla sarılır, 40 dakika beklenir. Sonrasında ılık su ile temizlenir. Ayrıca bu karışımın sıvısıyla varisli bölgeye masaj yapılır.

Üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeği yağı, kalp ve damar sağlığı için oldukça faydalıdır. Bacaklarda meydana gelen ödemi ve ağrıyı giderir, varis oluşumunu önler. Üzüm çekirdeği yağıyla varis bölgeye masaj yapılır.

Ozon yağı

Ozon yağı, ozon gazi ve zeytinyağı karışımıyla elde edilir. Varis ve selülit tedavisinde etkilidir. Ozon yağıyla varis olan bölgeye masaj yapılır.

Civan perçemi

Ülkemizde neredeyse her yerde yetişen civanperçemi,  kan pıhtılaşmasını önler, kan damarlarını güçlendirir. Böylelikle varis tedavisinde önemli rol oynar. Bir tatlı kaşığı civanperçemi bir su bardağı kaynar suyun içine atılır ve 3 dakika kaynatılır. Ardından süzülür ve içilir. Bu çayla varisli bölgeye masaj da yapılabilir. Ayrıca civanperçemi öz yağıyla da masaj yapılabilir.

Not: Bahsettiğimiz bu yöntemler tek başına tedavi etmez, sadece tedaviye destek olur. Varis tedavisi mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır.

Varisten Korunmanın Yolları

Tüm bu yöntemlerin yanı sıra şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Çok fazla ayakta kalmamalı
  • Dar kıyafetler tercih edilmemeli
  • Dar ayakkabı tercih edilmemeli
  • İdeal kiloya dikkat edilmeli
  • Alkol, sigara tüketilmemeli
  • Güneşli havalarda korunarak dışarı çıkılmalı
  • Bol su içilmeli
  • Antioksidan içeren besinler tüketilmeli
  • Kabız olmaktan kaçınılmalı

Varis Çorabı Nedir?

Varis çorabı, varis rahatsızlığı olan kişilerin tedavisini destekleyen, şikayetleri azaltan sıkı ve baskı yapan çoraplardır. Varis çorabının yaptığı baskı ayaklara yakın bölgelerde daha fazladır. Bacakların üst bölgesinde baskı azalır.

Varis çorabı tek başına tedavi amaçlı kullanılmaz, tedaviye yardımcı olur. 

Varis Çorabı

Varis Çorabını Kimler Kullanır?

  • Varis tedavisi olan hastalar, tedavisi planlanan kişiler
  • Yeni ameliyat olmuş hastalar
  • Yataktan kalkamayan hastalar
  • Bacaklarını hareket ettirmekte zorlanan hastalar
  • Uzun süre hareketsiz kalmak zorunda kalan kişiler
  • Hamileler
  • Uzun süre uçak yolculuğu yapacak olanlar

Varis Çorabı Nasıl Giyilir?

Varis çorapları, form olarak sıkı çoraplardır. Bu özellik onları giymeyi zorlaştırır. Çorap giymeden önce bacakta şişlik varsa şişliğin inmesi sağlanmalıdır.  Çorap giymeden önce bir müddet uzanılmalı ve ayaklar kalbin hizasına yükseltilmelidir. Sonrasında varis çoraplarını normal çorap giyer gibi giyilebilir.

Uyarı!

Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalık konusunda önce doktora başvurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu