
Tavuk Taşlık Nasıl Yapılır? Taşlık Tarifi
Tavuk taşlık, kırmızı eti andıran bir lezzete sahip yemektir. Eskilerden beri yapılan taşlık yemeği sağlığa da oldukça faydalıdır. Tavuk taşlık neresi? taşlık yenir mi? Tavuk taşlık yemeği nasıl yapılır? Taşlık kavurma nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Tavuk Taşlık Neresi?
Taşlık, tavuk gibi bazı hayvanların yuttuğu kum, küçük taş parçalarının toplandığı organdır. Tavuk gibi bazı hayvanlar küçük kum ve taş parçalarını yutar ve taşlık da depolar. Sonrasında bu taşları yedikleri besinleri sindirmek için kullanır.
Tavuk Taşlık Yenir mi?
“Taşlık yenir mi?”
Sorusununun cevabı; tabiki yenir, üstelik çok da lezzetli yemekleri olur. Tavuk taşlık, kavurma, haşlama, kızartma, çorba gibi yemeklerin ana malzemesi olarak kullanılır. Tavuğun yediği taş ve kumların toplandığı bu organın temizliği iyi yapılmalıdır. İyice temizlenen taşlık gönül rahatlığıyla yenilebilir.
Taşlık Tarifi
Tavuk taşlık yapı itibariyle oldukça serttir. Bu nedenle önceden haşlama işlemi yapılması gerekir. Kısık ateşte en az bir saat pişen taşlık ardından sote, kavurma, kızartma gibi yemeklerde kullanılabilir. Taşlık haşlama suyundan çok güzel çorbalar yapılabilir.
Tavuk Taşlık Kavurma Tarifi
Malzemeler:
- Yarım kilo tavuk taşlık
- 3 diş sarımsak
- Bir adet kuru soğan
- Bir çay kaşığı karabiber
- Bir çay kaşığı toz biber
- Bir çay kaşığı tuz
- İki adet sivri biber
- Bir yemek kaşığı tereyağ
Taşlık kavurmanın püf noktaları;
Yumuşacık bir taşlık yemeği için, taşlık önceden kısık ateşte haşlanmalıdır. Haşlama suyuna bir yemek kaşığı sirke ekleyerek taşlığın yumuşacık, pamuk gibi olması sağlanır. Eğer zaman yok ise düdüklü tencerede de pişirilebilir.

Tavuk Taşlık Kavurma Nasıl Yapılır?
- Temizlenen taşlık tercih edildiği şekilde doğranır.
- Uygun bir tencereye alınır ve üzerine çıkana kadar su eklenir. Kısık ateşte en az bir saat pişirilir. Düdüklü tencerede pişirilen taşlık yarım saat içinde pişebilir.
- Pamuk gibi pişen taşlık suyun içinden alınır.
- Kuru soğanın kabukları soyulur, soğan piyazlık doğranır.
- Sarımsakların kabukları soyulur ve doğranır.
- Uygun bir tavada soğan ve sarımsaklar kavrulur.
- Biberler yıkanır ve doğranır, kavrulan soğan sarımsağın içine eklenir. Bir miktar tuz eklenir, tercihe göre baharat eklenebilir.
- Başka bir tavaya bir yemek kaşığı tereyağ eklenir. Önceden haşlanan taşlık tereyağın içine eklenir ve kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
- Kavrulan taşlığın yanına hazırlanan soğan ve sarımsak eklenir ve servis edilir.

Tavuk Taşlık Sote
Malzemeler;
- Yarım kilo taşlık
- 3 diş sarımsak
- Bir adet kuru soğan
- Bir çay kaşığı karabiber
- Bir çay kaşığı toz biber
- Bir çay kaşığı tuz
- İki adet sivri biber
- Bir adet kapya biber
Taşlık Sote Nasıl Yapılır?
- Taşlık temizlenir yada temiz satın alınır. Ardından tencereye yerleştirilir. Üzerine bir yemek kaşığı sirke ve üzerine çıkana kadar su eklenir. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Pişen taşlık suyun içinden alınır.
- Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur ve doğranır.
- Yeşil biber ve kapya biberin çekirdekleri ayrılır ve doğranır.
- Uygun bir tavanın içine yağ eklenir, doğranan sarımsak ve soğan tavaya alınır. Kavrulmaya başlanır.
- Ardından biberler eklenir ve karıştırılarak sotelenmeye devam edilir.
- Son olarak taşlık, tuz ve baharatlar eklenir. Tüm malzemeler beraber sotelenir.
- Taşlık sote hazır, afiyet olsun.
Taşlık Nasıl Temizlenir?
Taşlık, sakatatlar içinde oldukça sevilen bir lezzettir. Artık birçok market ve kasapta hazır, temizlenmiş halde satılır. Ancak bütün köy tavuğu alındığı zaman taşlık evde temizlenmesi gerekir.
Evde taşlık temizlemek için öncelikle tavuğun içinden taşlık çıkarılır. Dışında kan olabilir bu nedenle hemen yıkanarak temizlenir.
Temiz bir yüzeyin üzerinde, temiz bir bıçak yardımıyla boydan ikiye bölünür. Taşlığın içinde kum, taş hatta çimen olabilir, onlar iyice çıkarılır.
Ardından akan su altında taşlık iyice yıkanır. Yıkanan taşlığın iç rengi biraz koyu olabilir, bu size endişe vermesin.
Sıra geldi taşlığın içinde olan sarı zarı çıkarmaya…
Sivri uçlu bir bıçak yardımıyla sarı zar dikkatli bir şekilde çıkarılır. Taşlığın içinde olan sarı zarı çıkarması oldukça kolaydır.
Ardından taşlık akan suyun altında iyice yıkanır ve temiz bir yere bırakılır. Temizlenen ve zarı ayrılan taşlık, kesildiği yere bırakılmamalıdır, yoksa bakteri ve mikrop bulaşabilir.