Seyahat

Sümela Manastırının Sırrı

Turizm açısından Türkiye’nin gözde yerlerinden olan Sümela Manastırı, sarp kayalıklar üzerinde misafirlerini karşılar. Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı halk arasında”Meryem Ana” olarak da bilinir.

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı,sarp kayalıklar üzerine kurulmuş bir manastırdır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan Sümela Manastırı, geçmişte Hristiyan din adamlarının sürgün yeri olarak kullanılmıştır.

Manastırların, şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında yapılma özelliği, Sümela Manastırında da görülmektedir.

Sümela Manastırı, deniz seviyesinden  1.150 metre yükseklikte Karadağ’ın eteklerine, Bizans imparatoru I. Theodosius zamanında yapılmıştır.

I.Theodosius zamanında, (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu rivayet edilir. Rivayete göre, Atinalı Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip, aynı rüyayı görürler. Rüyalarında, Hz. İsa’nın öğrencilerinden olan Aziz Luka’nın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem’in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela’yı görmüşlerdir. 

Bu rüya üzerine iki rahip, birbirinden habersiz,deniz yoluyla Trabzon’a gelmiştir.

Trabzon’da karşılaşan  iki rahip gördükleri rüyayı birbirlerine anlatmıştır.

Bu durum sonucunda iki rahip manastırın ilk temelini atmıştır.

 Manastır, 14. yüzyılda Türkmen akınlarına uğrayan bölgenin savunmasında ileri karakol görevi üstlenmiştir.  Manastırın bu görevi Osmanlı fethinden sonra da devam etmiştir.

Osmanlı padişahları manastırla özel ilgilenmiştir. Yavuz Sultan Selim Trabzon’da şehzade olduğu zamanda iki büyük şamdanı manastıra hediye etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet, II.Murat, I.Selim, II.Selim, III.Murat, İbrahim, IV.Mehmet, II.Süleyman ve III.Ahmet manastırla ilgili ferman yayınlamışlardır.

Sümela Manastırı konumu nedeniyle rahiplerin sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Ortaçağ’da, Metropolit seviyesinde olan din adamlarının sürgün cezasını Sümela Manastırında infaz edilmiştir.

Sümela Manastırında,coğrafi konumu nedeniyle sadece erkek rahipler bulunmuştur.Manastırda kayıtlara geçmiş hiçbir kadın rahibe olmamıştır.

Esas ismi “Panagia Sumela” veya “Theotokos sumela” olan manastır, gelen ziyaretçilerini tüm heybetiyle karşılar.

Sümela Manastırı’nın içi 

Kilise içinde Meryem figürleri, Gürcü Madonna şeklinde yapılmıştır.

Gerçek kilisenin absid bölümünde, güney duvarında Meryem’in doğuşu ve mabede takdim edilişi, tebliğ, Hz İsa’nın doğumu, mabede takdimi, ve hayatı bulunur. Altta incil’den resimler bulunur.

Güney kapısında, havariler ve Hz. Meryem’in ölümü vardır.

Kilisenin doğuya bakan yukarı bölümünde 2. sırada Genesis, Hz.  Adem’in varoluşu,Hz. Havva’nın varoluşu, Allah’ın nasihatları, Hz. Adem ve Hz.  Havva’nın yasak meyveyi yemeleri, Cennet’ten atılma temsil edimiştir.

Absid bölümünün dışında,yukarıda Cebrail ve Mikail  temsilleri vardır.

3. Bölümde, yeniden doğma,Thomas’ın şüphesi, Kabirde bir melek, Nikaia konsülü bulunur.

Absid bölümünün dışında,yukarıda Cebrail ve Mikail  temsilleri vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu