Sağlık

Biberiyenin ve biberiye yağının faydaları nelerdir? Biberiye çayı nasıl yapılır?

Yemeklerde sıkça kullanılan biberiye sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.  İltihap giderici ve ağrı dindirici özelliği olan bu bitki nedir? Biberiye yağının faydaları nelerdir? Biberiye çayı nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

Biberiye nedir?

İnsanlık tarihi boyunca kullanılan bu şifalı bitki lezzetiyle olduğu kadar şifa kaynağı olarak da kullanılmıştır. Biberiye, ballıbabagiller ailesinin bir üyesidir.  Akdeniz iklimini seven bu bitki 2 metreye kadar uzayabilir. Kendine has, güzel bir kokusu vardır. Mavi ve eflatun çiçek açan biberiyenin çiçek ve yapraklarından esans elde edilir. Toplumda sıkça ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca iltihap giderici, unutkanlığı önleyici etkisi de vardır. İçinde bir çok vitamin ve mineral barındıran bu bitki oldukça etkili bir antioksidandır. Bitkisi kadar özü ve yağı da tam bir şifa kaynağıdır, serbest radikalleri önler ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Bu bitki bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Ayrıca eklem sorunlarına, kas ağrılarına, kalp sorunlarına karşı tedavi edici özelliği vardır. Biberiye çay olarak da oldukça tercih edilir.

 Bu bitki taze ve kuru yaprakları baharat ve çay olarak tüketilir. Biberiyenin özeleri ise gıdaların raf süresini uzatmak için antioksidan olarak tercih edilir.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir?

Kanser riskini azaltır

Şifa deposu bitkinin barındırdığı karnosol, betülinik, rosmarinik ve karnosik- asit sayesinde kanser riskini azaltır.  Zengin içeriği sayesinde lösemi, cilt kanseri, karaciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, yumurtalık kanseri, pankreas kanseri, kolon kanseri, mesane kanserlerine karşı koruyucu etkisi vardır.  Kemoterapi gören hastalar doktor gözetiminde biberiyeyi kullanabilirler. 

Sindirim sistemini  korur

Biberiyenin iltihap yok edici özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde mide ülseri, sindirim zorluğu, bağırsak bozuklukları için tedavi edici olarak kullanılır. Kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak şikayetlerinde tedaviye yardımcı olur.

İltihapları yok eder

Eklem, kas ve kan damarlarında  iltihabı önler. Ayrıca gut, kan basıncı sorunları, artrik gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. 

Güçlü bağışıklık sistemi

İçinde olan antioksidan bileşenler sayesinde, vücudun oluşturduğu bağışıklık sisteminin yanında başka bir savunma mekanizması sağlar ve vücudu hastalıklara karşı korur. Serbest radikalleri yok eder, vücudu korur.

Güçlü kalp sağlığı

Ateroskleroz rahatsızlığını önler, kalp ve damar sağlığını korunmasını destekler. Bunların yanında kas spazmlarına karşı koruyucu etki gösterir. Yaşın ilerlemesiyle meydana gelen dejenerasyonu engeller. Biberiyenin bir faydası da antioksidan maddeler sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleme de( antitrombotik) etkilidir.

İdrar söktürür

Biberiyenin sayesinde vücuttan su atımı hızlanır. Böylece tuzları, patojenleri ve fazla yağları vücuttan uzaklaştırır. Tiroid sorunu olan hastalarda meydana gelen üremiyi( idrarla atılan toksik atık maddelerin  kanda toplanması) tedavi etmede etkilidir.

Sinir sistemini korur

Biberiye özlerinde ( biberiye yapraklarından elde edilir), karnosik ve rosmarinik asit gibi fenolik bileşikler barındırır.  Bu sayede nöronlarda oluşan hasarları önler ve Alzheimer, parkinson, bunama, ataksi gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Ayrıca biberiyenin yağı da solunduğunda Alzheimer ve demans gibi hastalıkları tedavi edici özelliği olduğu düşünülmektedir.

Hassas ciltlere önerilir

Bu bitkinin asidi, antienflamatuar özelliği vardır, bu asidin diğer antienflamatuarlarda olduğu gibi prostaglandinlerin oluşmasında rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle hassas ve akne oluşmasına eğilimli cilde sahip olan kişilere tavsiye edilir.

Tentür yapmak için kullanılır

Biberiye yaprakları burkulan bilekler ve kas ağrılarını tedavi etmek için doğrudan cilde uygulanan tendürler yapımında kullanılır.

Saçları sağlıklı uzatır

Özellikle biberiyenin yağı saç uzamasında yardımcı olur. Lavanta, kekik yağlarıyla karıştırıldığında saçlar daha hızlı ve sağlıklı uzar.

Biberiyenin içinde olan vitamin ve mineraller

Biberiye, yüksek miktarda A vitamini ve C vitamini barındırır. Ayrıca B6 vitamini (piridoksin), B1 vitamini(tiamin), ve B9 vitamini (folat) içerir. Bakır, kalsiyum, magnezyum, manganez, ve demir mineralleri de içeriğinde mevcuttur. Doymuş yağ oranı ve diyet lifi yüksek, sodyum oranı düşüktür.

Biberiye Zayıflatır mı?

Biberiyenin içerdiği enzimler kilo almayı önler. Ayrıca yağ yakıcı enzimler içerir ve tokluk hissi vererek daha geç acıkmayı sağlar. Bu sayede zayıflamada yardımcı olur.

Biberiye Çayının Faydaları

  • Sindirim zorluğuna (hazımsızlığa) ve karın üst tarafında sürekli olan ağrıya(dispepsiye) faydalı olur.
  • Göz sağlığını korur.
  • Migren ağrısına iyi gelir.
  • Astıma faydalıdır.
  • Zihinsel ve bilişsel yetenekleri geliştirir. Konsantrasyonu korur, dikkat dağınıklığını giderir.
  • Alzheimer ve demans gibi hastalıkların riskini azaltır. Beyin sağlığını korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
  • Dolaşım sistemini korur.
  • İdrar söktürür, vücuttan fazla sıvıyı atar.
  • Vücutta oluşan iltihabı önler.
  • Regl ağrılarına iyi gelir. Güçlü bir adet söktürücüdür.
  • Vücuttan ödem atar.

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler

1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı

Bir fincan su

Yapılışı

Bir çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı bir fincan suda 10 dakika kaynatılır. Sonrasında ılıması beklenir ve süzülerek tüketilir. İsteğe göre bal ile tadlandırılır.

Zencefilli biberiye çayı

Malzemeler

Sarımsak büyüklüğünde taze zencefil

Bir dal taze zencefil

Bir bardak sıcak su

Yarım tatlı kaşığı bal

Zencefilli biberiye çayı nasıl yapılır?

Kaynar suyun içine taze zencefil ve biberiyeyi ekleyin ve 10 dakika demlemeye bırakın. 10 dakika sonra sürün ve yarım tatlı kaşığı bal ilave edin ve bal eriyene kadar karıştırın afiyetle tüketin. Biberiye çayı tok karnına içilmelidir. Bu çay bazı kişilere uyku yapabilir. Günde bir fincandan fazla tüketilmemelidir. Düzenli tüketimlerde bir hafta kullanılmalı, bir hafta ara verilmelidir.

Biberiye Yağının Faydaları Nelerdir?

  • Solunum yolu şikayetlerini giderilmesinde önemli rol oynar. Nefes borusunda meydana gelen iltihapları yok etmede yardımcı olur ve solunumu rahatlatır.
  • Raynaud hastalığına (el ve ayak parmaklarını etkileyen kan dolaşım sorunu) kan damarlarını açarak  iyi gelir.
  • Biberiye yağını solumak odaklanmak, konsantre olmak, bellek kalitesi ve ikincil bellek işlevselliğini artırır.
  • Topikal olarak seyretilmiş biberiye yağ, yaralanmalarda, burkulmalarda ve iltihapların giderilmesinde etkilidir.
  • Baş ağrısı, migren ağrısı ve adet sancılarını giderir, ağrı giderici etkisi vardır.
  • İçinde olan antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Özellikle ciltte oluşan hasarlar güneş ışını kaynaklı bozulmalara karşı korur.
  • Biberiye yağı ve lavanta yağı aromaterapisi yüksek stres hormonu değerini indirir. Biberiye yağının aroması antidepresan ve zihin açıcı etkileri vardır. Ayrıca kronik anksiyete hastalığına karşı etkilidir. Sakinleştirir ve kaygı giderir.
  • Bu yağda bulunan karnosol iyileşmesi zor olan karaciğer dokusunun iltihaplanmasını engeller ve karaciğer tarafından salgılanan safra oranını artırır ve karaciğerin tedavisini hızlandırır. Siroza karşı koruyucudur.
  • Bu yağda bulunan rosmarinik asit mantarlara ve Candida rahatsızlığı tedavisinde yardımcı olur.
  • Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır. Bazı negatif ve pozitif bakterileri yok eder. Gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin çoğalmasını önler.
  • Mide ülserine H.Pylori patojeninin büyümesini önler.
  • Gargara olarak kullanılabilir.
  • Saçların hızlı uzamasını sağlar. Saç diplerinde oluşan kepeklenmeyi önler. Yağlı saçları temizler.
  • Antibiyotiğe dirençli bakterilerin hücre duvarlarına hasar verir. Bu sayede antibiyotiklerin etkinliğini artırır.
  • Doğal böcek ilacı olarak kullanılır. Sivrisinekler ve keneler gibi böceklerin uzaklaştırılmasında yardımcı olur.

Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağı buhar yoluyla solunabilir yada haricen kullanılabilir. Çok yoğun bir yağdır, bir defada bir kaç damla veya başka yağ ile karıştırılarak kullanmalıdır.

  • Nöropati ve nevralji için bu yağ, 2 damla biberiye yağı, selvi yağı ve ölmez çiçek yağı ile beraber kullanılır, veya yarım çay kaşığı başka bir yağ ile karıştırılır.
  • Ağrı giderici etkisinden faydalanmak için; 2 damla biberiye ve nane yağı, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı karıştırılır ve ağrıyan bölgeye uygulanır.
  • Konsantrasyon için; 3 damla biberiye yağı ve yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı karıştırılır ve boyun bölgesine uygulanır.
  • Prostat için; 2 damla biberiye yağı, yarım çay kaşığı başka yağ ile karıştırılır ve testislere sürülür.
  • Saç dökülmesine karşı; Biberiye yağı, sedir ağacı yağı ve dağ kekiği yağı karıştırılır ve saç derisine uygulanır.

Biberiye esansiyel yağ, kakule, lavanta, adaçayı, papatya, sardunya ve nane yağları ile rahatlıkla karıştırılabilir.

Evde Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Malzemeler

3-4 dal taze biberiye yaprağı

2 bardak yağ ( zeytinyağı- jojoba yağı veya tatlı badem yağı)

Nasıl yapılır?

  • Biberiye yapraklarını yıkayın ve saplarından ayırın.
  • Daha sonra küçük bir tencerenin içine tercih ettiğiniz yağı boşaltın. Biberiyenin yağı zeytinyağ tercih edilerek yapılırsa yemeklerde de kullanılabilir ama diğer yağlar tercih edildiğinde yemeklerde kullanımı önerilmez.
  • Tencereye eklediğiniz yağı hafif ısıtın ve biberiye yapraklarını ilave edin, 5 dakika biberiyeleri yağda ısıtın.
  • Yağ oda ısısına geldiğinde metal kevgir ile süzün. Süzülen yağı vakumlu bir cam kase veya kavanoza dökün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu