Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Havaların soğuması, ani hava değişimi ile beraber üst solunum yolu hastalıkları daha sık görülür. Faranjit, laranjit, nezle, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları öksürüğe sebep verir. Öksürük, özellikle gece olduğunda büyük sıkıntı yaratabilir. Peki öksürüğe ne iyi gelir? Öksürüğün bitkisel çareleri var mıdır? Öksürük nasıl geçer? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Üst solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan öksürük genelde kuru olur ve gece saatlerinde çok daha fazla artar. Genelde öksürükle beraber , geniz akıntısı, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı da görülür.Günlük yaşantıyı ve gece uykularını etkileyen öksürüğü azaltmak ve iyileştirmek için yapılması gerekenler.
Bol bol su için
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında öksürükle beraber görülen geniz akıntısı boğazı tahriş eder buda öksürüğe neden olur. Geniz akıntısını su içerek hafifletirsiniz, bu şekilde boğazınız kurumaz, boğazınız rahatlar ve öksürük oluşmasını en aza indirger.
Üst solunum hastalıklarında vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Su içerek vücudun ihtiyacını da karşılamış olursunuz. Vücudun ihtiyacı olan suyu karşılamak için, günde 2 litre su içilmeli. Ayrıca su içerken yavaş olunmalı. Su hızlı içildiğinde direk böbreklere gidiyor ve idrar yoluyla vücuttan atılıyor. Yudum yudum içildiğinde ise su önce mideye gidiyor.
Mevsiminde taze sebze meyve yenmeli
Hastalıklardan kurtulmak ve hasta olmamak için bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli. Güçlü bağışıklık sistemine sahip olabilmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek şart.Paketli, katkı maddeli, ısıl işlem görmüş ürünlerden uzak durulmalı. Öksürüğün tedavisinde probiyotiğin faydası büyüktür, onun için probiyotik kaynağı olan ev yapımı yoğurt ve kefir tüketilmeli . Mevsiminde olan taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
Süt ve peynire dikkat
Yetişkinlerde inek sütü ve peynir mukus oluşumunu fazlalaştırır. Bu sebeple öksürüğün yanında balgam da var ise, yahut geniz akıntısı oluşuyorsa süt ve peynirden uzak durulması önerilir.
Nem oranını artırın
Evi mutlaka her gün havalandırın. Evin havasının kuru olması öksürüğü tetikleyen faktörler arasında yer alır. Mümkün olduğunca evin havası nemlendirilmeli.
Sıcak duş
Sıcak bir banyo üst solunum yolundaki salgıları hafifletir ve öksürüğü dindirmeye yardımcı olur.
Sigaradan uzak durun
Sigara üst solunum yollarına hasar verirken, ayrıca üst solunum yollarını koruyan sisteme de zarar verir. Bu sebeple sigaradan uzak durmak önemlidir.
Öksürüğe Bitkisel Çözümler Nelerdir?
Bal
Doğal balın, vücuda tehdit olan mikroplara karşı muhteşem bir koruyucudur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihabı giderir.Balın öksürük tedavisinde faydalarını ortaya koymuştur. Öksürüğü rahatlatma da balın rolü büyüktür.
Öksürük tedavisi için, 2 çay kaşığı balı ılık su veya bitki çayına karıştırıp içmek en yaygın yöntemdir.
1 yaş altı bebekler ve alerjisi olanlar bal kullanmamalıdır.
Zencefil
Anti-enflamatuar olan zencefil, öksürük tedavisinde tavsiye edilen doğal yöntemlerden biridir.Zencefilde bulunan antienflamatuar sayesinde öksürüğü rahatlattığı araştırmalarda saptanmıştır.
Öksürük tedavisinde zencefil, bir bardak sıcak suya 30-40 gr. zencefil ekleyin ve demlemeye bırakın. 3-4 dk. bekletin ve afiyetle için.Bu karışıma bal ve limon ilave edebilirsiniz.
Kekik
Kekik, öksürük, boğaz ağrısı ve bronşit için doğal tedavi yöntemlerinden biridir.Bir bardak sıcak suya 1-2 kaşığı kekik ekleyerek, 3-4 dk demlendirin. Bu çaya limon ve ya bal ilave edebilirsiniz.
C vitamini
Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, hastalıklardan korur ve hızlı iyileşmeyi sağlar. C vitamini portakal, greyfurt,mandalina ve ayva da bol bol bulunur.Ayrıca kuşburnu da muhteşem bir C vitamini kaynağıdır.
Hatmi kökü
Öksürük ve üst solunum hastalıklarında eskiden beri hatmi bitkisi tercih edilir.
Hatmi kökününe sıcak su ekleyin ve sıcak sıcak için. Kurutulmuş yada poşet çay olarak bulabilirsiniz.
Her hastalıkta olduğu gibi, öksürükte de önce doktora gidilmeli. Doktorun verdiği tedavi eksiksiz uygulanmalı.