Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir?
Birçok insanın şikayetçi olduğu mide yanması, her yaşta görülen bir sorundur. Bazı durumlarda mide rahatsızlığının belirtisi olabilir. Peki mide yanması nedir? Mide yanması neden olur? Mide yanmasına ne iyi gelir? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Mide Yanması
Birçok insanın şikayetçi olduğu midenin yanması, çoğunlukla yemek sonrası mide de ve midenin üst kısmında yer alan yemek borusunda meydana gelen yanma hissidir.
Bu şikayet sık tekrarlandığı zaman sindirim sistemi rahatsızlığı habercisi olabilir.
Midenin yanması şikayetinin yanı sıra ağızda acı tad da hissedilir.
Şikayetler genellikle akşam saati, yemek sonrası ortaya çıkar. Özellikle eğilince ve uzanınca şikayetler de artış olur.
Mide yanması, beslenme düzeninde yapılan basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak, bazen sindirim sistemi sorunlarının habercisi de olabilir.
Uzun süre midenin yanması şikayetinde doktora gidilmelidir.
Mide Yanması Neden Olur?
Mide yanması, midenin asidinin yemek borusuna çıkarak gırtlağa kadar oluşan yanma ve ekşime hissidir.
Yiyecekleri az çiğnemek, ağır ve aşırı yağlı beslenmek, alkol, sigara, tütün kullanımı,ülser, fıtık sindirimi zor gıdalar tüketmek, yanlış kıyafet giymek midenin yanması nedenleri arasındadır. Bunların dışında şu nedenlerden mide yanması yapar:
Reflü
Reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan şikayettir. Reflü sonucu mide yanması ve ekşime, göğüs bölgesinde yanma, kuru öksürük, yutkunmada zorlanma şikayetleri de olur.
Baharatlı yemek, sarımsak, soğan ve domates gibi gıdalar reflü şikayetlerini tetikler.
Gastrit
Midenin iç alanında yer alan dokunun iltihaplanması hastalığına gastrit denir. Bu hastalık bulantı, yemek sonrası hazımsızlık ve şişlik de yapabilir. Tedavisi olmaz ise ülser gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
Helicopter pylori bakterisi
Helicopter pylori bakterisi midenin içinde yaşayabilen dirençli bir bakteridir. Bu bakteri mideye yer ettiği vakit midenin yanması ve ekşime yapabilir. Ayrıca bulantı, iştahsızlık, zayıflama gibi şikayetler doğurabilir.
Bazı ilaçlar
Antienflamatuar ilaç sınıfına giren ilaçlar, ağrı kesiciler mide yanması yapabilir.
Besinlere hassaslık
Laktoz ve gluten intoleransı olanlar bu maddeleri içeren gıdalar tükettiğinde midenin yanması ve ekşime şikayeti yaşayabilirler.
Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?
Beslenme kaynaklı olan midenin yanması bir hastalık değildir. Mide yanması şikayeti olduğunda ilk önce altta yatan neden öğrenilmelidir ve neden olan hastalık var ise teşhis edilmelidir.
Mide yanmasının altında yatan hastalığı teşhis etmek için, önce hastanın öyküsü dinlenir ve fiziksel muayene edilir. Bunların yanında kesin tanı koymak için endoskopi istenebilir.
Bazende, mideden küçük bir parça alınarak incelemeye gönderilir.
Pylori enfeksiyonu ihtimaline karşı ek testler yapılabilir.
Mide yanması tedavisi, sebep olan hastalık teşhis edildikten sonra, hastalığa göre uyarlanır.
Mide yanmasının sebebi H. pylori bakterisi ise, öncelikle antibiyotik tedavisi başlanabilir.
Gastrit kaynaklı midenin yanması var ise ilaç tedavisine başlanır ve diyet ile bu tedavi desteklenir.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Süt
Süt, midenin yanması şikayetlerini azaltır. Bu şikayet ortaya çıktığı zaman, 3-4 yudum süt içmek mideyi rahatlatır. Fakat, laktoz intoleransı olanlar dikkat etmelidir ve laktozsuz süt içmelidir.
Süt, mide ülseri olan kişilere tavsiye edilmez.
Karbonatlı su
Karbonat mide yanması şikayetini azaltır. Karbonat mide asitlerini dengeler ve hazımsızlık şikayetini önler. Karbonatın bu faydasından yararlanmak için, bir çay kaşığı karbonat, bir su bardağı suyun içine atılır ve karıştırılarak eritilir. Sonrasında karbonatlı su içilir.
Papatya meyan kökü çayı
Yemeklerin ardından içilen bir fincan papatya ve meyan kökü çayı sayesinde sindirim kolaylaşır ve midenin yanması şikayeti oluşmaz.
Zencefil
Zencefil tarih boyunca mide hastalıkları tedavisinde kullanılmıştır. Zencefil sayesinde mide yanması, bulantı, şişlik şikayetleri azalır.
Zencefil çay olarak tüketilebileceği gibi, keklerde, çorbalarda, kurabiyelerde kullanılarak mide sorunlarına fayda olabilir.
Taze zencefil, kuru kök zencefil ve öğütülmüş zencefil olarak tüm çeşitleri kullanılabilir.
Zencefil çayını da kuru zencefil ve taze zencefilden yapılabilir.
Zencefil çayı yapmak için;
Kaynamış suya bir parça kuru veya taze kök zencefil atın ve bir miktar bekletin. Sonrasında bu çayı içebilirsiniz. Bu çaya ılıdıktan sonra bir tatlı kaşığı organik bal ekleyebilirsiniz.
Kekik
Kekik çayı sayesinde yemekler kolay sindirilir ve mide yanması sorunu ortadan kalkar.
Elma sirkesi
Elma sirkesi , mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Ancak elma sirkesi su ile karıştırılarak içilmelidir. İçine bal ilave edilebilir.
Tarçınlı bal
Tarçınlı bal, mide asidini dengeler, mideyi yatıştırır. Buda mide yanması sorununu ortadan kaldırır.
Sakız
Yemeklerden sonra sakız çiğnemek, tükürük salgısını artırır ve mide asidinin seyrelmesine neden olur. Bu sayede, yemeklerden sonra çiğnenen sakız mide yanmasını önler ve kolay sindirim sağlar.
Muz ve kavun
Muz ve kavun lif bakımından zengin meyvelerdir. Bu sayede sindirime yararlı olurlar ve mide yanmasını önlerler.
Maden suyu
Maden suyu içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve mide asidini dengeler. Yemeklerden sonra içilen maden suyu mide yanmasını azaltır. Burda dikkat edilmesi gereken, maden suyunun doğal maden suyu olmasıdır.
Patates
Patates de sindirim sorununu azaltır, mide yanması ve ekşimesini önler. Patatesin bu özelliğinden faydalanmak için, çiğ veya haşlanmış olarak tüketilebilir.
Hurma
Lif zengini olan hurma, mide sorunlarını da önlemede etkilidir.
Mide Yanmasını Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Mide yanması altta yatan bir hastalık nedeni ile oluşmuyorsa, yapılacak bazı değişikliklerle önlenebilir. Mide yanmasını önlemek için şunlara dikkat edilmelidir:
- Mide yanmasında beslenmenin yeri büyüktür. Az ve sık beslenerek bu şikayeti önleyebilirsiniz. Yemek miktarını fazla kaçırmak mide duvarını gerer ve midenize rahatsızlık verir. Sık sık ve az yemek yiyerek bu sorunu ortadan kaldırırsınız.
- Sigara ve alkol mide sağlığı için olumsuz etkileri olan iki zararlı alışkanlıktır. Sigaradan ve alkolden uzak durarak mide sağlığınızı korumuş olursunuz.
- Kafein başta olmak üzere, mide sağlığını olumsuz etkileyen besinlerden uzak durulmalıdır.
- Yemeklerde kullanılan fazla yağ, soğan, sarımsak, çikolata gibi besinler mide yanmasına ve ekşimesine neden olabilir. Bu besinlerden uzak durarak şikayeti azaltabilirsiniz.
- Mide çevresini fazla sıkan kemer, pantolon veya dar kıyafetler midedeki asitin yemek borusuna kaçmasını sağlar. Bunu önlemek için rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.
- Kullanılan bazı ilaçlar mide mukozasına hasar verebilir. İlaç almadan önce doktorunuzla veya eczacıyla bu konuyu konuşabilirsiniz.
- Yatmadan önce yemek yemek mide yanmasına neden olabilir. Mide besinleri sindirmek için vakit bulamaz ve şikayetlere neden olur.
- Yatmadan en az 3 saat önce yemek yeme bitmelidir.
- Özellikle reflü gibi hastalıklardan dolayı midenin yanması şikayetiniz var ise, yastığınızı yükselterek midenin yanması ve diğer reflü şikayetlerini azaltabilirsiniz.
- Yastığı yükseltmek için birkaç yastık kullanabilirsiniz. Ayrıca, piyasada reflü yastığı olarak satılan yastıklar belden üstünü yükseltir ve midenizi rahatlatır.