
Kuşluk Namazı (Duha Namazı) Nedir, Nasıl Kılınır, Faziletleri Nelerdir?
İşrak namazı, güneşin bir mızrak boyu yükselmesi yani gün doğumundan 45 dakika sonra kılınan bir namazdır. Duha namazı, kuşluk namazı gibi isimleri de vardır.
İşrak namazı (kuşluk namazı) ne zaman kılınır? İşrak namazı faziletleri nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Kuşluk (İşrak- Duha) Namazı Nedir?
İşrak ve ya duha namazı olarak da bilinen kuşluk namazı gün doğumundan 45 dakika sonra kılınan nafile ibadettir. İşrak namazı hadis kitaplarında geçen, peygamber efendimiz tarafından da tavsiye edilen bir ibadettir.
Kuşluk (İşrak-Duha) Namazı Nasıl Kılınır?
Namaz ismini kılındığı vakit olan kuşluk yada işrak vaktinden almıştır. Peygamber efendimiz kuşluk namazını en az dört rekat olarak kıldığı hadislerde belirtilmiştir. Nafile bir ibadet olan bu namaz iki, dört, sekiz ya da on iki rekat olarak kılınır. En az iki rekat kılınabilecek duha namazı şu şekilde kılınır:
1. Rekat işrak namazı
“Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya” diye niyet edilir.
“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
Sübhaneke’yi okunur. Ardından Euzü-besmele çekilir ve Fatiha Suresini okunur.
Fatiha suresinden sonra Kur’an’dan bir sure okunur.
Rüku’ya gidilir.
Secde’ye gidilir . Doğruluruz, tekrar Secde’ye gidilir.
2. Rekat işrak namazı
Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
Besmele çekilir, ardından
Fatiha Suresini okunur.
Fatiha bittikten sonra Kur’an’dan bir sure okunur.
Rüku’ya gidilir.
Secde’ye gidilir . Ardından doğrulunur , tekrar Secde’ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur. Son olarak;
“Es selâmu aleyküm ve rahmetullah” diye iki tarafa selam verilir.
Kuşluk namazında 2 rekatta bir selam verilir.
Kuşluk (İşrak-Duha) Namazı Ne Zaman Kılınır?
Namaz ismini kılındığı vakit olan işrak yada kuşluk olarak bilinen vakitten alır. İşrak yada kuşluk vakti gün doğumundan 45 dakika sonra girer. Duha namazı olarak da bilinen kuşluk namazı, işrak vaktinden öğlen namazı vaktinden 45 dakika öncesine kadar kılınabilir.
Kuşluk ve İşrak Namazı Aynı mı?
Kuşluk vaktinde kılındığı için bu ibadete kuşluk namazı denmiştir. Arapça ismi ise “duha” namazıdır. Kuşluk vakti olarak bilinen zaman dilimine aynı zamanda “işrak” vakti de denir. Kuşluk,işrak ve duha namazı aynı namazlardır. Namaz, güneş bir mızrak yükseldiği an kılınır ise kuşluk yada işrak namazı olarak adlandırılır. Ancak güneş daha da yükseldiyse namaz duha namazı olarak adlandırılır.
Kuşluk (İşrak-Duha) Namazı Faziletleri Nelerdir?
Arapça ismi duha namazı olan bu namazı peygamber efendimiz (s.a.v) en az dört rekat olarak kıldığı rivayet edilmiştir.
Peygamber efendimiz (s.a.v) kuşluk namazı için şunları söylediği rivayet edilmiştir:
“Kim iki rekât duhâ namazı kılarsa o kimse gafil kimselerden olmaz. Kim duhâ namazını dört rekât kılarsa Allah`a ibadet eden kimselerden olur. Kim bu namazı altı rekât kılarsa o gün ona duhâ namazı olarak kâfi gelir. Kim yine bu namazı sekiz rekât kılarsa, Allah o kimseyi kendisine itaat eden kimselerden kabul eder. Ve kim ki bu duhâ namazını oniki rekât kılarsa Allah ona Cennet`te bir köşk yapar. “(et-Tahtavî, 321)
- “Her gün, bedeninizdeki her bir kemiğiniz ve mafsalınız için bir sadaka gerekmektedir. Her tesbîh bir sadakadır, her tahmîd bir sadakadır, her tehlîl bir sadakadır, emr bi’l-ma’rûf bir sadakadır, nehy ani’l-münker de bir sadakadır. Bütün bunlara kişinin kuşlukta kılacağı iki rekât namaz kâfî gelir.” (Müslim, Müsâfirîn, 84).
Kuşluk namazının faziletleri, mucizeleri şunlardır:
- Kuşluk namazının mucizelerinin başında kılan kişinin rızkını artırması gelir. Kuşluk namazını kılmaya devam eden kişinin rızkı ve kazancı artar.
- Duha namazı olarak da bilinen bu namazı kılmaya devam eden kişilerin günahları Allah’ın (c.c) izni ile af olur.
- İşrak namazının diğer bir mucizesi de sevabının çok olmasıdır. İşrak namazı kılmaya devam eden kimselere hac ve umre sevabı verileceği rivayet edilmiştir.
- Cennete bir “Duha” namazı vardır, bu kapıdan ancak İşrak namazı kılanlar girer ( Taberani)
- İki rekat kuşluk namazını kılan kişi bedeninin zekatını vermiş olur.
- İşrak namazı kılmaya devam eden kişilere cin musallat olmaz ( İmam-ı Şarani)