Et Nasıl Kurutulur? Kuru Et Nasıl Kullanılır, Pişirilir?
Et kurutarak saklama yüzyıllardır Anadolu’da uygulanan bir yöntemdir. Gelenek haline gelen bu yöntem ilerleyen teknoloji nedeniyle eskisi kadar rağbet görmez. Ancak kuru etin kendine has aroması ve lezzeti nedeniyle bazı bölgelerde halen bu yöntem kullanarak et kurutulur ve saklanır. Oldukça eski bir gelenek olan kuru et nasıl yapılır, et nasıl kurutulur? Kuru et nasıl saklanır, nasıl kullanılır? Kuru et nasıl pişirilir? Et nerede kurutulur? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Teknolojinin bu kadar ilerlemediği, buzdolabı, derin dondurucu gibi elektrikli eşyaların olmadığı zamanlarda insanlar gıdaları saklamak için ‘kurutma’ yöntemini oldukça sık kullanırmış. Kuru et bu yöntemle saklanan gıdaların başında gelir. Özellikle islam aileminde büyük ir yer ve önem sahibi olan kurban bayramı sonrası bu yöntemle fazla olan et uzun süre saklanarak tüketilirdi. Günümüzde artık birçok evde buzdolabı ve derin dondurucu var. Ancak kuru etin kendine has lezzetini tatmak isteyen kişiler, yine et kurutarak kendilerini bu etin lezzetinden mahrum bırakmayabilirler.
Et Nasıl Kurutulur?
Kuru et, büyükbaş veya küçükbaş hayvanların etinin kurutularak saklanmasıdır.
Kurutulmuş et için, etin en yağsız ve yumuşak yeri alınır. Ardından fazla kanını akıtması için delikli bir kabın içinde bekletilir. Kanı süzülen etler bir kaba alınır ve üzerine kalın kaya tuzu eklenir. Tuza bastırılan etler üç gün kadar bekletilir, bu sayede etler tuz sayesinde pişecektir. Tuzlama işleminde kuru ete karabiber gibi istenilen baharatlar da eklenebilir. Bu işlemi delikli bir kabın içinde yapmakta fayda var. Bu sayede etin fazla suyu ve kanı tamamen gider.
Gelelim kurutma işlemine…
Tuzda üç gün bekleyen etler ipe asılır ve kuruyana kadar beklenir. Etin kuruma süresi hava şartlarına göre 6 gün ile üç hafta arası değişir.
Tike olarak da bilinen kuru et yapımında taze et kullanımı tavsiye edilir. Derin dondurucuya girmiş etler de kurtulabilir, ancak derin dondurucu görmüş etlerin rengi kuruduğunda daha koyu olur.
Kuru Et Nasıl Saklanır ( Muhafaza Edilir)?
Kuru etin saklama süresi hava şartlarına göre değişir. Nemden uzak kuru bölgelerde 3 ay gibi uzun bir süre dışarıda kuru et muhafaza edilebilir. Ancak daha nemli bölgelerde bu süre daha kısa olur. Kuru et buzdolabında en az üç ay tazeliğini korur. Derin dondurucu da ise bir yıl rahatlıkla kullanılabilir. Kuru et, güneş görmeyen, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
Kuru Et Nasıl Yenir?
Kuru et, hiçbir işlem yapılmadan çiğ olarak da yenilebilir. Ayrıca meze yapımında kullanılır, yemeklere lezzet vermek için katılır. Kuru et, protein bakımından oldukça zengindir. Bağışıklığı güçlendiren bu et sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Kuru Et Nasıl Pişirilir?
Kuru et, bol tuz içinde uzun süre bekletilerek yapılan bir uygulamadır. Kuru et, tuz içinde pişer ve bakterilerden arınır. Bu nedenle çiğ olarak tüketilebilir. Boşnak pastırması, tike olarak da bilinen kuru et, yemeklere de katılır. Bazı bölgelerde önceden haşlama işlemi yapılarak yemeklere eklenir, bazı bölgelerde ise kuru olarak yemeklerin içine eklenir. Kuru et sulu yemeklere katıldığı gibi, dolmalara, mantı içine, omlet, pide yapımında, sarma içine eklenebilir.
Kuru et, sade çerez olarak da gayet lezzetli ve güzel olur.
Kuru Et Sağlığa Zararlı mı?
Kuru et, etin barındırdığı bütün vitamin ve mineralleri barındırır. Ayrıca tam bir protein deposudur. Bu nedenle sağlığa faydaları oldukça fazladır. Burada dikkat edilmesi gereken, kuru etin içinde olan bol miktarda tuz. Fazla tuzun sağlığa olan zararları malum. Bu nedenle kuru et tüketiminde porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi tavsiye edilir. Fazla tuzun sağlığa zararlı olduğu unutulmamalıdır.