Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?Pancar turşusu nasıl yapılır?
Antioksidan zengini kırmızı pancarın sağlığa faydaları saymakla bitmez. Çoğunlukla turşu olarak tüketilen kırmızı pancar tam bir vitamin kaynağıdır. Salatalar ve turşularda sıkça tüketilen kırmızı pancarın sağlığa faydaları nelerdir? Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır?
KIRMIZI PANCAR
Kırmızi pancar yüksek oranda antioksidan barındırır. Ayrıca içeriğinde barındırdığı A, B6, B12, C, E VE K vitamini sayesinde tam bir vitamin deposudur. Vitaminlerin yanı sıra niyasin, riboflavin, kolin, betain ve pantotenik maddeler içerir. Kırmızı pancar zengin olan içeriği sayesinde günlük vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılar.
Kasım ayında hasada başlanan kırmızi pancar yaz ayı süresince tüketilebilen bir besin kaynağıdır.
Yapılan araştırmalar kırmızı pancarın kan basıncını düzenlemede, iltihabı yok etmede, zihinsel ve duygusal sağlığı desteklemede oldukça etkili olduğunu göstermiştir.
Ayrıca, lif bakımından oldukça zengin olan bu besin kaynağı bağırsak ve sindirim sistemini çalıştırmada da oldukça önemli rol oynar.
Kırmızı pancarın kendine has rengi vardır. Bu özelliği sayesinde gıdalara renk vermek amaçlı da kullanılır.
Hamile olan anne adaylarına gebeliğin 3. ayından itibaren kırmızı pancar önerilir. Zengin vitamin değerleri sayesinde anne adayının ve bebeğin sağlığını korur.
Bağışıklık sistemini koruyan, kan basıncını düzenleyen, kalp sağlığını koruyan ve kansere karşı savaşan kırmızı pancarın faydalarını sizler için araştırdık…
Beyin sağlığını destekler
Kırmızı pancarda bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Aynı zamanda bilişsel işlevleri iyileşmesine destek verir. Beyin hücrelerinin kanlanmasında azalma sonucu bunama ve benzeri rahatsızlıklar meydana gelir. Kırmızı pancar bu sorunu ortadan kaldırmada önemli rol oynar. Vücuttaki nitrik oksit oranındaki beyin sağlığının bozulmasına sebep olur. Kırmızi pancar zengin içeriği sayesinde bu riski ortadan kaldırır, beyin sağlığını destekler.
Bağışıklığı güçlendirir
Hastalıklardan korunmanın en etkili yolu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Kırmızı pancar barındırdığı vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Özellikle pancarın barındırdığı C vitamini hastalıklardan korur ve hastalıklardan kolay iyileşmeyi sağlar.
Kanser riskini azaltır
Cilt, akciğer ve kolon kanserlerinin riskini azaltan pigmentin maddesini yüksek oranda barındıran pancar bağışıklıkta ki tümör hücrelerini azaltır. Ayrıca içerdiği antioksidan serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı vücudu korur.
Kalbi korur
Kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü yükseltir. Homosistein seviyesini düşürerek damarların hasar görmesini engeller. Kırmızı pancarın kendine has bir rengi vardır. Rengine sahip olmasını sağlayan betalain sayesinde yüksek oranda antioksidan içerir. Bu sayede kansere karşı savaştığı gibi kalp sağlığını da korur.
Ödem attırır
Vücuttaki serbest radikalleri ve trombosit hücrelerini olması gereken seviyede tutar ve ödem gibi sorunları ortadan kaldırır.
Sindirim sistemini düzenler
Bağırsakların düzgün çalışması için lif ve posa içeren gıdalar tüketmek gerekir. Kırmızı pancar lif ve posa bakımından oldukça zengindir. Bu sayede sindirim sistemini düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar ve kolon kanseri ihtimalini düşürür.
Kansızlığı giderir
Demir eksikliği sebebiyle oluşan kansızlığı önlemede oldukça etkilidir. Günde içilen bir bardak kırmızı pancar suyu sayesinde demir ihtiyacının büyük bölümü karşılanmış olur.
Depresyonu önler
Sinir hücrelerinin hasar görmüş bölümlerini iyileştirir. Bu sayede stres,yorgunluk, sinir ve depresyon gibi sorunları giderir.
KIRMIZI PANCAR SUYU
Kırmızı pancar suyu nasıl hazırlanır?
Pancarların meyve sıkacağı sayesinde suyu çıkarılır. Sonrasında süzgeçten geçirilir ve çıkan suyun içerisine 2-3 adet ceviz eklenir ve blendırdan geçirilir. Bir gün buzdolabında bekletilir. Bir gün bekledikten sonra düzenli olarak günde bir su bardağı içilir.
Pancar suyunun faydaları nelerdir?
- Sinir hücrelerini yatıştırır, stres, yorgunluk ve depresyona iyi gelir.
- Demir eksikliğini giderir ve kansızlığı önler.
- Kandaki şeker oranını dengeler.
- Kabızlık ve ishal gibi sorunlara karşı mide ve bağırsağı güçlendirir, sindirim sistemi sağlığını korur.
- İdrar söktürür, ödem attırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Karaciğer sağlığını korur.
KIRMIZI PANCARDA HANGİ VİTAMİNLER VARDIR?
Kırmızı pancar; A, B, C vitaminlerini içerir. Bunun yanında demir, fosfor, potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko gibi mineraller barındırır.
KIRMIZI PANCAR ZAYIFLATIR MI?
Pancarın zayıflatma etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterir, ancak genel olarak bakıldığında pancarın kilo vermede yardımcı olduğu görülmüştür. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan kırmızi pancar tok tutar ve az yemeyi sağlar. Ayrıca lif zengini olduğu için metabolizmayı hızlandırır. Kalorisi düşük olduğu için de zayıflamak isteyenlerin beslenme listelerinde sıklıkla yerini alır.
KIRMIZI PANCAR NASIL TÜKETİLİR?
Kırmızı pancar denildiğinde ilk akla pancar turşusu gelir. Ancak sadece turşu olarak tüketilmez. Kırmızı pancarı tüketme şekilleri:
Pancar salatası ( yoğurtlu)
Pancar salatası (zeytinyağlı)
Pancar kavurması
Pancar yemeği
Pancar turşusu
Ayrıca çiğ olarak da tüketilir.
KIRMIZI PANCARLI TARİFLER
Kırmızı pancar turşusu
Malzemeler:
- Bir kilo pancar
- Bir tatlı kaşığı şeker
- 3-4 diş sarımsak
- Yarım su bardağı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Pancarların üzerine 2 parmak geçecek kadar su
Püf noktası
Pancarları kabuğuyla haşlarsınız daha koyu bir renk elde edersiniz. Soyup haşlandığı zaman rengi daha açık olacaktır.
Pancarların haşlandığı suyu dökmeyin, sonrasında turşu kurarken bu suyu kullanabilirsiniz.
Pancarların saplarını da turşu içinde kullanabilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusu nasıl yapılır?
- Pancarların kökleri ve yaprakları kesilir, yıkanır gerekirse hafif traşlanarak temizlenir.
- Temizlenen pancarlar tencereye alınır ve üzerine 2 parmak su çıkana kadar su eklenir , haşlanması için ocağa alınır.
- Yumuşayana kadar haşlanan pancarlar, haşlandıktan sonra sudan çıkarılır.
- Ilıyınca kabukları soyulur ve dilimlenerek cam kavanozun içine alınır.
- Sarımsakların kabukları soyulur ve hafif ezilir veya ikiye bölünür.
- Sarımsaklar, tuz, sirke, şeker de kavanoza eklenir.
- Pancarların haşlandığı su da kavanoza ilave edilir, artan su dökülebilir.
- Kavanozun ağzı kapatılır ve 2 gün bekletilir.
- 2 gün sonrasında kırmızı pancar turşunuz hazır.
Kırmızı pancar cipsi
Pancarlar soyulur ve ince ince dilimlenir. 2 diş sarımsak rendelenir, derin bir kasenin içine pancarlar ve rendelenmiş sarımsaklar alınır. Üzerine bir miktar zeytinyağı dökülür, arzu edilen miktarda tuz ilave edilir tüm malzemeler karıştırılır. Sonrasında yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye pancarlar dizilir ve fırında 10 dakika pişirilir.
Yoğurtlu pancar salatası
Pancarlar temizlenir ve haşlanır. Haşlanan pancarın kabukları soyulur ve rendelenir. 2 diş sarımsak ezilir. Derin bir kaseye rendelenmiş pancar, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı alınır.Üzerine tuz ve yoğurt ilave edilir. Tüm malzemeler karıştırılır.