
Kırmızı Kantaron Nedir, Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır, İçilir mi?
Kantaron birçok farklı türü olan ve sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir bitkidir. Sarı kantaron, kırmızı kantaron ve mavi kantaron en çok bilinen türleridir. Fakat, kırmızı kantaron ve sarı kantaron sıkça birbiriyle karıştırılır. Peki, kırmızı kantaron nedir? Kırmızı kantaron neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Kantaron yağı nasıl yapılır, nasıl kullanılır? Kırmızı kantaron yağı nelere iyi gelir? Sarı kantaron ve kırmızı kantaron arasında fark nedir?Tüm merak edilenleri sizler için derledik…
Hipokrates zamanından beri sağlık alanında kullanılan kantaron bitkisi birçok faydaları saymakla bitmeyen ve farklı çeşitleri olan bir bitkidir. Kantaron bitkisi, kantaron yağı, kantaron kremi, kantaron sabunu, besin takviyeleri başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Kırmızıkantaron da sağlık alanında kullanılan doğal yöntemler arasında yer alır.
Kırmızı Kantaron Nedir?
Kırmızıkantaron, Çiçekleri kırmızı ya da koyu pembe renkli olan, bol çiçekli, tek yıllık otsu bir bitkidir. Çok güzel çiçekleri olan ve yaprakları karşılıklı, sapsız ve yumurta biçiminde olan bu bitki, bilinen en eski sağlık alanında kullanılan bitkilerdendir.
Latince ismi “Centaurim minus (Erythraea
centaurium)” olan kırmızı kantaron, halk arasında küçük kantaron, yara otu, binbirdelik otu gibi farklı isimlerle de bilinir. Bu bitki çentiyangiller familyasına üyedir, bitki yetiştiği bölgeye göre 10 ila 50 cm arası büyüyebilir.
Kırmızı kantaron, kireçli, kumlu topraklarda, sağlık alanlarda kendiliğinden yetişir. Bazen bataklık ve balçık topraklarda da yetişir.
Kırmızı ya da pembe renk çiçekleri olan kırmızı kantaron, güneş ile beraber çiçeklerini açar, akşam saatlerinde çiçeklerini kapatır. Kendine has keskin, baharatsı bir kokusu vardır bu nedenle kırmızı kantarondan elde edilen çay acı tatda olur.
Tarihi oldukça eskiye dayanan bu bitki, ortaçağ zamanında şeytanı kovduğu düşünülerek bu amaçla kullanılırdı.
Kırmızı Kantaron Nedir, Neye İyi Gelir?
Anavatanı Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa olan kırmızı kantaron Türkiye’de de rahatlıkla yetişebilir. Bu bitki yüksek miktarda polifenol ve fenolik içerir. Bu sayede güçlü bir antioksidandır ve serbest radikallere karşı vücudu ve cildi korur. Cilt sağlığını koruyan kırmızı kantaron, hücre yeniler, yaşlanmayı önler ve leke giderici özelliğe sahiptir. Bu bitki aynı zamanda antibakteriyeldir, bakteri ve mikropları öldürür. Özellikle sindirim ve mide sağlığını korumada etkilidir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır, bağırsakları kuvvetlendirir.
Kırmızı Kantaron Faydaları Nelerdir?
- İştah açar
- Hazmı kolaylaştırır
- Romatizmal ağrılara iyi gelir
- Sindirim bozukluğu, mide yanması gibi sorunlara iyi gelir
- Ter attırır, ateş düşürür
- Karaciğer sağlığını korur
- Cildi yeniler, yaşlanmayı geciktirir
- Sivilce ve cilt lekelerini giderir
- Ağrı kesici etkisi vardır, özellikle bel ve boyun ağrılarında kullanılır
Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Kırmızı kantaron yağı,maserasyon ( bekletme) yöntemi ve distilasyon ( iki veya daha fazla bileşen içeren bir karışımın ısıtılıp, buhar ve sıvı faz oluşturmak) yöntemiyle elde edilir.
Ancak, Türkiye’de en çok kullanılan yöntem maserasyon yöntemidir. Yani, toplanan kırmızı kantaronlar doğal, kaliteli bir yağ içinde bekletilir. Bu yağ çoğunlukla zeytinyağ olarak tercih edilir.
Maserasyon (bekletme) yöntemiyle kantaron yağı yapımı
Maserasyon yöntemi ile elde edilen bitki yağların etkisi genelde düşüktür. Anka,bu durum kantaron yağı için geçerli değildir. Kantaron bitkisi bekletme yöntemiyle yağ elde etmeye çok uygundur.
Kırmızı kantaron yağı elde etmek için taze kırmızı kantaronlar tavsiye edilir. Kırmızı kantaronlar sabahın erken saatlerinde toplanmalıdır. Kurutulmamış kırmızı kantaron çiçekleri, yaprakları cam bir kavanoza doldurulmalıdır. Ardından kırmızı kantaronun üzerine kadar birinci sınıf doğal zeytinyağ eklenmelidir. Bu şekilde 40 gün bekletilir sonrasında süzülerek serin bir yerde saklanır.
Kırmızı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?
- Hücre yeniler, yaraların hızlı tedavi olmasını sağlar
- Sivilce ve cilt lekelerini giderir
- Romatizma ağrılarını giderir
- Bel ve sırt bölgesi ağrılarına iyi gelir
- Sindirim sorunu, hazımsızlık gibi şikayetleri giderir
- Cilt rengini eşitler
- Cilt için doğal nemlendiricidir, cildi nemlendirir, kurumasını önler
- Kırmızı kantaron yağı egzama sedef gibi cilt sorunlarını rahatlatır
Kırmızı Kantaron Yağı Nasıl kullanılmalıdır?
Faydaları saymakla bitmeyen kırmızı kantaron yağı cilde direkt uygulanabilir. Cilde sürerek cilt doğal nemlendirici olarak kullanılabilir. Yine sorunlu bölgeye uygulanarak tedavi hızlandırılabilir. Yüz bölgesine de uygulanabilir, ancak kırmızı kantaron sürdükten sonra güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Cilde sürülen bu yağ uzun süre ciltte kalabilir. Saçlara masaj yaparak uygulanabilir.
Peki, kırmızı kantaron yağı içilir mi?
Bu soru sıkça sorulan sorular arasındadır, cevabı ise;
“Evet” kırmızı kantaron yağı içilebilir. Ancak, günde bir tatlı kaşığından fazla önerilmez.
Diğer merak edilen sorulardan biri de;
“Kırmızı Kantaron yağı göze damlatılır mı?”
Kırmızı kantaron yağı birçok sağlık sorununa iyi gelir. Ancak, göz gibi hassas bir organa doktor kontrolü dışında müdahale olması doğru değildir.
Kırmızı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?
Trafikten uzak bölgelerde, sabahın erken saatlerinde toplanan kırmızı kantaronlar, güneş görmeyen, gölge bi alanda kurutulur. Kuruyan kırmızı kantaron çiçekleri sarı renge dönebilir. Kuruyan bitki gölge bir yerde, cam kavanoz yada bez bir torbanın içinde saklanmalıdır.
Kurutulmuş kırmızı kantaron bitkisinden bir tatlı kaşığı alınır ve kaynar suya atılır. Bu şekilde 5 dakika beklenir. Ardından süzülerek içilir. Kırmızı kantaronun kendine has baharatlı ve acı bir tadı vardır. Bu nedenle bal ilave edilerek tüketilebilir. Günde bir bardak kırmızı kantaron çayı içilebilir.
Kırmızı Kantaron Çayının Faydaları
- Ter söktürür, ateş düşürür
- İştah açıcıdır
- Kansızlığa iyi gelir
- Sindirim sorunlarını giderir
- Damar sertliğini önler
- Akciğer sağlığını korur
- Cildi yeniler
- Mide yanması, mide ekşimesi gibi sorunları giderir
Kırmızı Kantaronun Zararları
- Tansiyon hastaları doktora danışmadan kullanmamalıdır.
- Hamilelere tavsiye edilmez
- Ülseri olanlara önerilmez.
- Besin alerjisi olanlar, kronik ilaç kullananlar, emziren anneler doktora danışmadan kullanmamalıdır.
- Kırmızı kantaron yağı fazla kullanım sonucu kaşıntı yapabilir.
- Kırmızı kantaron ve kırmızı kantaron yağı fazla doz kullanım sonucu kan şekerini düşürebilir.
Sarı Kantaron ve Kırmızı Kantaron Arasındaki Fark
Tarihi çok eskilere dayanan ve ülkemizde de sarı, kırmızı ve mavi kantaron başta olmak üzere farklı çeşitleri olan kantaron bitkisi bazen de birbiriyle karıştırılır.
Özellikle sarı kantaron ve kırmızı kantaron birbiriyle karıştırılan iki farklı türdür.
Sarı kantaron ve kırmızı kantataron arasında benzerlikler olduğu gibi, birbirinden ayıran özellikler de vardır.
Sarı kantaron etkili bir sakinleştiricidir. Bu özellik kırmızı kantaron bulunmaz.
Sarı kantaron sinir sistemi üzerinde, kırmızı kantaron ise sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
Sarı kantaron yağı ve kırmızı kantaron yağı arasındaki fark
Belkide en çok karıştırılan ve kafa karışıklığına neden olan fark ise, taze sarı kantarondan elde edilen yağ kırmızı renkte olur. Ancak, taze kırmızı kantarondan elde edilen yağ kırmızı renkte olmaz, sarıya yakın bir renkte olur.
Bunun yanında, taze olmayan, kurutulmuş sarı kantarondan elde edilen yağ da sarı renkte olur, fakat kuru sarı kantaron yağ içinde uzun süre bekletilirse yine rengi kırmızıya dönebilir.
Kısacası; taze sarı kantaronun yağı kırmızı, Taze kırmızı kantaronun yağı ise sarıya yakın bir renkte olur.
Uyarı!
Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalık durumunda mutlaka doktora gidilmelidir….