Seyahat

İstanbul’da gezilecek yerler

Bir şehir düşünün, iki büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış ve iki büyük dinin merkezi olmuş. Çağ açmış, çağ kapatmış, başkent olmuş bir şehir. Kulağa hayal gibi gelsede bu şehir ülkemizin gözbebeği ‘İstanbul’. İstanbul denildiğinde akla ilk gelen tarihi geçmişi olur.  Neredeyse her sokağı buram buram tarih kokar .

Hem Hristiyanlığın, hem İslamiyetin göz bebeği olan bu şehir, maneviyatı yüksek bir şehirdir.

Kaç şehir’e peygamber tarafından müjde verilmiştir ki.

İstanbul için; şarkılar, şiirler yazılmış, romanlara, hikayelere konu olmuştur. Hüzünlü aşk hikayelerinin ev sahibi, yolu gurbete düşenlerin yegane dostu olmuştur İstanbul.

İki koca medeniyete ev sahipliği yapan bu şehir, tarihi eserlerle doludur.

Bu yazımızda İstanbul’un gezilecek yerlerini derledik.

Ayasofya müzesi

Ayasofya müzesi, mimarisi bakımından dünyada en görkemli yapılarından biridir. Ayasofya İstanbul’un en büyük sembolü haline gelmiştir. Tarihi Konstantin’e kadar uzanır. Ayasofya, çıkan isyanlar sonucu tarihinde 2 kez yakılıp, yıkılmıştır. Günümüze kadar gelen yapının temeli, imparator Jüstinianus tarafından attırılmıştır.

İstanbulun fethi ile beraber camiye çevrilmiştir.

Ayasofya birçok kez restorasyon olmuştur, en büyük bakım onarımını Mimar Sinan yapmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine müzeye çevrilmiştir.

Arkeoloji müzesi

Türkiye’nin ilk müzesi olan Arkeoloji müzesi, Osmanlıdan bizlere miras kalmıştır.

Müze 1869 yılında Müze-i Hümayun adıyla kurulmuştur.  Müze içerisinde Çinili köşk, İskender Lahdi ve birçok tarihi eser ziyaretçilerini beklemektedir.

Galata Kulesi

Şehrin önemli sembolleri arasında yerini alır. Hakkın da çok fazla efsane bulunan Galata Kulesi, İstanbul’un romantik tarafını yansıtır. Şehrin silueti için önemli rol oynayan kule, ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmez, İmparator Justinianus tarafından yaptırıldığı rivayet edilir. Osmanlı zamanında zindan,sığınak ve rasathane olarak hizmet sunmuştur.

Topkapı Sarayı

Osmanlı imparatorluğunun en büyük miraslarından biridir. Saray 4 avlu ve harem bölümünden oluşur.  Ayrıca saray da kutsal emanetlerde sergilenmektedir. İmparatorluğun izlerini taşıyan saray, yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelir.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, 1609-19 tarihleri arasında Sultan 1. Ahmet tarafından, Mimar Sedefkar Mehmet Ağaya yaptırılmıştır. Camii dünyada 6 minaresi olan tek camiidir.

HDResim.net

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1551-1557 tarihleri arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı

Sultan Abdülmecit tarafından 1843-1856 tarihleri arasında yaptırılan bu camii, İstanbul’un gezilip görülecek yerleri arasında yer alır.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan sarnıcı, İmparator Jüstinianus tarafından şehrin su sıkıntısını gidermek için yaptırılmıştır. Sarnıç birçok mermer sütunlarla kaplıdır. Ayrıca sarnıcın içinde, Roma dönemi heykel sanatı örneği olan 2 tane Medusa başı bulunmaktadır.

Kariye Müzesi

KARİYE MÜZESİ

Kariye camii veya orİjinal adıyla Hora Manastırı, 534 yılında yapılmış bir yapıttır.

Manastıra daki boyalı bezemeler, Paleologos Rönesansı’nın önemli sanatsal eseridir.

Haydarpaşa Garı

Denize sıfır konumu, muhteşem mimarisi ile gelen ziyaretçilerini büyüleyen Haydarpaşa Garı, Anadolu’nun  ilk demiryolu hattının başladığı yerdir.

Çamlıca Tepesi

İstanbul’un eşsiz manzarasını izlemek isteyenler muhakkak çamlıca tepesini ziyaret etmelidir.İstanbul’un en yüksek tepesi olan çamlıca tepesi, Marmara Denizi, Adalar,Haliç,Beyoğlu,Boğaziçini kapsayan geniş bir manzaraya sahiptir.

Kız Kulesi

Üsküdar da denizin ortasında küçük bir kule. Efsanelere konu olmuş bu kule, tüm güzelliğiyle ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Gülhane Parkı

Topkapı sarayı’nın dış bahçesi olan Gülhane parkı, doğal güzelliğiyle gezilip görülmesi gereken bir yer.

Pierre Loti tepesi

Eyüp ilçesine bağlı olan ve Haliç’in görkemli manzarasını ayaklar altına seren bu tepe, adını Fransız bir yazardan almıştır. julien Viaud isimli yazar,İstanbul’da yaşamaya karar verir, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren yazar, kitaplarını bu tepede yazmıştır.

Yuşa tepesi

Beykoz İlçesinde bulunan , denize en yakın ve 200 metre yüksekliğe sahip bir tepedir.

Tepede bulunan bölge tüm inançlar tarafından kutsal kabul edilir. Yuşa tepesinde daha önce, Zeus Tapınağı ve Hagios Michael kilisesi vardır, ancak meydana gelen depremler sayesinde bu zamana kadar ulaşmamışlardır.

Efsaneye göre; Hz Yuşa, Hz Musa ile Boğaziçine geliyor ve bu tepede vefat edip, buraya gömülüyor. Tepenin ismi bu sebepten Yuşa tepesi olarak kalıyor.

Kapalı Çarşı

Tarihi yarım adanın, 550 yıldır ayakta duran çarşısı, kapalı çarşı. Beyazıta yolunuz düştüğünde uğramanız gereken bir mekan. Ayrıca burada alışveriş yapmanın keyfinede varabilirsiniz.

Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet’in, Bizans’a gelen yardımı kesmek için, 90 günde yaptırdığı Rumeli Hisarı o günlere gezenleri geri götürüyor.

At meydanı(Hipodrom)

Bugün Sultanahmet Meydanı olarak bilinir, Bizans döneminde at yarışlarının yapıldığı yerdir. Ayrıca içinde, Dikilitaş, Çemberlitaş , Yılan Sütün ve Alman çeşmesi bulunur.

İstanbul’un gezilecek başlıca yerlerini kısaca yazdık. Bu yazdıklarımızın yanısıra:

Çinili camii

Boğaziçi

Ahrida Sinagogu

Beyazıt Meydanı

Sahaflar çarşısı

Mısır çarşısı

Bozdoğan Kemeri

Yıldız Sarayı

Rahmi Koç Müzesi

Atatürk Arboretumu

Taksim Meydanı

Esma Sultan Yalısı

Adalar

Otağtepe Sosyal Tesisleri

Panorama 1453 Müzesi

Anadolu Kavağı

Yoros Kalesi

Küçüksu Kasrı

Fatih Camii

Yedikule Zindanları

Adile Sultan Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Eyüp Sultan Camii

Harbiye Askeri Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

Fethi Paşa Korusu

Emirgan korusu

İstanbul’da gezilip görülecek yerler arasında yerini alır.Dedikleri gibi “Ömür biter, İstanbul bitmez”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu