Yemek

Hoşkıran Nedir, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır? Hoşkıran Neye İyi Gelir?

Doğada kendiliğinden yetişen, çoğunlukla tarlalarda görülen bir bitki olan hoşkıran nedir? Hoşkıran neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır, yemeği yapılır mı? Zararları var mıdır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Doğanın bir mucizesi olan bir bitki “hoşkıran.” Bu bitki o kadar zengin bir içeriğe sahiptir ki ıspanaktan 20 kat daha fazla demir içerir. Bu sayede insan sağlığına oldukça faydalıdır. Ispanağa rakip olan hoşkıran bitkisini tanıyalım….

Hoşkıran Nedir?

Hoşkıran doğada kendiliğinden büyüyen, aslında çiftçilerin çok hoşlanmadığı bir bitkidir. Çoğunlukla ekili alanlarda bulunur. Bitki kuraklığa oldukça dayanıklıdır, sıcak bölgelerde sık, soğuk bölgelerde bölgesel görülür. Kolaylıkla adapte olabilen bir türdür.  Latince ismi “Amaranthus retroflexus” bilinir. “ Kırmızı köklü tilki kuyruğu”, “Hoşkuran”, “ Horoz kuyruğu”, “Kaba tüylü solmaz çiçek” gibi farklı isimleri vardır. “Redroot”, “Pigweed” ingilizce isimleridir.

20 ila 100 cm arasında uzayabilir. Bitkinin sapı açık yeşil bazen de az yada çok kırmızı renktedir. Sap ve dalları tüylüdür, yaprakları ise yumurta şeklinde olup uzun damarlıdır.

Çiçekleri oldukça sık ve küme şeklindedir.  Bitki 1-2 ay gibi kısa sürede yetişebilir.

Hoşkıran Nerede Yetişir?

Bulunduğu doğaya uyum sağlayabilen bu bitki Türkiye’de daha çok Karadeniz bölgesinde yetişir. Anavatanının Amerika olduğu düşünülmektedir. 

Hoşkıran Faydaları Nelerdir?

Hoşkıran içeriğinde A, C vitamini barındırır. Ispanaktan 20 kat fazla demir içerir. Ayrıca yüksek oranda kalsiyum, protein vardır. Bitki Aztekler zamanında dinsel törenlerde kullanılmıştır.  Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan hoşkıranın faydaları şunlardır:

  • Oldukça fazla demir barındıran hoskıran kansızlık sorununa çözüm olur.
  • Ses kısıklığına iyi gelir.
  • Tam bir protein deposudur, protein ihtiyacını giderir.
  • A ve C vitamini barındıran bu bitki göz sağlığını korur.
  • C vitamini sayesinde cilt sağlığını korur, cildi yeniler.
  • C vitamini kolajen yapımında önemli rol sahibidir, yaşlanmayı önler.
  • Zengin içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
  • Adet düzensizliğini önler.
  • Büzücü etkisi vardır, aşırı adet kanamasını azaltır.
  • İshal tedavisinde kullanılır.
  • Bağırsak kanaması tedavisine iyi gelir.
  • Mide sorunlarına iyi gelir.
  • Yerliler tarafından yılan ısırmasına karşı kullanılır.

Hoşkıran Neye İyi Gelir?

Hoskıran, Amerika’da 40’dan fazla farklı kullanımı olan bir bitkidir. Karadeniz bölgesinde ise farklı farklı yemekleri yapılır. 

Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu bitki demir eksikliğine iyi gelir. Büzücü etkisi vardır, kanamayı keser. Bağışıklık sistemini korur. A ve C vitamini deposudur. Saç ve cilt sağlığına iyi gelir. Enerji verir, halsizliğe iyi gelir, ses kısıklığına iyi gelir.

Hoşkıran Nasıl Kullanılır?

Hoşkıran bitkisinden birçok yemek elde edilir. Hoskıran yemeği, salatası, böreği, gözlemesi, ekmeği gibi birçok lezzete malzeme olabilir.  Bunun yanında çay olarak tüketilebilir. Lapa halinde de kullanılabilir. Kurutularak uzun süreli kullanılabilir. Nane gibi kurutulmalıdır. Bu bitki kırmızı ve yeşil boya elde etmek içinde kullanılır.

Hoşkıran Çayı Nasıl Yapılır?

Hoşkıran çayı elde etmek için kuru ya da taze bitki kullanılabilir.  Çayı kaynar suyun içine atılarak demlenir. Hoskıran çayı aç karnına içilmesi tavsiye edilir, bu sayede tesiri daha fazla olacaktır.

Hoşkıran Lapası

Bu bitkiden elde edilen hoskıran lapası yerliler tarafından yılan ısırması tedavisinde kullanılmaktadır. Hoskıran lapası böcek ısırmaları, sinek ısırıkları tedavisinde kullanılır. Büzücü etkisi vardır, kanamayı durdurur. 

Hoşkıranın Zararları

Hoskıran normalde zararı olan bir bitki değildir. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamak gerekir. Hamile ya da hamilelik şüphesi olanlara bitkiden elde edilen çay önerilmez. Bitkiden elde edilen yemeklerin zararı yoktur.

Bitki hayvanların tükettiği bit ottur. Ancak hoskıran bitkisini gereğinden fazla tüketen hayvanların böbrekleri hasar görebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu