Genel

EYT Prim Gün Sayısı Ne Olmalı, EYT  Şartları Nelerdir?

Milyonlarca emekçinin dört gözle beklediği EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar için müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Ancak düzenleme henüz TBMM’ye sunulmadı. Peki; EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor, EYT için prim gün sayısı kaç olmalı? EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl olur?

EYT 3600 günde emekli olunur mu? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Milyonlarca emeklilikte yaşa takılan vatandaş müjdeli haberi beklemekteydi. Bu müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ana hatlarıyla açıklandı. Ancak EYT henüz meclisten geçerek yasalaşmadı. TBBM’’ye sunulması ile yasalaşacak olan emeklilikte yaşa takılanlar yasası sayesinde milyonlarca kişi emeklilik hakkı kazanacak.

Bizde sizler için EYT hakkında merak edilen soruların cevaplarını derledik.

EYT Nedir?

EYT, emeklilikte yaşa takılanlar cümlesinin kısaltılarak yazılmış halidir. 

8 Eylül 1999 tarihine kadar çalışanlar prim sayısını ve sigorta süresini tamamladığı takdirde emeklilik hakkı kazanabiliyordu, herhangi bir yaş sınırını beklemesine gerek yoktu. 18 yaşında sigorta girişi olan bir kadın çalışan 38, 18 yaşında sigorta girişi olan bir erkek çalışanda 43 yaşında emeklilik hakkı alabiliyordu.

Ancak 1999 tarihinde kanunda değişikliğe gidildi ve emeklilik hakkı için  yaş sınırı da getirildi. 

Bu durum sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999’dan önce olan ve o zamanın şartlarıyla emekli prim ve sigorta gün sayısını kaplayan çalışanları mağdur etti ve EYT ortaya çıktı. Kısacası sigorta girişi 9 Eylül 1999’dan önce olan çalışanlar EYT kapsamına girdi.

EYT Emeklilik Şartları Nelerdir?

  • EYT’nin en büyük şartı 8 Eylül 1999 tarifinden önce sigorta kaydının başlamış olması,
  • Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigorta ödemesi olması,
  • 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanmış olması.

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT’den faydalanabilmek için en büyük şart 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişinin olması. Ancak bu tek başına yeterli değil. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan çalışanlar aynı zamanda 25 yıl sigorta ödemesi yapması ve 5000 prim gün sayısı doldurması gereklidir. 25 yıl sigorta ödemesi olmayanlar veya 5000 prim gün sayısını doldurmayanlar bu eksiklikleri tamamladıktan sonra emekli olabilir.

EYT Kimleri Kapsıyor?

EYT hakkından ilk faydalanacak kişiler şu şekildedir:

  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce sosyal sigortalar kurumu ödemesi olanlar,
  • Erkeklerde 25 yıl sigorta süresini dolduranlar,
  • Erkeklerde 5000 prim gün sayısını dolduranlar,
  • Kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini dolduranlar,
  • Kadınlarda 5000 prim gün sayısını dolduranlar EYT kapsamına giriyor.

EYT Borçlanması Nasıl Olur?

EYT borçlanması için erkekler 2000 yılından önce askere gitmiş olmalı, kadınlar ise doğum borçlanması için  8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olması gereklidir. 

EYT borçlanma için en yakın SGK kurumuna gidilmesi gerekir; aynı zamanda e devlet üzerinden de borçlanma yapılabilir. Erkekler askerlik borçlanması için askere gittiği tarihi bilmelidir.

EYT Askerlik Borçlanmasını Geri Çeker mi?

EYT kapsamında olan erkekler askerlik borçlanması yapabiliyor. 8 Eylül 1999’dan sonra işe giren erkekler işe başlamadan önce askerlik görevini yerine getirmek için askere gittiyse  sigorta giriş tarihini geri çekebiliyor.

Erkeklerde; 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması 2023 yılı için 38. 430 TL olarak ödeyebilir.

 540 gün (18 ay)  askerlik borçlanmasını  2022 yılında 37.271 TL, 2023 tarihinde ise 57.645 tl olarak ödeyebilir.

 EYT Doğum  Borçlanması Kaç Gün

8 Eylül 1999 tarihinde sigorta girişi olan kadınlar eksik prim gün sayısını doldurmak için doğum (çocuk) borçlanması yapabilir.Kadınlar bir çocuk için  720 gün, iki çocuk için 1.440 gün, üç çocuk için 2.160 gün borçlanılabilir.

Kadınlarda tek çocuk için doğum borçlanması 2023 tarihinde 76.860 TL’dir.

EYT Borçlanması E Devletten Nasıl Yapılır?

e Devlet üzerinden doğum ve askerlik borçlanması yapılabilir. Bunun için e-Devlet üzerinde sisteme giriş yapılır. Ardından arama bölümüne “borçlanma” yazarak arama yapılır. Çalışanın borçlanma yapacağı hizmet türü ekrana çıkar, oradan borçlanma yapılacak segment seçilir. Askerlik için 4A veya 4B Askerlik borçlanması seçilir ve açılan ekranda “yeni başvuru” alanı seçilir. Sistem son sigorta statüsü ve askerlik durumunu sorgular ve işeme devam edilir.

Ardından askerlik borçlanması yapılacak tarih belirlenir ve 1 günlük prim esas alınarak kazanç belirlenir.

Son olarak tebligat için adres bilgisi girilir ve başvuru işlemi tamamlanır.

e-Devlet üzerinden doğum borçlanması için;

Sisteme giriş  yapılır ve arama bölümüne “borçlanma” yazılır. Doğum borçlanması yapacak çalışanlar “4A veya 4B doğum borçlanması” başvuru bölümüne giriş yapar ve yeni başvuru segmenti tıklanır.

Doğum borçlanması yapılacak tarih yazılır ve 1 günlük prim esas alınarak kazanç tespit edilir. Ardından adres bilgisi verilerek işlem tamamlanır.

EYT Son 7 Yıl Kuralı Nedir?

EYT son 7 yıl kuralı, sigorta süresi veya yaş şartının sağlandığı zaman diliminden geriye doğru 7 yıl değil, son prim ödeme tarihinden geçmişe doğru son 7 yıl ödenen primi ifade ediyor.

EYT Prim Gün Sayısı Eksik Olursa Ne Olur?

EYT prim gün sayısı eksik olan çalışan erkekler askerlik, kadınlar ise doğum borçlanması yapabilir.

Erkekler askerlik için en fazla 540 gün borçlanabilir.

EYT 3600 Günde Emekli Olur mu?

EYT 3600 prim günü SSK’lılar için kısmi emeklilik hakkı sağlıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ama 3600 prim günü dolduran çalışanlar kısmi emekli olabiliyor.

Kısmi emeklilik hakkı; 1999 tarihinde olan düzenleme öncesi, 3600 prim günü dolduran kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş üstünde kısmi emekli hakkı olabiliyor.

Yürürlükte mevcut olan emeklilik mevzuatına göre kadınlar 58, erkekler ise 60 yaş şartı aranarak emekli hakkı kazanabiliyor.

EYT Sonrası Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

EYT sonrası emekli olanların maaşı diğer emekli maaşları gibi 3 dönem üzerinden hesaplanacak.  Bu kapsamda 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008’in 10’uncu ayından sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı dönem için, kişilere göre farklı hesaplamalar yapılacak ve bunlar birleştirilecek.

EYT İlk Maaşı Ne Zaman Yatar?

Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT henüz Meclis onayı alarak yasalaşmış değildir. Tasarı Meclis’e sunulması sonrası ayrıntılar daha net belli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu