Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sağlık

Kışı Kilo Almadan Geçirmeyi Sağlayacak Öneriler

Kışın kilo almak birçok insanın korkulu rüyası, kilo almak can sıkıcı olduğu için vereceğimiz öneriler ile kışı sağlıklı bir yaşam ve kilo almadan nasıl değiştirebiliriz? Bunları görelim.

Kış aylarında vücudumuz kendini koruma altına alarak metabolizma daha yavaş çalışmaya başlar. Kışın yeme ihtiyacı duyan insan karbonhidratlı yiyecekler yemeye ve de kilo almaya başlar. Kış ayında terleme de az olunca metobolizma hızı yavaştır. Dikkat edilmediğinde ise kilo almak daha kolay hale gelir.

Soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi hastalıklara karşı kendini koruyabilmek için yağ yakmayı engeller. Kış mevsimini sağlıklı geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek de fayda vardır. Sağlıklı olmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yatar. Kış aylarında metabolizma yavaşlamasının bir diğer nedeni de fiziksel aktiveniz az olması bu sebeple vücut kilo almaya müsahit hale gelir. Hormonal değişikliğe bağlı sindirim sisteminde problemler oluşabilmektedir.

Güne Kahvaltı ile ”Merhaba” Deyin

Güne kahvaltı ile başlamak metobolizmayı iyi çalışır hale getirir. İyi bir kahvaltı yapmak iyi bir direnci koruyacak ve kilo kontrolünde size yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir. Kahvaltıda doyurucu olarak ( yumurta, peynir, süt) tüketmek protein açısından çok önemlidir.

Ana Öğünleri Atlamayın

Metabolizmanın azalmasının en büyük sebebi de düzensiz beslenmedir. Özellikle ana öğünler olan (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) düzenli olarak tüketilmelidir. Düzenli tüketim sayesinde besinlerin vücutta yağ olarak depolanmanın önüne geçmektedir. İki ana öğünün arasında 4- 5 saat olmasına özen gösterilmelidir.

Susamadan ”Su” İçin

Yazın suyu sıcakladığımız için rahat bir şekilde içerken kışın suyu rahatlıkla tüketemeyiz. Su vücudumuzda bulunan bütün metabolik reaksiyonların temelidir. Kışın su kaybı az olduğu için susama hissimiz de azalmış olur. Ama su ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Kışın metabolizmayı çalıştırmak için susamasanız bile günde 2- 2,5 (10 – 14) bardak litre su tüketilmesi gerekir. Su içmek metabolizma hızını arttırarak, aldığınız enerjinin vücuda yağ olarak depolanmasını engelleyecektir.

Soğuk havadan dolayı kışın içecekleri de sıcak içeceklerdir. Favori içecekler arasında genellikle kahve ve çay tercih edilir. Ancak bitki çayı içmek faydalıdır. Kuşburnu çayı C vitamini içerir. Rezene çayı ise gaz sorunlarına iyi gelmektedir.Bitki çayları içerek hastalıklardan korunabilirsiniz.

Zencefil ve tarçın da vücut sıcaklığını yükselterek metabolizma hızını arttırmaktadır. C vitamini olan limon ile hem metabolizmayı hızlandırmış olursunuz hem de bağışıklık sistemini güçlendirirsiniz. Kaynamış suya 1 tane taze zencefil, 1 çubuk tarçın ve 2 dilim limon ilave edin. Karışımı 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın, sonra çayınızı içebilirsiniz. Eğer çayı tatlandırmak istiyorsanız 1 çay kaşığı da üzüm pekmezi ekleyin.

Portakal, Lahana, Maydanoz Sizi Kış Hastalıklarından Korur

Kışın hastalıklardan korunmak için savunma mekanizmamızı güçlendirmemiz ve direncini arttırmamız gerekir. Bunun için A ve C vitaminlerinden yeterli bir şekilde faydalanmamız gerekir. Narenciye ( portakal, greyfurt, mandalina) havuç, kivi, lahanagiller ( brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası) yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, tere) A ve C vitamini bakımından zengin besinlerdir. Her gün 1 adet portakal veya greyfurt tüketmek vücut direncini arttırır.

Soğuk havalar ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktadır. Evde spor yaparak veya spor salonlarına giderek vücuda enerji ve sağlık verebilirsiniz.

Lifli besinlerin azalması sonucunda kabızlık sorunları yaşanabilir. Bu yüzden kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kuru baklagiller, kepekli tahıllar (bulgur, esmer ekmek, pirinç, kepekli makarna, erişte, un) özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyve tüketmek ağırlıklı olmalıdır.

Yağı, Şekeri Azaltın

Kışları vücudumuz ısı değişikliğine gider ve uyum sağlayabilmek için enerjiyi düşürür. Fiziksel aktivitenin azalmasından dolayı da yağ ve şeker tüketimi kısıtlanmalıdır.

Açlık krizleri tuttuğunda genellikle ilk akla gelen şekerli yiyecek ve hamur işleri tüketmek gelmektedir. Karbonhidrat içerikleri ve kalori yükleri yüksek olan bu besinlerin vücutta yağ olarak depolandığını unutmamak gerekir. Bu tarz besinler yerine aralarda daha sağlıklı olan elma, portakal ve kivi tüketmek kilo kontrolünü dengelemeye yardımcıdır.

Badem Yiyin

Magnezyum, bakır, riboflavin ve yağ asidi bakımından zengin olan badem sindirilmesi için vücudun fazla enerji harcaması gerekir. Bununla birlikte metabolizma hızı artar. Bademin midede kalış süresi uzun olduğu için kendinizi daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Günlük 8- 10 badem tüketmek metabolizmanızı hızlandırarak ve de tok tutucu özelliği ile gün boyu açlık hissetmezsiniz.

Yemeklerin Tadına Bakmadan Tuz Eklemeyin

Sodyumun fazla alımı ile tuzdan dolayı vücudun su tutmasına ve bunun sonucunda ödem yapma gibi durumlar olabilir. Sonuç olarak da sabahları uyandığınızda şişkin ve kilolu hissedebilirsiniz. Günlük tuz tüketimini 5 gr ( 1 çay kaşığı) ile sınırlandırmaya çalışın.

Haftada 2- 3 kez Balık Yiyin Kalp Ve Kemik Sağlığınızı Garantiye Alın

Kışın güneş fazla olmadığı için vücuda D vitamini az gelir. Bu nedenden dolayı havanın güneşli olduğu zamanlarda 20- 25 dakika yürüyüşler yaparak hem güneş ışığından hemde harcadığınız enerjiyi arttırabilirsiniz. Bu sayede yavaşlamış metabolizmayı ve hızının da dengelenmiş olmasını sağlarsınız.

Haftada 2- 3 kez balık tüketmek kalp sağlığını korumaya ve kemiklerimizin de güneş eksikliğini de en aza indirmeyi sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu