Sağlık

Egzama

Egzama, deri üzerinde kaşıntı ve kabarcıklarla görülen ve cildi kurutan bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama nedir? Egzamanın belirtileri nelerdir?  Egzama bulaşır mı? Bu soruların cevabı yazımızda.

Egzama Nedir?

Egzama, cildi kurutan, ciltte kaşıntı ve kabarcıklara sebep olan bir cilt hastalığıdır.El ve kollarda daha sık görülür. Vücudun diğer bölgelerinde daha nadir görülür. Bazende alerjik sebeplerden egzama görülebilir.  Egzamanın oluşmasında birçok etken vardır. Fakat egzama oluşmasının tam sebebi bilinmez. Egzamanın birkaç çeşidi bulunur. 

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzamanın belirtileri şunlardır:

Ciltte kuruma

Ciltte çatlama

Deride kızarıklık

Deride su dolu kabarcıklar

Ciltte kaşıntı

Egzama Çeşitleri

Seboreik dermatit

Vücudun saç derisi, kulaklar, kaşlar, yanaklar,sakal içleri, göğüs ortası , burun kenarları gibi yağlı bölgelerde görülür. Sebebi tam olarak bilinmez fakat kronik hale gelebilir.Stres, alkol gibi etkenler bu egzama türünü tetikleyebilir. Kış ve bahar aylarında daha sık ortaya çıkar.

Atopik Egzama

Bu egzama türü bebeklik döneminde görülen, konak olarak da bilinen egzamadır.  Bebeklikte görülen egzama ilk aylarda yüzde kendini gösterir, sonrasında ise vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bebeklikte görülen egzamalar büyüdükçe azalabilir, bazende tamamen ortadan kalkar. Atopik egzama yetişkinlerde kulak, göz kapakları, eklem içleri, meme uçları ve ellerde görülür. Kızarıklık, pullanma, kuruluk ve kaşıntı olarak kendini gösterir.

Kontakt egzama

Deriyi koruyan yağların engellenmesiyle ortaya çıkan egzama türüdür. Genelde geçici dövmeler, parfümler, oje, makyaj malzemeleri, saç boyaları, temizlik ürünleri kontakt egzamaya sebep olur.

Asteotik egzama

Yaşlılarda görülme oranı daha fazla olan asteotik egzama, kış aylarında daha çok görülür. Çok sık banyo yapılması, derinin üst katmanındaki yağ oranında azalma bu tür egzamanın oluşmasına sebep olur. Bacak önlerinde, yüzde ve vücutta çıkmaktadır. 

En Sık Görülen Egzamalar

Saç egzaması

Saç derisinde egzama, kabuklanma ve pul pul dökülme olarak kendini gösterir. Saç egzaması genelde kronik vaziyette görülür. Saç egzaması kışın artar, yazın ise egzamada azalma görülür.Egzamanın oluşmasında stresin yeri büyüktür. Bazende genetik faktörler egzamayı tetikler.

Kulak Egzaması

Piercing, küpe veya kozmetik ürünlerini fazla kullanmak bu tür egzamaya sebep olabilir. kulak egzaması kulak zarında veya kulak arkasında kendini gösterebilir. Kulakta hassasiyet, ödem, yanma hissi, su toplama, kanama gibi belirtileri vardır. 

Yüzde egzama

Güneş ışınları altında aşırı kalma, fazla ve zararlı kozmetik ürün kullanma, stres, genetik faktörler, vitamin eksikliği, zayıf bağışıklık, zararlı alışkanlıklar yüz egzaması oluşmasını tetikler. 

Elde egzama

Egzama en çok elleri etkiler. Cildin savunma sisteminin ortadan kalkması veya azalması ellerde egzamanın oluşmasına sebep olur. Elleri çok sık yıkamak, kimyasal deterjanlar cildin hasar görmesine bunun sonucu egzamanın oluşmasına neden olur. 

Ayakta egzama

Ayakta egzama ve ayak mantarı genelde karıştırılır. Ayak mantarı genelde parmak araları ve tırnaklarda görülür. Kaşıntı, kızarıklık, sulu kabarcıklar, kuruluk şeklinde kendini gösterir. Ayakların nemli kalması, ayak egzamasını tetikleyebilir.

Egzama Nasıl Geçer?

Egzamanın tam ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur.Ancak, egzamadan korunulabilir, doktorun önerdiği yöntemlerle egzama sebepli şikayetler en aza indirilebilir. Egzamanın tedavisinde doktorun önerdiği kremler, merhemler, bandajlar ve nemlendiriciler vardır. Bu ilaçlar doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Egzamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mümkün olduğunca egzamalı bölge kaşınmamalı
  • Ev her zaman havalandırılmalı
  • Temizlik yaparken eldiven takılmalı
  • Banyo sonrası vücut nemlendirilmeli
  • Banyo yaparken çok sıcak su tercih edilmemeli
  • Banyo yaparken sert keseler tercih edilmemeli
  • Eller sık sık nemlendirilmeli
  • Çiğ sebze ve et ürünlerine eldivensiz temas olmamalı
  • Cilde yün giysiler direk temas etmemeli
  • Yün battaniye, polar kullanılmamalı
  • Yeterli miktarda su içilmeli
  • Doktorun uygun gördüğü tedavi eksiksiz uygulanmalı

Egzama Bulaşır mı?

Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir.

Çocuklarda Egzamayı Ne Önler?

Genellikle yanaklarda, yüzde, eklemlerde, kulak arkasında, sırtta görülen, kırmızı, kuru, kaşıntılı, bazen zar şeklinde kabuk bağlayan bulgular gösterir. Çoğunlukla aşırı kaşıntı olur. 

Çocuklarda egzama büyüdükçe geriler.

Çocuklarda görülen egzamaya şunlar yapılmalıdır:

  • Kaşıntı sonucu deriye hasarı önlemek için tırnaklar kısa kesilmelidir.
  • Yünlü kıyafetler kaşıntıyı artırır, pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
  • İnek sütü, soya, buğday, yumurta, balık, domates,fıstık gibi besinler egzama şikayetini artırır. Uzman bir diyetisyen eşliğinde beslenme programı yapılmalıdır.
  • Kaşıntıyı önlemek için elma sirkesi veya beyaz sirke kullanılabilir. Çocuğun cildi hassas olduğu için su ile seyreltilmelidir.
  • Çocuklarda egzema, çoğunlukla gıda kaynaklı olur. Kaşıntı ve diğer şikayetlerin arttığı zamanlar gözetlemeli, şikayete neden olan besin bulunmalıdır.
  • Çocuklarda egzama için doktora danışılmadan alternatif yöntemler tercih edilmemelidir.

Egzamanın Doğal Tedavisi

Defne tohumu

Doğal antiseptik olan, mikrop ve bakterileri yok eden defne yaprağı, sedef ve egzama hastalıklarına iyi gelir. Defne yaprağı çay olarak yapılır ve suyu egzamalı bölgeye sürülür. Ayrıca defne tohumu yağı zeytinyağ gibi başka bir yağ ile karıştırılarak egzamanın üzerine sürülebilir. Defne tohumu yağı 6 yaşından küçük çocuklara önerilmez ve uzun süre kullanılmaz.

Funda tohumu

Sıcak su ile beraber funda yaprağı kaynatılarak lapa haline getirilir. Lapa olan funda yaprağının içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağ eklenir ve egzamalı bölgeye uygulanır.

Isırgan otu

C vitamini zengini olan ısırgan otu, yaraları iyileştirir, mikrop ve bakterileri öldürür. Isırgan otu lapa haline getirilir ve içine 1 tatlı kaşığı kantaron yağ eklenir. Bu karışım egzamalı bölgeye sürülür. 20 dakika sonra temizlenir.

Süpürge otu

Pembe ve morumsu çiçekleriyle görsel şölen sunan süpürge otu, cilt hastalıklarında sıkça kullanılan bir bitkidir. Egzama, kurdeşen gibi cilt hastalıklarını tedavi etmede yardımcı olur.

1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı süpürge otu kaynatılır. Ilımaya bırakılan karışımın içine 1 yemek kaşığı zeytinyağ eklenir. Bu karışım egzamalı bölgeye günde 2 defa uygulanır.

Adaçayı

Bakteri ve mikropları yok eden adaçayı, egzamanın tedavisinde de yardımcı olur. 1 su bardağı sütle beraber 1 tatlı kaşığı adaçayı 3-4 dakika kaynatılır. Bu karışım egzamalı bölgeye uygulanır.

Beyaz dut

Tam bir demir deposu olan beyaz dut( veya çemiç) egzama için de tedavi edici etki gösterir. Beyaz dur havanda ezilir. Ezilen beyaz dutun içine bir yumurta sarısı eklenir ve karıştırılır. Bu karışım egzamalı bölgeye uygulanır ve 15 dakika bekletilir. Sonrasında yıkanır.

Kantaron yağı

Kantaron yağı, hücre yeniler, mikrop ve bakterileri öldürür, yaraları, yanıkları iyileştirmede etkilidir. Egzamanın olduğu bölgeye kantaron yağı masaj yaparak uygulanır ve 20 dakika bekletilir. 20 dakika sonra temizlenir.

Lavanta

Yaraları iyileştiren lavanta, aynı zamanda sakinleştirici etkiye de sahiptir.  Ayrıca kaşıntıyı önler, kızarıklık ve tahrişleri tedavi eder. Egzamalı bölgeye lavanta yağı ile masaj yapılabilir.

Meyan kökü

Cildin hasar gören hücrelerini onarır, ciltte oluşan kızarıklık ve tahrişler tedavi eder. Bu özellikleri sayesinde sedef ve egzama hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Meyan kökünden yapılan çaylar egzamanın olduğu bölgeye sürülür. Ayrıca meyan kökü olan kremler de kullanılabilir.

Aloe vera

Cilt hasarını onarır, hücre yenilenmesini sağlar. Ciltde meydana gelmiş yara, yanık gibi sorunları tedavi eder. Aloe vera bitkisinin içinde olan jel egzamanın üzerine sürülür. 

Papatya

Sakinleştirici etkisi olan, bakteri ve mikropları öldürmede etkili olan bu bitki, cilt üzerinde oluşan hasarları tedavi eder. Papatya çayı egzamanın üzerine uygulanır.Düzenli yapıldığında egzamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırır.

Sedir ağacı yağı

Sedir ağacı yağı, egzamanın neden olduğu kızarıklık, kaşıntı, deride su toplama, döküntü gibi şikayetleri gidermede etkilidir. Sedir ağaca yağı egzamanın üzerine direk uygulanabilir veya banyo suyuna eklenebilir.

Şampuan içine de 5-6 damla sedir ağacı yağı ekleyebilirsiniz.

Sardunya yağı

Sardunya yağı, hücre yeniler, cilt üzerinde oluşan yaraları tedavi eder. Akne, sivilce, sedef ve egzama tedavisinde kullanılır. 5 ml, hindistan cevizi yağı, 5-6 damla sardunya yağı, 56 damla kantaron yağı karıştırılır ve egzamanın üzerine uygulanır. Bu karışım günde 2 defa yapılabilir. Sardunya yağı ayrıca şampuana da eklenebilir.

Buhur (günlük) yağı

Yaraları iyileştirir, cilt hasarını onarır. Egzamanın neden olduğu kaşıntı, kızarıklık gibi sorunları tedavi eder. Buhur yağı ve hindistan cevizi yağı karıştırılarak egzamanın üzerine uygulanır.

Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Yaraları iyileştirir, ciltte meydana gelen hasarları onarır. Bu yağ cildi biraz kurutabilir, bu nedenle zeytinyağ veya hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

Aynısefa

Aynısefa bitkisi, yara iyileştirir, hücre yeniler, kesik, sivilce, yanık, egzama, sedef gibi şikayetlerin tedavisini destekler. 1 tatlı kaşığı aynısefa bir su bardağı kaynar suyun içine atılır ve 5 dakika bekletilir. Bu çay egzamanın üzerine uygulanır. Ayrıca aynısefa yağı da egzamanın üzerine uygulanarak tedavi desteklenir.

Karabaş otu

Karabaş otu, ciltde meydana gelen kızarıklık, şişlik, tahrişleri tedavi etmekte etkilidir.Karabaş otu çayı egzamanın üzerine uygulanabilir veya karabaş otu yağı egzamaya sürülür. Karabaş tou çayı uzun süre kullanılmamalıdır.

Şahtere otu

Şahtere otu, kaşıntı, kızarıklık gibi cilt sorunlarını gidermede etkilidir. Şahtere otundan yapılan çay egzamalı bölgeye uygulanır. Uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

Yılan yastığı

Toplumda eşekkulağı, danayatağı, yılan ekmeği gibi isimleri olan yılan yastığı bitkisi, egzamanın tedavisinde oldukça etkilidir. 5-6 adet yılan yastığı kökleri ezilerek un haline getirilir. Ardından zeytinyağında kavrulur.  Bu karışım egzamanın olduğu bölgeye uygulanır.  Bu uygulama toplamda en fazla 3 defa yapılmalıdır.

4 hırsız sirkesi

Elma sirkesinin içine eklenen türlü bitkilerle yapılan dört hırsız sirkesi, yara iyileştirici, ağrı kesici etkiye sahiptir. Ayrıca mikrop ve bakterileri yok eder, deri üzerindeki kaşıntıyı önler. Egzamalı bölgeye dört hırsız sirkesi sürerek egzamanın olumsuz etkileri giderilir. Dört hırsız sirkesi yok ise elma sirkesiyle aynı işlem uygulanır.

Uyarı!

Bu yazı tedavi amaçlı hazırlanmamıştır. Herhangi bir hastalıkta önce doktora başvurulmalıdır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu