Sağlık

Demirhindi Nedir, Nasıl Tüketilir, Faydaları Nelerdir?

Osmanlı mutfağının sevilerek tüketilen şerbetlerinden biri de demirhindi şerbetidir.  Şerbetiyle meşhur olan demirhindi insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Tam bir vitamin ve şifa kaynağı olan demirhindi nedir? Demirhindi nasıl tüketilir, faydaları nelerdir, neye yarar? Demirhindi şerbeti, çayı nasıl yapılır? Tüm merak edilenleri sizler için derledik….

Halk arasında Hint hurması olarak da bilinen bir bitki olan demirhindi Osmanlı mutfağında yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Şerbet olarak yaygın tüketilen bu bitki tam bir şifa deposudur.  

Demirhindi Nedir?

Demirhindi, baklagiller ailesinin bir üyesidir. Keçiboynuzuna benzeyen bir şekle sahiptir.  Demirhindi aslında bir ağacın meyvesidir. 

Demirhindi meyvesi vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde potasyum, pektin, kalsiyum, sodyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller, A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri vardır. 

Demirhindi Nerede Yetişir?

Demirhindi meyvesinin anavatanı Hindistan, Habeşistan ve Mısır gibi ülkelerdir. Bu ağaç dünyanın birçok yerinde yetişebilir. Türkiye’de ise Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde demirhindi ağacı yetişir.

Hint hurması olarak da bilinir. 

Demirhindi Faydaları Nelerdir?

Demirhindi oldukça faydalı bir meyvedir. İçerisinde birçok vitamin ve mineraller vardır. Demirhindinin fayda ve yararlarından başlıcaları şunlardır:

  • Demirhindi içeriği sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede grip, soğuk algınlığı, nezle, korona gibi hastalıklara karşı vücudu korur, hastalıkların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  • Boğaz ağrısını geçirmeye yarar.
  • Ağrı kesici özelliği vardır, eklem ağrısı gibi birçok ağrıyı gidermeye yardımcı olur. 
  • Sindirim sorununa iyi gelir, hazımsızlığı giderir.
  •  Demirhindi metabolizmayı çalıştırır bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kabızlığı gidermeye yararlıdır.
  • Safra kesesi sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Karaciğer sağlığını korur.

Demirhindi Neye Yarar?

Demirhindi grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkları geçirmeye yarar. Ağrı kesici etkisi vardır, özellikle eklem ağrılarını gidermeye yarar. Cild ve saç sağlığını korumaya yarar. Sindirim sağlığını korur, kabızlığı gidermeye yarar.

Zengin içeriği sayesinde vücudu hastalıklara karşı korumaya yarar.

Demirhindi Nasıl Tüketilir?

“Demirhindi nasıl yenir?” Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Demirhindi taze olarak yenilebilir. Meyvenin taze hali biraz ekşi, buruk bir tada sahiptir, bu nedenle tatlandırıcılarla tatlandırılabilir. Demirhindi meyvesi reçel, marmelat yapımında kullanılabilir. Demirhindi çayı, demirhindi şerbeti bu meyvenin en yaygın kullanım şekilleridir.

Demirhindi Nasıl Kullanılır?

Demirhindi çay, şerbet, marmelat, reçel yapımında kullanılır. Gargara olarak kullanılan bu meyve boğaz ağrısına iyi gelir. Demirhindi yağı cilt sağlığı için oldukça faydalıdır, cild yeniler, cilt lekelerini giderir. Baharat olarak yemekleri, salataları lezzetlendirir.

Demirhindi Çayı Nasıl Yapılır?

Demirhindi çayı yapmak için 1 litre su kaynatılır. Ardından içine 20 gram demirhindi eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan demirhindi çayının altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. 

Demirhindi çayı sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa içilebilir. Bu çay aç veya tok karna tüketilebilir.

Demirhindi Zararları

Doğanın bir nimeti olan bu meyve oldukça şifalıdır. Ancak her şeyde olduğu gibi dozaj çok önemlidir.  Demirhindi yağı hassas ciltlerde kızarıklık yapabilir. Uzun süre ve yüksek oranda kullanılan demirhindi karaciğer hasarına neden olabilir. 

Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar doktora danışmadan bu meyveyi tüketmemelidir. 

Hamile ve emziren annelere demirhindi önerilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu