Haber

Corona virüsü cep telefonunda ve parada kaç saat yaşar?

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada salgın hastalık haline gelen corona virüsü(Covid-19) ülkemizde de ölümlere sebep olmaya başladı. Yakın temasta solunum yoluyla bulaşan corona virüsü, 1 metre uzak mesafelerde ise virüslü bölgelere temas sonrası ağız, burun ve göze olan temasla bulaşır.  Korona virüsü bulaştığı bölgelerde saatlerce yaşayabilir. Cep telefonu, para, sebze meyvelerde virüsün uzun süre yaşadığı alanlardır. Peki, cep telefonunda, parada,sebze meyvelerde virüs ne kadar süre yaşar? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık…

CORONA VİRÜSÜ CEP TELEFONUNDA KAÇ SAAT YAŞAR?

Bulaşıcılığı hızlı olan corona virüsü, bulaştığı bölgelerde yaşamaya devam etmektedir. Günlük yaşantımızda vazgeçemediğimiz cep telefonları da virüslerin yaşayabildiği ortamlardan biridir. Corona virüsünden korunmak için cep telefonlarını her yere bırakmamak gerekir. Sıklıkla ağıza, buruna temas halinde olan cep telefonları hastalığın bulaşması için uygun ortam yaratabilir. Uzmanlar corona virüsünün cep telefonlarında 3 saat ile 3 gün arası yaşayabileceklerini söylemektedir. Bunun en büyük sebebi telefonların ekranlarının cam olması gösterilir. Korona virüsüne karşı önlem almak için telefonlara kablolu veya bluetooth kulaklık kullanılması tavsiye edilir.

CORONA VİRÜSÜ( COVİD-19) PARADA NE KADAR SÜRE YAŞAR?

Virüsün kağıt üzerinde de yaşayabildiğini açıklayan uzmanlar, corona virüsünün kağıt para üzerinde  3 gün boyunca yaşayabildiğini belirtti. 

Yapılan araştırmalara göre virüsün uzun yaşadığı başka bir yer ise metal ve plastik yüzeyler. Bu sebepten dolayı corona virüsü metal paralarda da 3 güne kadar yaşayabilmektedir. Gerek kağıt para, gerekse metal para çok fazla insan elinde dolaştığı için hastalığın yayılmasında önemli rol oynar. Bu dönemde alışverişlerde para yerine kart kullanmak gerektiği konusunda uzmanlar sıklıkla uyarılarda bulunmakta.

CORONA VİRÜSÜ EKMEĞE BULAŞIR MI?

Türk toplumu için ekmeğin önemi ve değeri büyüktür. İş hayatımız için “ekmek parası” kavramı bunun en büyük örneği olsa gerek. Fakat bu zor zamanlarda ekmekten virüs bulaşma korkusu insanları sarmış durumda. Virüslü kişinin teması halinde ekmeğe virüs bulaşma riskine karşı ambalajlı ekmek almak gerekir. Her ne kadar ekmek ambalajlı olsa da kızartarak tüketmek uzmanların tavsiye ettiği yöntemdir.

Ayrıca et ve benzeri ürünleri 60 derece üzerinde pişirmek gerekir. Meyveleri, sebzeleri sirkeli suda bekletmek virüsün ölmesi için yeterlidir. Sonrasında bol su ile yıkanmalıdır.

CORONA VİRÜSÜ YÜZEYLERDE KAÇ SAAT YAŞAR?

Solunum yoluyla ve temas sayesinde bulaşan corona virüsü yüzeylerde kaç saat yaşar? Bu soru merak edilen konuların başında gelir. Corona virüsü hangi yüzeyde kaç saat yaşar sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • Karton yüzeylerde 24 ila 26 saat arası yaşar,
  • Bakır yüzeylerde ortalama 4 ila 5 saat  arası yaşar,
  • Plastik yüzeylerde ortalama 2 ila 3 güne kadar yaşar,
  • Cam yüzeylerde 3 ila 4 güne kadar yaşar,
  • Paslanmaz çelik yüzeylerde ortalama 2,5- 3 gün arası yaşar.

Corona virüsün yüzeylerde yaşama süresi virüsün boyutuna, nem oranına, hava şartlarına göre farklılık gösterir. Korona virüsünden kurtulmanın tek yolu temizliğe dikkat etmektir.

CORONA VİRÜSÜNDE SU İÇMENİN ÖNEMİ

Uzmanların corona virüsüne yakalanmamak için önerilerinin başında su içmek geliyor. Peki “su içmek” neden bu kadar önemli? Bu sorunun cevabını araştırdık.

İnsan sağlığının temel kaynaklarından biri olan su, hastalıklardan koruma konusunda da oldukça etkilidir. Yeterli sıvı tüketimi sağlanmaz ise böbrekler işlevlerini yerine getiremez ve vücuttan toksin atılamaz. Yeterli su içilmemesi sonucu toksinler kanda toplanır ve böbrek taşı veya başka sorunlar ortaya çıkar. İlerleyen seviyelerde böbrek yetmezliğine bile neden olabilir.  Su sayesinde idrar, ter ve dışkı aracılığıyla vücuttan toksinler atılır.

Ayrıca vücut ısısını ve kanın kıvamını kontrol eder. 

Corona virüsünden korunmanın en büyük yolu bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Yeterli miktarda su içmek vücuttan toksinleri uzaklaştırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede vücuttan bakteri ve virüsler yok edilir.

Günlük içilen su miktarı yazın en az 2-2,5 litre, kışın ise en az 1-1,5 litre olmalıdır. Her idrar sonrası bir bardak su içilmesi gerekir. Ayrıca spor yaparken, sıcakta çalışırken su tüketimine dikkat edilmelidir.

Vücudun suya ihtiyaç duyduğunu idrar renginden anlaşılabilir. Koyu idrar rengi sıvı ihtiyacının göstergesidir.

Corona virüsünden korunmak için yapılan sirkeli su ile gargara miktarına dikkat etmek gerekir. Fazla miktarda yapılan sirkeli su ile gargara boğazı tahriş edebilir. Bu kural aşırı sıcak su için de geçerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu