GenelNasıl Yapılır

Orkide Su Kültürü Nasıl Yapılır? Orkide Su Kültürü Ne Kadar Kalmalı?

Orkideler hayranları oldukça çok olan süs bitkileridir. Bu çiçekler oldukça nazlı bilinse de aslında bakımı çok kolaydır. Orkide yetiştiriciliğinde en temel etken aslında çiçeğin yerini sevmesidir. Peki “kökleri çürüyen, yaprakları yumuşayan veya yaprakları sararan orkideler ne yapılır?” Bu sorunun cevabı orkide su kültürü…

Orkide su kültürü nasıl yapılır? Orkide su kültürü ne kadar kalmalı? Orkide suda köklendirme kaç gün sürer? Orkide çiçeği suda yetişir mi? Tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Orkide Çiçeği Suda Yetişir mi?

“Orkide suda yetişir mi?” Bu sorunun cevabı “hemde ne güzel yetişir.” Üstelik suda kök salar, yaprak verir, dal atar, çiçek açar. Peki nasıl?

Orkide Su Kültürü Nasıl Yapılır?

Evde yaprağı sararan, yaprağı yumuşayan veya kökleri çürüyen orkideleri sakın atmayın. Orkide su kültürü yaparak çiçeğinizi kurtarabilirsiniz.

Orkide su kültürü için öncelikle çiçek saksıdan alınır ve toprağından temizlenir. Ardından çürümüş kökleri kesilerek alınır. Geriye kalan kökler arap sabunlu içme suyunda yıkanır ve mikroplarından arındırılır. Bu işlem için sarımsaklı suda kullanılabilir. Mikroplarındana rındırılan çiçek durulanır ve kurulanır. Bu işlemin tamamında klorsuz içme suyu kullanılır. Orkideler çeşme suyunu pek sevmezler. Cam bir kabın içine orkidenin bir veya iki kökü içine girecek kadar içme suyu doldurulur. Çiçeğin tamamı suya değmemelidir. Çiçeğin bir veya iki kökü suya değecek şekilde cam kaba yerleştirilir. İki günde bir bu su değiştirilir. Su kültürü sayesinde sararan, yumuşayan orkide yaprakları canlanır, yeni kökler, dallar çıkar, suda orkide canlandırma gerçekleşir. Hatta çiçeğin cinsine göre orkide keiki bile atabilir.

Orkide Suda Köklendirme Kaç Gün Sürer?

Orkide suda köklendirme süresi çiçeğin cinsi, çiçeğin durumu ve mevsim şartlarına göre değişir. Bazı orkideler 10 gün içinde kök ve yaprak verirken, bazı çiçekler için bu süre bir, iki ay gibi  daha uzun olabilir. Yeni kökler toprağa ekilme kıvamına gelene kadar orkide su kültüründe kalmalıdır.

Ters Su Kültürü Nasıl Yapılır?

“Kökü kalmamış orkide suda bekletilir mi?” Bu sorunun cevabı ters su kültüründe saklı.

Ter su kültürü, suda orkide canlandırma yöntemlerinden biridir. Ters su kültüründe de temiz, klorsuz, içme suyu kullanılmalıdır. Bu işlem daha çok hiç kökü kalmamış orkideleri köklendirmek için tercih edilir. Kökleri kalmamış çiçek saksıdan alınır ve kökleri iyice temizlenir.Ters su kültürü ile orkide köklendirme için temiz cam bir kabın içine bir iki parmak içme suyu konulur. Ardından çiçekler yaprak uçları suya girecek şekilde ters olarak cam kaba yerleştirilir. Kabın ağzına plastik başka bir kab veya streç film ile kapatılır. Bu sayede nemli bir ortam oluşacak ve çiçekler daha hızlı kök verecektir. Ters su kültüründe yaprakların sadece uçları suya değmelidir. Ters su kültürü sayesinde köksüz orkideler köklenir, köklenen çiçek topraklı saksıya geri dikilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu